Sute de costume populare sau elemente ale portului popular românesc sau secuiesc au fost achiziţionate, în ultimii ani, printr-un program de finanţare al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, interesul din partea asociaţiilor din judeţ fiind unul ridicat.
Potrivit informaţiilor furnizate de CJ Harghita, la solicitarea AGERPRES, anul trecut s-a acordat finanţare în valoare de aproximativ 380.000 de lei, pentru 245 de seturi complete de port popular şi tradiţional şi 468 alte elemente de port popular, cum ar fi fuste, ii, pălării, pantofi sau cizme.
Suma a fost mai mare decât în 2023, când s-a acordat finanţare în valoare de 294.000 de lei pentru 64 seturi complete de port popular şi 215 elemente de port popular.
Majoritatea proiectelor au fost depuse pentru porturi populare şi costume tradiţionale caracteristice judeţului Harghita, respectiv costume tradiţionale secuieşti şi costume populare româneşti.
„Programul a fost şi este o oportunitate remarcabilă pentru reînnoirea vestimentaţiilor ansamblurilor populare, pentru îmbogăţirea colecţiilor de porturi populare din şcolile şi grădiniţele judeţului şi pentru regăsirea şi reînnoirea porturilor populare moştenite”, a transmis CJ.
Printre câştigători se numără şi Asociaţia Învăţătorilor harghiteni, care oferă suport şcolilor cu predare în limba română din judeţ să depună proiecte în cadrul acestui program.
„Din dorinţa sensibilizării elevilor în ceea ce priveşte arta şi tradiţia populară, înţelegerea protejării şi conservării acestora, precum şi conservarea patrimoniului local şi al tradiţiilor, am oferit suport unităţilor de învăţământ interesate a depune proiecte de finanţare în scopul achiziţionării de costume populare prin Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, finanţat de Consiliul Judeţean Harghita. În anul 2024, am aplicat pentru obţinerea de finanţare pentru Proiectul cultural ‘Costumul popular autentic – simbol al identităţii naţionale’, desfăşurat la Şcoala Gimnazială ‘Sfântu Andrei’ din Sărmaş – proiect cultural declarat câştigător în cadrul acestui program cultural finanţat de Consiliul Judeţean Harghita. Au fost achiziţionate zece costume populare pentru fete şi şase pentru băieţi”, a precizat, pentru AGERPRES, preşedintele de onoare al Asociaţiei Învăţătorilor harghiteni, Elena Mîndru.
Aceasta i-a îndemnat pe reprezentanţii unităţilor de învăţământ să folosească oportunitatea de a obţine finanţare şi a punctat că asociaţia susţine aceste proiecte.
„Costumele autentice din zonă sunt scumpe, de aceea se poate opta pentru depunerea în mai mulţi ani la rând a unor proiecte de finanţare, în scopul de a achiziţiona treptat numărul necesar unei formaţii culturale (10-16 costume) sau pentru achiziţionarea unor piese din costumul popular românesc, care să se constituie în veşminte tradiţionale româneşti lucrate de mână, estetice şi identice, pe care să le poarte copiii în zile de sărbătoare şi la evenimente culturale. Susţinem şi promovăm, prin activităţile noastre, păstrarea cu sfinţenie a costumelor populare autentice din lada de zestrea a bunicilor, evidenţierea valorii de patrimoniu a acestora şi educarea copiilor pentru a le purta cu mândrie”, a mai afirmat Elena Mîndru.
În cadrul acestui program se finanţează proiecte ce vizează confecţionarea sau achiziţionarea costumelor populare şi a elementelor de port popular.
În acest an, suma alocată din bugetul judeţean pentru „Programul special de finanţare nerambursabilă a porturilor populare şi a costumelor tradiţionale în judeţul Harghita” este de 400.000 de lei.
Preşedintele CJ Harghita, Bíró Barna-Botond, a declarat, pentru AGERPRES, că portul popular este un simbol al tradiţiilor care definesc istoria şi sufletul comunităţilor din zonă, instituţia pe care o conduce sprijinind asociaţiile care investesc în această moştenire.
„Portul popular este o valoare eternă pentru noi, fiind o expresie autentică a identităţii noastre culturale. Este o moştenire transmisă din generaţie în generaţie, un simbol al tradiţiilor care definesc istoria şi sufletul comunităţilor noastre. Astăzi, tinerii redescoperă şi poartă cu mândrie costumele tradiţionale în momentele-cheie din viaţa lor. Este un mod de reafirmare a valorilor care ne reprezintă, iar pentru a asigura continuitatea acestui patrimoniu viu, contribuim, prin programele cu finanţare nerambursabilă, la sprijinirea acelor asociaţii care investesc în această moştenire, şi în consecinţă, la construirea identităţii microregionale. Investiţia în portul popular nu este doar un sprijin pentru meşteşugari, ci şi o modalitate de a revitaliza identitatea culturală şi de a aduce tradiţia mai aproape de zilele noastre”, a declarat Bíró Barna-Botond. AGERPRES