Un număr de 165 de copii au participat la proiecte culturale destinate comunităţii româneşti, derulate de Asociaţia Social Educativă „Andrei Şaguna”, din Miercurea Ciuc şi finanţate, în premieră, de Primăria municipiului.
Evenimentul de finalizare a proiectelor s-a desfășurat săptămâna trecută, marţi seara, în curtea interioară a Centrului Cultural Miron Cristea din Miercurea Ciuc, şi a inclus şi festivitatea de premiere a câştigătorilor olimpiadei judeţene de meşteşuguri artistice tradiţionale.
Cristian Cristinoi, preşedintele Asociaţiei Social Educative Andrei Şaguna din Miercurea Ciuc şi consilier social al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a declarat că cele patru proiecte finanţate în premieră de Primăria Miercurea Ciuc au fost „Micul grafician”, în cadrul căruia copiii au fost iniţiaţi în tainele desenului şi graficii, „Picături de culoare, picuri de cer”, care a cuprins cursuri de pictură, „Copilărie, joc şi bucurie”, în cadrul căruia copiii din comunitatea românească au învăţat dansuri populare tradiţionale şi „Împletind cultură şi tradiţie”, care a vizat iniţierea celor mici în arta cusăturilor tradiţionale româneşti. El a punctat faptul că astfel de proiecte, care se derulează de mai mult timp la Centrul Cultural Miron Cristea, dar care sunt în premieră finanţate de Primăria Miercurea Ciuc, sunt foarte importante pentru promovarea şi păstrarea în zonă a tradiţiilor, a obiceiurilor şi a portului popular.
„Încercăm, astfel, să aducem la rangul cuvenit portul şi obiceiurile noastre strămoşeşti, tradiţionale, încercăm să ne îndeletnicim şi să iniţiem copiii şi să-i formăm în această artă frumoasă, chiar şi în cusutul iei tradiţionale, a purtării, a aducerii aminte a folclorului românesc, a cântecului popular, a dansului popular. Proiectele sunt foarte benefice şi foarte importante şi cred că, în această zonă, Centrul Cultural „Miron Cristea” este printre puţinele locuri unde se desfăşoară astfel de evenimente”, a spus Cristian Cristinoi.
El a adăugat că numărul copiilor şi tinerilor interesaţi de activităţile tot mai diversificate de la Centrul Cultural Miron Cristea a crescut, fiind nevoie şi de suplimentarea numărului de instructori care activează în cadrul instituţiei.
Evenimentul de finalizare a proiectelor a inclus şi festivitatea de premiere a elevilor câştigători ai olimpiadei judeţene de meşteşuguri artistice tradiţionale, care urmează să participe la faza naţională a competiţiei.
Prezent la manifestarea festivă, episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, i-a binecuvântat pe participanţi, pe care i-a numit „cei mai frumoşi români din această parte de ţară”, întrucât ei reprezintă „viitorul de mâine”.
Şi prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a vorbit despre importanţa tradiţiilor şi a simbolurilor naţionale, pentru românii din această zonă.
„De fiecare dată când discutăm despre ceea ce înseamnă tradiţie, despre ceea ce înseamnă obiceiuri, despre ceea ce înseamnă meşteşugul românesc, mă încearcă aceeaşi emoţie. Noi suntem altfel aici, pentru noi simbolurile naţionale şi ia românească au altă semnificaţie, mai puternică”, a spus prefectul Harghitei.