În data de 5 octombrie 2017, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin și Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” Reghin au derulat Simpozionul și concursul municipal „Misteriosul Univers”, aflat la a treia ediție, manifestare dedicată Săptămânii mondiale a spaţiului cosmic. Evenimentul a avut loc începând cu ora 9, în Sala Mare a Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.
Pentru elevi
Organizatorii au promovat învățarea bazată pe proiect pentru a stimula curiozitatea, autonomia și responsabilitatea în rândul elevilor. Simpozionul s-a adresat elevilor din ciclul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, evaluarea făcându-se pentru fiecare nivel de studiu.
Activitatea a stat sub semnul interdisciplinarității, implicând un anumit grad de integrare între diferitele domenii ale cunoașterii. Amintim stimularea curiozității pentru investigarea şi descoperirea unor fenomene din Univers, precum şi interdependenţa dintre ele, îmbogăţirea cunoştințelor de specialitate cu cele mai noi aspecte privind domeniul geografic, cosmic, astronomic, astronautic etc. prin studierea materialelor de specialitate (publicaţii periodice, acces la Internet, cărţi de specialitate etc.).
În derularea activității s-au abordat teme legate de Univers, de legile care-l guvernează, dar și discuții legate de felul în care reacționează corpul uman în spațiul cosmic.
Secțiunile concursului au fost:
Secţiunea I / Elevi: Eseu (științific, pe teme de astronomie, astrofizică, geografie, biologie etc.);
Secţiunea a II-a / Elevi: Creaţii plastice (lucrări grafice – inclusiv realizate pe computer, pictură, postere, colaje);
Secţiunea a III-a / Elevi: Materiale power-point / multimedia;
Secţiunea a IV-a/ Elevi: Machete – Sistemul solar – realizate pe diferite materiale (polistiren, carton, lemn etc.).
Cu participare indirectă s-au înscris 32 unități de învățământ din țară, iar directă 120 de elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu”.
Entuziasm deosebit
„Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită într-un mod inedit, prin derularea celei de-a treia ediții a Simpozionului municipal „Misteriosul Univers”. Spaţiul cosmic reprezintă un domeniu magnetizant, atractiv, fascinant, încărcat de mister, de numeroase interogări. Călătoria printre stele ne transformă pe fiecare dintre noi în exploratori, în cosmonauţi. De aceea, poate, această activitate se bucură în fiecare an de o largă participare și de un entuziasm deosebit din partea elevilor”, a declarat profesorul coordonator Atănăsoaie Gabriela.
„Universul reprezintă un domeniu plin de mister care a fascinat de milenii omenirea și ridică în continuare noi semne de întrebare. Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată anual între 4 și 10 octombrie, aceste zile punctând două evenimente: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957) și semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic (10 octombrie 1967). Săptămâna mondială a spațiului cosmic a devenit cel mai mare eveniment public dedicat celebrării spațiului, sărbătorit la nivel mondial. Cu acest prilej, în parteneriat cu doamna profesoară Gabriela Atănăsoaie de la Gimnaziul ,,Alexandru Ceușianu”, „sufletul” acestei manifestări culturale, am demarat un amplu proiect intitulat Misteriosul Univers, aflat la a treia ediție. Elevii au participat cu entuziasm la această sărbătoare a spațiului cosmic, sala de activități a Bibliotecii „Petru Maior” devenind neîncăpătoare. Au fost prezentate prin intermediul a numeroase machete, proiecte, prezentări power-point, aspecte din astronomie, astrofizică, geografie, elevii sub îndrumarea unor distinse cadre didactice ca Violeta Atănăsoaie, Varga Anamaria, Mariana Sălăgean, Monica Pop, dând dovadă de multă creativitate în elaborarea acestora. Tainele universului rămân în continuare nepătrunse, dar prin acest proiect, sper ca elevii prin cercetările făcute au reușit să dezvăluie o părticică din ele și că vor frecventa în continuare biblioteca”, a declarant pentru Punctul bibliotecara Lihăt Carmen.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.