Ce te faci dacă ajungi la pensie și ai prea puțini ani lucrați? E simplu: cumperi vechime.
Cei care doresc să îşi completeze stagiul de cotizare la pensie au opţiunea, potrivit legislaţiei în vigoare, să cumpere retroactiv vechime în muncă.
Sute de mureșeni și-au cumpărat vechime în muncă de la finalul anului trecut și până în prezent. Aceștia au beneficiat de prevederile Legii 186/2016, care oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii. Mai multe detalii puteți citi în rândurile următoare.
Mureșenii
„Începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 186/2016, respectiv 27. 10. 2016 și până în prezent, la nivelul CJP Mureș au fost încheiate un număr de 286 de contracte de asigurare socială având ca obiect plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, a declarat pentru Punctul Eugenia Neagoe, director executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Mureș.
Mureșenii care mai doresc să-și plătească retroactiv vechime în muncă, o pot face până la finalul anului 2017. Perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
Durata medie de timp, în Mureș
După cum am precizat anterior, plata vechimii în muncă se poate face pentru o perioadă de maxim cinci ani. „Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii cinci ani anteriori acestei date”, dispune Legea nr. 186/2016.
În Mureș, „durata medie de timp pentru care au fost încheiate contracte de asigurări sociale este de 26 de luni”, a precizat Eugenia Neagoe.
Cât costă?
Cine doreşte asigurarea pentru perioada maximă, adică 5 ani, va trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei.
În Mureș, până în prezent, „suma totală pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale aferente contractelor încheiate este de 1.932.179 de lei”, a precizat Neagoe Eugenia. Deci, mureșenii au plătit în medie aproape 6.800 de lei pentru cele 26 de luni, cât este durata medie de timp pentru care au fost încheiate contracte.
„Baza lunară de calcul prevăzută de legea nr. 186/2016 o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garanta în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare lună / dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel aprobat prin Hotărâre a Guvernului. Această bază lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a precizat directorul executiv al CJP Mureș.
„Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul (…) o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, este explicat în Legea nr. 186/2016, cu precizarea că este vorba de cuantumul salariului minim brut aflat în vigoare în perioada/perioadele pentru care se face plata retroactivă.
Mureșenii plătesc totul deodată
Plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare. Mai exact, achitarea eșalonată trebuie făcută în perioada 27 octombrie 2016 – 31 decembrie 2017. Plata se poate face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.
În județul Mureș, „din numărul de contracte de asigurare socială încheiate în temeiul Legii nr. 186/2016, s-a efectuat plata integrală a sumelor asigurate pentru un număr de 232 contracte”, a spus Eugenia Neagoe.
Deci, majoritatea mureșenilor au plătit integral vechimea suplimentară în muncă, doar 54 de persoane solicitând plata eșalonată.
În concluzie, iată că Legea are efect și în Mureș atingându-și scopul pentru care a fost creată: „A fost introdusă această lege pentru acele persoane care, din păcate, nu au putut să realizeze cel puţin stagiul minim de cotizare. Un alt grup de persoane vizat de lege sunt acelea care lucrează în străinătate, fără forme legale, astfel că nu sunt asiguraţi”, după cum a spus Angelica Mihail, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Pensii.
Titi DÃLÃLÃU