Cea de-a treia ediție a taberei internaționale de rezidențe artistice și de cercetare în domeniul artelor performative – Legături, revine la Saschiz între 18-24 august. Producții independente de dans, performance, concertele de jazz, expoziții de artă plastică și fotografie vor fi aduse în fața publicului și participanților vor fi însoțite de o serie de dezbateri și ateliere practice.
Seria evenimentelor Taberei Legaturi deschise comunității din Saschiz și publicului larg debutează duminică, 18 August, ora 15.00 cu un picnic cultural, desfășurat în Cetatea de Refugiu din Saschiz.
Evenimentul marchează deschiderea oficială a taberei și vernisarea expoziției de fotografie etnografică „VIEȚI DE IE”, curatoriată de Cristina Chiriac, Președinte CONAF și fondatoarea brand-ului „Flori de Ie”.
Evenimentul propune o abordare neconvențională de promovare a patrimoniului cultural local, contribuind totodată la activarea participării comunității locale la cunoașterea patrimoniului național. Cei prezenți vor alfa povești de viața „cusute” în jurul IEI românești, simbol național, obiect vestimentar unic, care reprezintă diversitatea culturală a României.
„Ne propunem ca prin această întâlnire să prezentăm membrilor comunității locale, artiștilor, și marelui public, valoarea patrimonială a iei românești, precum și posibilitățile de valorizarea ale acestui simbol al culturii tradiționale românești.” – Daniel Pop, director artistic al Taberei Legături.
Pasionații de artă vizuală au oportunități interesante de a intra în legătură cu arta. Aceștia pot admira universul plastic al artistului Costache Gavril Siriteanu, strănepotul lui Constantin Brâncuși, în cadrul expoziției „Sacru? Profan?”, „Expoziția reunește lucrări de pictură și sculptură care vă invită să pătrundeți în universal căutărilor sale, situate între teluric și serafic.”, declară Oana Leahu, curatorul expoziției. Vernisată duminică, 18 august la Camping zori, în Cloașterf, expoziția poate fi vizitată până miercuri, 21 august, zilnic, între orele 10.00- 18.00.
Tot duminică, în cadrul vernisajului, expoziției „Sacru? Profan?”, coregraful franco-român, artistul independent Daniel POP din Paris va susține un performance coregrafic, ca parte integrantă a programului său de cercetare doctorală, privind transversalitatea artistică și sensurile corpului hibrid.
Vernisată DUMINICĂ, 18 august, ora 18.00, la Camping Zori, în Cloașterf, expoziția poate fi vizitată până miercuri, 21 august, zilnic, între orele 10.00- 18.00.
Doctor în domeniul Teatru și artele spectacolului, Gavril Siriteanu este prezent în expoziții de artă plastică și sculptură personale și de grup pe plan național și internațional, coordonator de ateliere de ceramică, construcție de păpuși, marionete și scenografie de teatru de animație.
„Printre preocupările de maxim interes ale artistului Gavril Siriteanu, împărtășite cu studenții de-a lungul carierei sale academice (de peste 26 de ani) se află studierea anatomiei și antropologiei artistice, adaptarea biomecanicii lui Meyerhold în structurile compoziționale ale teatrului de animație și limbajul culorii în spațiul vizual contemporan. Expoziția reunește lucrări de pictură și sculptură care vă invită să pătrundeți în universal căutărilor sale, situate între teluric și serafic.” – dr. Oana Leahu, curatorul expoziției.