Ecosistemele din zonele montane şi din zonele adiacente acestora sunt legate puternic, prin urmare Ungaria susţine principiul conform căruia poluatorii ar trebui să plătească pentru poluarea râurilor transfrontaliere – a declarat luni seara, la New York, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Potrivit comunicatului ministerului, ministrul a participat la o reuniune privind dezvoltarea zonelor montane şi a declarat: deşi Ungaria nu are munţi foarte înalţi, există câţiva în jurul ţării şi că, prin urmare, guvernul acordă o importanţă deosebită gestionării integrate a zonelor montane şi a zonelor adiacente acestora.
El a reamintit că 95% din râurile Ungariei îşi au sursa în alte ţări, din această cauză “un plan internaţional integrat pentru gestionarea şi protejarea apelor noastre ar fi extrem de important”. Ministrul a subliniat necesitatea unui efort comun pentru a păstra calitatea şi cantitatea apei, iar fără un management durabil al apei nu poate fi concepută nici dezvoltarea durabilă a zonelor montane.
Toată lumea ar trebui să respecte principiul conform căruia poluatorul trebuie să plătească costurile în caz de poluare, ceea ce necesită o coordonare internaţională – a spus el, referindu-se la poluarea recentă a râului Sajó în Slovacia. “Dacă nu putem impune acest lucru, atunci comunităţile care nu sunt responsabile de poluare vor trebui să plătească preţul acesteia, iar acest lucru este inacceptabil” – a punctat ministrul.
Péter Szijjártó a considerat că este important ca problemele legate de dezvoltarea zonelor montane să rămână pe agenda politică internaţională, deoarece un sfert din masa terestră a lumii este format din asemenea zone, în care locuiesc aproximativ 15% din populaţia lumii, în marea lor majoritate în ţări în curs de dezvoltare. El a subliniat că ecosistemele montane reprezintă un sistem de aprovizionare important pentru miliarde de oameni care trăiesc în zonele mai joase, iar culturile de plante din aceste zone reprezintă o sursă importantă de hrană, a cărei importanţă nu poate fi supraestimată în contextul actualei crize alimentare.
Ministrul a făcut referire şi la provocările legate de schimbările climatice şi la dezastrele naturale, despre care a spus că reprezintă o responsabilitate pentru toţi locuitorii lumii. În acest context, el a reamintit că Ungaria a fost primul stat membru al UE care a ratificat Acordul de la Paris privind clima.
În cele din urmă, ministrul a evidenţiat că Ungaria este un susţinător activ al Grupului pentru resurse de apă 2030, sprijinind cu 3 milioane de dolari activitatea acestuia, totodată a făcut apel la ONU să trateze această problemă ca pe o prioritate şi să creeze un post de raportor special privind gestionarea apelor.
MTI