Deși din ce în ce mai mulți români dezvoltă afaceri în agricultura ecologică, începutul nu este unul atât de simplu. Ai nevoie de o mulțime de avize din partea autorităților pentru a putea cultiva alimente bio. Unul dintre principalele criterii la care trebuie să te uiți înainte de a începe o afacere sunt substanțele permise în agricultura ecologică.
Atât fermierii care doresc să cultive produse organice sunt nevoiți să parcurgă o serie de pași pentru a putea primi certificarea BIO. Mai precis, agricultorii au nevoie de o perioadă de conversie de doi ani, timp necesar pentru ca în sol să nu mai existe niciun reziduu de pesticide.
Regulamentul NR. 889/2008 AL COMISIEI spune că utilizarea pesticidelor care ar putea avea efecte negative asupra mediului sau ar putea avea drept rezultat prezența reziduurilor în produsele agricole trebuie restricționată în mod semnificativ. Fermierii trebuie să aplice totuși anumite măsuri preventive în ceea ce priveșe controlulul dăunătorilor, al bolilor și al buruienilor.
Ce este agricultura ecologică
Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale, potrivit Comisiei Europene. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.
Agricultura bio încurajează utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale,păstrarea biodiversității, conservarea echilibrelor ecologice regionale, creșterea fertilității solului, precum și menținerea calității apei.Citeste si:
În anul 2019 au fost înregistrați 9821 de operatori, iar suprafața totală certificată ecologic a fost 395227,97 de hectare – cea mai mare din ultimii nouă ani – , potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Substanțe permise în agricultura ecologică
Unul dintre obiectivele producției ecologice este reducerea utilizării factorilor de producție externi. Orice substanță utilizată în agricultura ecologică pentru combaterea dăunătorilor sau a bolilor plantelor trebuie să fie aprobată de Comisia Europeană.
Alimentele prelucrate trebuie să aibă la bază în principal ingrediente agricole (nu se iau în considerare adaosul de apă și de sare de bucătărie). Acestea pot conține, de asemenea:Citeste si:
- preparate din microorganisme și enzime, oligoelemente minerale, aditivi, adjuvanți tehnologici și arome, vitamine, precum și aminoacizi și alți micronutrienți adăugați în produsele alimentare în anumite scopuri nutriționale, dar doar dacă normele privind agricultura ecologică autorizează acest lucru;
- este interzisă utilizarea de substanțe și tehnici care reconstituie proprietățile pierdute în timpul procesării sau depozitării, care corectează rezultatele neglijenței în timpul procesării sau care pot induce în eroare în orice alt fel în privința adevăratei naturi a acestor produse;
- ingredientele agricole neecologice pot fi utilizate numai dacă sunt autorizate în anexele la legislație sau dacă au fost autorizate provizoriu de către o țară din UE.
Substanțe de origine vegetală ori animală
- Produse pe bază de Azadirachtin – se folosesc ca insecticid și au o gamă largă de acțiune, incluzând și insecte din ordinul Homoptera, Diptera, Lepidoptera, Coleoptera și altele, inclusiv acarienii. Azadirachtin este un extract obținut din copacul asiatic Azadirachta indica sau Neem. Este eficient, de asemenea, împotriva ciupercilor și bacteriilor și se folosește în horticultură, pentru pomi fructiferi, în pepiniere și la plantele ornamentale.
- Ceara de albine – se utilizează ca agent de protecție a rănilor provocate arborilor prin elegare;
- Uleiurile vegetale – sunt permise uleiurile de mentă, pin sau chimen, substanțe naturale extrase din diferite părți ale plantei care conțin mult acid oleic și acid linoleic. Sunt folosite în mod tradițional ca fungicide, dar funcționează și ca insecticide, provocând asfixierea insectelor și a ouălor acestora.
- Preparate din Quassia amara – se extrag din copacul Quassia amara, de origine din Surinam, și acționează ca un insecticid natural. Activitatea acestor preparate este relativ slabă, determinată de persistența scăzută.
- Preparate din piretrine – este vorba despre insecticide naturale extrase din plante care aparțin genului Chrysanthemum. Acestea acționează precum insecticidele de contact, paralizând dăunătorii în câteva secunde. Se aplică în horticultură, plante ornamentale și pentru conservarea alimentelor.
- Proteine hidroizolate – se utilizează ca agent de atragere a dăunătorilor.
- Uleiuri minerale – parafina albă sau uleiurile petroliere sunt active prin contact direct în special împotriva insectelor mici, cum sunt afidele, psylla, Diaspidele și acarienii. Datorită fitotoxicității acestora sunt eficiente și împotriva făinării și a buruienilor.
- Retenona – este un alcaloid extras din rădăcinile plantelor Derris elliptica, Derris spp., Tephrasi spp. Și Lonchocarpus utilis. Aceasta combate o gamă largă de insecte dăunătoare și este eficientă pentru pomi fructiferi, plante ornamentale, muște, țânțari și în horticultură.
