Tradiţionalul pelerinaj din sâmbăta Rusaliilor – care a putut fi organizat fără restricţii după doi ani de pandemie de coronavirus – a atras şi în acest an sute de mii de pelerini pe muntele Şumuleu de lângă Miercurea Ciuc.
Arhiepiscopul György Udvardy şi-a construit predica pe motto-ul călugărilor franciscani, “Pax et bonum” (pace şi bunătate). El a spus: “pacea este darul lui Dumnezeu, dar pacea trebuie înfăptuită. Fericiţi sunt cei care fac pace” – a spus el, citând învăţătura din Biblie. El a adăugat: înfăptuirea păcii implică şi riscuri. Sunt multe forţe de tot felul care acţionează împotriva păcii şi a celor ce fac pacea – a spus el, făcând referire la războiul din Ucraina.
Vorbitorul a citat din predica papei Francisc, rostită la Şumuleu-Ciuc în 2019: “cel care îşi asumă riscuri nu va fi abandonat de Dumnezeu. Aşadar, pacea este un risc care trebuie asumat, trebuie să ne luptăm pentru ea” – a adăugat.
În opinia sa, pacea este întotdeauna rodul justeţei, fericiţi sunt făcătorii de pace, cei ce pot aduce sacrificii pentru pace, dar nu există pace pentru cei răi.
Citând motto-ul franciscanilor, arhiepiscopul a spus: pacea o putem înfăptui făcând binele. El a adăugat: avem obiceiul să considerăm că pacea şi bunătatea sunt drepturi care ni se cuvin. Dar binele, ca şi pacea, poate fi obţinut prin efort.
“Înainte de toate, iar şi iar, chiar dacă sunt neînţeles şi intimidat: fac binele, servesc binele celorlalţi. Nu există cale de ieşire din nelinişte, din relaţia coruptă doar prin repetarea insultelor suferite, a adevărurilor reale sau imaginare, sau prin dorinţa insistentă ca alţii să le recunoască” – a precizat arhiepiscopul.
El a considerat că datoria pelerinilor de la Şumuleu-Ciuc este să facă pace, să ia iniţiativa binelui, ceea ce necesită o alegere radicală între bine şi rău, între viaţă şi moarte. El a reamintit îndemnul papei Francisc la “luptă, vigilenţă, discernământ”.
El a remarcat că, în multe cazuri, viaţa de zi cu zi a slăbit disponibilitatea oamenilor de a face eforturi.
“Este uşor să te dai bătut, să renunţi la tradiţie, la sărbătoare, la festivităţi, la întâlniri, să renunţi la familie, la căsătorie, la copil, la părinte bătrân, la adevăr, la cultură, la naţiune, la viaţa de zi cu zi trăită în credinţă. Aşa cum spune papa, acest lucru este tocmai corupţia spirituală, un fel de orbire fudulă. Evident, există întotdeauna un motiv, dar acesta ne slăbeşte viaţa interioară, izvorâtă din credinţă, dorinţa vieţii veşnice, şi umbreşte realitatea judecăţii de apoi, ceea ce este foarte periculos” – a constatat oratorul.
În opinia sa, trebuie să ne luptăm pentru binele care serveşte omului, comunităţii, bisericii şi naţiunii. Pentru această luptă, credinciosul are arme puternice, primite de la Dumnezeu. Cel care îşi trăieşte viaţa fără încrederea în puterea Duhului Sfânt, de la bun început a pierdut lupta.
György Udvardy a formulat astfel: pacea şi binele trebuie să fie râvnite pentru toţi oamenii, “dar mai ales pentru cei cu care suntem uniţi prin suflet şi pentru care avem o responsabilitate specială”.
Cu ocazia pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc, un salut special a fost adresat peregrinilor sosiţi din Transcarpatia (Ucraina).