Ungaria şi România sunt pregătite să se ajute reciproc în domeniul securităţii energetice. Momentan, negocierile sunt în curs de desfăşurare cu privire la o nouă rută de aprovizionare cu combustibil nuclear şi la extinderea capacităţii interconectorului de gaz dintre cele două state, a declarat, marţi, la Bucureşti, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, şeful diplomaţiei de la Budapesta a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său român, Bogdan Aurescu, că cele două ţări au investit multe eforturi în consolidarea securităţii şi diversificării energetice şi, deşi în opinia lui Szijjártó nu au primit întotdeauna tot sprijinul necesar din exterior, există totuşi intenţia de ambele părţi de a se ajuta reciproc.
Ministrul ungar a subliniat că, până în prezent, combustibilul nuclear a fost livrat Ungariei prin Ucraina, dar această rută a devenit imposibilă din cauza războiului, astfel că au început negocierile pentru o nouă rută de transport prin Bulgaria şi România, iar Ungaria speră că se va ajunge rapid la un acord.
Acesta a mai subliniat că, odată cu închiderea gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, şi cu scăderea volumului de gaze naturale furnizate, Guvernul ungar consideră că ruta din Sud va fi cea sigură, stabilă şi previzibilă pentru aprovizionarea Ungariei în perioada următoare.
Rutele de transport din Sud ar trebui consolidate cu atât mai mult cu cât, în mod realist, acestea sunt singurele rute în care mai pot fi direcţionate noi surse, fie că este vorba de terminale GNL greceşti sau de gaze naturale din Turcia sau Azerbaidjan, a subliniat Péter Szijjártó.
Acesta a anunţat că negocierile au progresat în ceea ce priveşte o extindere semnificativă a capacităţii de interconectare a sistemelor de gaze naturale din Ungaria şi România, ceea ce va contribui în mare măsură la securitatea energetică a ambelor ţări.
Politicianul a precizat că, în acest an, prin acest interconector au fost transportate peste 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale dinspre Ungaria către România şi peste 300 de milioane de metri cubi în sens invers. Capacitatea anuală în primul sens este în prezent de 2,6 miliarde de metri cubi, în timp ce în cealaltă direcţie va creşte în prezent de la 1,7 miliarde la 2,5 miliarde, iar apoi la 3 miliarde de metri cubi.
Ministrul ungar a calificat perioada actuală ca fiind una critică şi a precizat că, în calitate de ţări vecine, Ungaria şi România se confruntă cu provocări similare, deoarece războiul din Ucraina nu numai că ameninţă securitatea fizică a celor două state, dar provoacă şi dificultăţi economice şi de aprovizionare cu energie.
Péter Szijjártó a mai declarat că Ungaria se află sub o dublă presiune: anul acesta a primit peste 830 000 de refugiaţi dinspre Est, timp în care, dinspre Sud, a trebuit să oprească 110 000 de imigranţi ilegali.
“La graniţa noastră sudică, care este şi graniţa externă a Uniunii Europene, ne confruntăm cu agresiuni şi violenţe incredibile, deoarece grupurile de migranţi sunt înarmate şi uneori folosesc aceste arme unii împotriva altora, dar în general ameninţă forţele care asigură securitatea graniţei ungare şi personalul de aici”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.
“Oferim ajutor tuturor celor care fug de războiul din Ucraina, dar le transmitem un mesaj clar migranţilor ilegali, prin securizarea fermă a frontierelor noastre: Să nu vină pe aici! Nu îi vom lăsa să intre, indiferent cât de violenţi sunt!”, a mai avertizat ministrul de externe.
De asemenea, ministrul a subliniat că anul trecut volumul schimburilor comerciale dintre Ungaria şi România a atins o valoare record de 10-11 miliarde de euro, iar în acest an ritmul continuă cu o creştere de peste 30%. Acesta a adăugat că mai multe companii ungare importante, precum OTP, Mol şi Richter, joacă un rol din ce în ce mai important în succesul economic al României.
Péter Szijjártó a afirmat că atât Budapesta, cât şi Bucureştiul sprijină procesul de integrare europeană atât a Republicii Moldova, cât şi a Balcanilor de Vest. Pentru a preveni o criză alimentară mondială, vor asigura o rută de transport pentru cerealele din Ucraina.
“Este în interesul nostru ca în România să existe stabilitate politică (…), iar în ultima perioadă, cooperarea interguvernamentală a atins un nou nivel”, a explicat ministrul ungar, amintind că în acest an vor fi deschise două noi puncte de trecere a frontierei, la Dombegyháza-Variaşu Mic şi Elek-Grăniceri.
Péter Szijjártó se va întâlni cu Hunor Kelemen, vicepremierul României, cu ministrul energiei, Virgil Popescu, cu ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin Cadariu, cu ministrul sportului, Eduard Novák, şi cu ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Attila Cseke.
MTI