Swiss chard sau mangold este o plantă bienală tolerantă la frig, fiind înrudită cu sfecla românească. Este originară din sudul Europei, fiind descoperită cu mult timp înaintea sfeclei.
Această legumă foarte des consumată în Italia este cultivată și la Buzău de o fermieră din America. Planta de la care se consumă doar frunzele este apreciată pentru efectul pe care îl are asupra reglării concentrației de zahăr din sânge.
„Swiss chard/ mangoldul este o legumă de la care folosim frunzele, frumoase, crocante și gustoase. Mangoldul e plin de antioxidanți și substanțe cu rol antiinflamator și de detoxifiere, având în plus un efect important asupra reglării concentrației de zahăr din sânge. Doar două porții de mangold pe săptamână va asigura mare parte din vitaminele și mineralele de care aveți nevoie zilnic”, spune Didi Deshaies, americanca care a adus leguma și la Buzău.
De asemenea, o singură cană asigură o cantitate de trei ori mai mare decât cea recomandată zilnică de vitamina K. Frunzele sale conțin niveluri ridicate de nitrați, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce cantitatea de oxigen necesară în timpul exercițiului fizic și îmbunătățește performanța atletică, scrie medicalnewstoday.com.