Galeria de artă românească de la Palatul Culturii din Târgu Mureș se va redeschide în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, între piesele noi care vor putea fi vizionate de public numărându-se tablouri de Tonitza, Petrașcu și Andreescu, dar și o geantă care i-a aparținut poetului național, Mihai Eminescu.
Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a declarat pentru Punctul că, așa cum o face deja de câțiva ani, instituția pe care o conduce încearcă să organizeze evenimente prin care să marcheze Ziua culturii române și cea a Ziua culturii maghiare, care se sărbătoresc în luna ianuarie, arta fiind un numitor comun pentru aceste culturi, care “au foarte multe confluențe”.
“Așa am decis că este un moment oportun să redeschidem Galeria de artă românească, pe data de 15 ianuarie, când o să prezentăm publicului și o serie de noutăți, care parțial au fost anunțate, parțial au fost văzute, dar nu toate, vor mai fi și surprize. (…) Sunt lucrări care până acum erau în depozit, sunt lucrări importante, avem, din fericire, o colecție bogată, care ne permite să avem aceste extinderi și dezvoltări. Cu această ocazie, vor fi expuse lucrări de Nicolae Tonitza, Pop Aurel, Octavian Băncilă, Teodor Harșia, Szolnay Sandor, Cziffer Sandor. Acestea sunt din colecția mai veche, dar vor fi expuse și 3 lucrări achiziționate – mult mediatizata Odaia copiilor de Tonitza, Laguna din Veneția de Gheorghe Petrașcu, achiziționată în urma Balului Palatului de anul trecut, și lucrarea lui Ion Andreescu, Margine de sat, care va fi pentru prima oară prezentată publicului larg. Este o achiziție din anul trecut a muzeului. Deci sunt 3 nume sonore în arta românească”, a declarat directorul Muzeului Județean Mureș.
Potrivit lui Soos, alături de nu mai puțin de 15 picturi care vor putea vizionate în 15 ianuarie de public, căruia specialiștii Muzeului îi vor explica conceptul cronologic și conceptul artistic, cum au fost alese piesele respective și ce s-a dorit să se arate prin această expoziție, va exista și un element surpriză.
“Un colecționar privat ne pune la dispoziție un obiect important – o geantă care i-a aparținut lui Eminescu, cu care el a umblat, a creat, a ținut poezii în ea. Această piesă care va fi în custodia muzeului și expusă permanent la Palatul Culturii, se leagă de cel mai important poet al literaturii române”, a arătat el.
Tot în acest scop, spațiul Galeriei de artă românească modernă a fost extins, prin înglobarea holului de la etajul 3, după modelul celui de la Galeria de artă maghiară modernă, care de asemenea a fost prelungit, anul trecut.
“Acolo a funcționat bine și ne-am dorit să fie aceeași extindere și investiție realizată și la Galeria de artă românească. Aceasta are două componente importante: prima este colecția de artă românească modernă, completată cu Galeria Ion Vlasiu, cel mai important sculptor din județul Mureș, dar dintr-o perioadă mai târzie – a doua parte a secolului XX. (…) Arta este un limbaj universal, mult mai ușor națiunile se regăsesc prin cultură și se pot împrieteni. Sperăm ca în acest an să mai aducem și alte lucrări în colecția Muzeului, din fonduri județene și guvernamentale – o altă lucrare de Nicolae Tonitza, Odaia prizonierilor, dar și tablouri de Camil Ressu și din școala băimăreană – Hegedus Lazslo, Nagy Oszkar, care completează colecția noastră”, a mai spus Soos.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.