Sute de copii din Harghita primesc, în aceste zile, pachete cu dulciuri la „Maratonul Moşului”, acţiune tradiţională a Crucii Roşii care se derulează de 30 ani şi este foarte iubită în judeţ.
Totul a început cu o colectă de dulciuri – „Ghetuţele” -, care s-a desfăşurat în zece dintre subfilialele din judeţ ale Crucii Roşii, cei care au dorit având posibilitatea să doneze pachete cu dulciuri pentru copii.
Directoarea Crucii Roşii Harghita, Zsigmond Éva, a declarat pentru AGERPRES că programul „Ghetuţele” a fost un adevărat succes, printre cei care au donat dulciuri numărându-se oameni cu posibilităţi materiale diferite, bucuroşi că au avut posibilitatea să ofere.
„Colecta a fost un succes. Esenţialul a fost ca fiecare să aibă posibilitatea de a oferi, au fost daruri de 8 lei, dar au fost donate şi pachete mai mari. O bătrână a venit plângând şi a mulţumit pentru posibilitatea de a dărui”, a spus Zsigmond Éva.
Pachetele au fost pregătite, apoi, pentru a fi dăruite în satele izolate, unde Moşul ajunge mai greu, din cauza reliefului sau a vremii, dar şi în comunităţile unde a avut loc colecta.
Acţiunea „Maratonul Moşului” a început de câteva zile şi oferă, pe lângă pachetele cu dulciuri, şi bucuria unei întâlniri memorabile cu bătrânelul generos.
La fel ca în urmă cu 30 ani, Moşul aleargă câţiva kilometri, în funcţie de condiţia fizică, până când ajunge în comunitate, dar înainte îşi trimite ajutoarele, pentru a-i pregăti pe copii pentru „marea întâlnire”. Astfel, copiii sunt antrenaţi în diverse jocuri interactive şi sunt învăţaţi scurte cântece pe care să i le cânte Moşului.
Éva Zsigmond spune că, mai întâi, la locul de întâlnire vine spiriduşul Moşului, care are grijă ca totul să fie organizat perfect, apoi la întâlnirea cu copiii apare mantia Moşului, luată de vântul puternic din Harghita, iar dacă numărul de voluntari este suficient, în scenă apar şi ghetele sale, nerăbdătoare să ajungă la cei mici, dar şi un sac gol, fără daruri. Copiii sunt nedumeriţi şi cred că Moşul s-a rătăcit în zonele izolate din împrejurimi, dar apoi el apare cu sacul plin de daruri, spre bucuria celor mici.
În acest an, unul dintre voluntarii care a jucat rolul Moşului a fost Fénya József, în vârstă de 70 ani. El merge cu daruri la copii din partea Crucii Roşii de 20 ani şi mărturiseşte că este un sentiment înălţător să vadă, în fiecare an, bucuria sinceră a copiilor.
„E un sentiment înălţător. Îmi place să fac asta, pentru că fac şi mişcare, dar şi ajut, fac ceva bun pentru copii, pentru comunitate”, spune Fénya József.
Este foarte emoţionat atunci când copiii îi oferă desene sau chiar renunţă la o mică jucărie, pe care i-o oferă Moşului, recunoscători că nu i-a uitat.
De altfel, sentimentul de bucurie pe care îl simt în suflet atunci când dăruiesc este cel care îi determină pe voluntarii Crucii Roşii să continue această activitate de 30 ani, în ciuda tuturor dificultăţilor.
„E foarte frumos, este un sentiment de bucurie care îţi încarcă sufletul, e un dar pentru suflet. Feţele lor sunt atât de expresive, iar bucuria lor mă face să plâng de bucurie, de fiecare dată. E greu de exprimat în cuvinte, dar bucuria este cuvântul cel mai important, e o bucurie imensă pe care o simţi în suflet şi care te îndeamnă să continui”, a declarat directoarea Crucii Roşii Harghita, Zsigmond Éva.
Şi ea îşi aminteşte de o întâmplare emoţionantă, trăită într-un an, când, în timpul „Maratonului”, voluntarii Crucii Roşii colectau jucării pentru copiii internaţi în spital şi când un copil dintr-un sat izolat a fost de acord să renunţe „la cea mai preţioasă jucărie, pe care tocmai o primise”.
În acest an, „Maratonul Moşului” s-a desfăşurat în şase localităţi izolate sau unde Moşul Crucii Roşii nu a mai ajuns până acum, dar pachete cu dulciuri vor fi oferite şi în alte zone, cu implicarea voluntarilor.
De asemenea, Crucea Roşie Harghita pregăteşte daruri şi pentru copiii şi tinerii cu sindrom Down, pentru care se organizează şi un mic eveniment, dar şi pentru vârstnicii de la „Clubul Generaţiilor” sau pentru voluntarii care, de-a lungul anului, au fost alături de semenii aflaţi la nevoie.
„Maratonul Moşului” s-a desfăşurat şi în timpul pandemiei, dar atunci Moşul a mers la casele copiilor şi le-a lăsat darurile la poartă, la uşă sau la fereastră, pentru a respecta restricţiile impuse de autorităţi.
„A fost şi în timpul pandemiei, dar sub altă formă. (…) Nu puteam permite ca cei mici să rămână fără daruri”, a subliniat Zsigmond Éva. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.