Agricultura ecologică permite și utilizarea unor insecticide și fungicide pe bază de substanțe chimice, potrivit plantmaster.ro:
- Acid gras de sare de potasiu – mai este cunoscut și sub numele de săpun de Marseille sau săpun lichid de potasiu și se obține prin amestecarea uleiurilor vegetale cu substanțe precum soda caustică și hidroxidul de potasiu. Se obține un insecticid complet biodegradabil, eficient împotriva insectelor fitofage, cu cuticulă și tegument slab. Este perfect pentru măr, păr, cais, plante aromatice, viță-de-vie, legume și plante ornamentale.
- Sulfură de calciu – se utilizează ca insecticid, dar este și unul dintre cele mai importante fungicide, iar substanța activă este sulful, sub diverse forme. Acționează împotriva insectelor, ouălor de acarieni și prădătorilor acarieni, dar combate și făinarea, cancerul piersicului sau alte boli.
- Cuprul – se numără printre substanțele chimice a căror utilizare este permisă în agricultura ecologică fiind des utilizat datorită proprietăților sale fungicide și bactericide. Se folosesc diverse produse – sulfat de cupru, oxiclorură de cupru, oxid de cupru, hidroxid de cupru, substanța activă din acestea fiind ionul de cuprul. Este util pentru viticultură, pomi fructiferi, horticultură, floricultură ori sfeclă de zahăr.
În același timp, pe lista produselor interzise în etapa de producție se găsesc organismele modificate genetic și derivatele acestora. Fertilizanții și pesticidele de natură sintetică sunt interzise. Celelalte produse care nu sunt compatibile cu agricultura ecologică sunt stimulatorii de creștere, hormonii și antibioticele.
Riscuri agricultura ecologică
Agricultura bio este un domeniu cu o mulțime de riscuri pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a da startul afacerii. Principala problemă cu care se confruntă fermierii sunt cele al dăunătorilor care afectează producția și în final veniturile acestora.
Potrivit fermierilor, din cauza dăunătorilor, culturile bio sunt mai mici față de cele convenționale deoarece planta nu reușește să producă aceleași cantități.
Aceștia spun că dăunătorii și buruienele pot provoca pierderi financiare atât de mari încât există sezone când nu se mai poate recolta nimic.
Subvenții de la UE pentru agricultura bio
Pentru a veni în ajutorul fermierilor care vor să pună bazele unei afaceri în agricultura bio, Uniunea Europeană oferă acestora sprijin financiar care poate fi folosit atât pentru conversia la agricultura ecologică, cât și pentru menținerea statutului de fermă ecologică.
Uniunea Europeană va aloca 49 de milioane euro pentru promovarea produselor ecologice în acest an, 27% din bugetul său total pentru promovarea produselor agricole ale UE în țară și în străinătate.
Comisia a declarat că programul de subvenționare agricolă al UE va oferi fermierilor 38-58 miliarde euro în perioada 2023-2027 pentru eco-scheme, inclusiv producția ecologică.
De asemenea, Comisia Europeană îi ajută pe fermierii în agricultura ecologică nu doar financiar, ci și prin consiliere cu privire la cele mai bune practici sau la adoptarea unor soluții noi și inovatoare. Acest lucru poate îmbunătăți eficiența și deci majora marjele de profit. UE îi ajută pe fermieri să înființeze organizații de producători care să-i protejeze împotriva practicilor comerciale neloiale.
Afaceri de succes în agricultura ecologică
Agricultura ecologică devine din ce în ce mai interesantă mai ales pentru tinerii antreprenori români care aleg să părăsească locul de muncă și să ia calea antreprenoriatului. Există o mulțime de culturi care au potențial de a fi profitabile și care se pliază foarte bine pe agricultura bio.ADVERTISING
Cu circa 16.000 lei poți cultiva lavandă pe 80 de ari de teren. Acest lucru l-a făcut Cristina Dîrjan, proprietar Agro Team Dîrjan, care a transformat cultura de lavandă într-un adevărat business online, ajungând să vândă o mulțime de produse alimentare și cosmetice din lavandă, de la sare de baie și bile efervescente cu lavandă, până la gel de duș și săpun lichid. Lavanda este o plantă foarte profitabilă, un kg de lavandă de floare scuturată costă circa 100 de lei.
De asemenea, dacă investești și într-un distilator, vei putea vinde și ulei esențial de lavandă la un preț de circa 25 lei pentru 10 ml.
O altă afacere profitabilă este cea a lui Paul Crețu, un IT-ist care a pus bazele unui business cu siropuri de cătină bio- Orange Valley.
Paul a investit 50.000 euro în 50 de hectare de teren în Piatra Neamț, iar în prezent are în grijă circa 5 hectare. De la începutul business-ului și până în prezent, antreprenorul a investit circa 150.000 euro, implementând și un sistem propriu de irigare care i-a fost foarte folositor anul trecut având în vedere ca seceta a făcut ravagii printre mulți agricultori. În prezent business-ul a generat afaceri de 150.000 euro.