Una dintre cele mai interesante comune, din punct de vedere turistic şi al păstrării obiceiurilor tradiţionale, se află în partea nord-vestică a judeţului Alba, în Munţii Apuseni.
Vidra este situată pe Valea Arieşului Mic, un râu cristalin unde au trăit şi încă mai trăiesc vestitele animale de apă denumite vidre.
De la aceste mici vietăţi aflate pe cale de dispariţie se trage şi numele comunei şi al întregii depresiuni în care este situată aceasta – Ţara Vidrelor.
Comuna este o aşezare tipică a zonei în care se află, având multe sate şi cătune risipite pe culmile munţilor sau în luncile apelor curgătoare. În componenţa sa se află 39 de sate şi cătune, număr ce o propulsează pe primul loc în rândul comunelor cu cele mai numeroase localităţi aflate în componenţă, din România. Şi pentru că locuitorii sunt atât de risipiţi, aici la Vidra s-au păstrat intacte o serie de meşteşuguri, ocupaţii şi gospodării tradiţionale. Pe întreg teritoriul comunei, dar mai ales în cătunele izolate, oamenii mai locuiesc încă în case tradiţionale din lemn care au o arhitectură specifică Ţării Moţilor.
Tot in Apuseni veti gasi doua minunatii ale naturii: Cascada de la Vidra şi Dealul cu melci.
Una dintre podoabele Apusenilor şi o altă frumuseţe a judeţului Alba este Cascada de la Vidra, un rai cu apă şi verdeaţă. Aceasta este una dintre principalele atracţii ale Munţilor Apuseni, fiind cunoscută şi sub numele de Cascada Pişoaia, Nemeş sau Nemneş.
Apa este în cădere de la aproximativ 18 metri înălţime, cu un front de despletire a firului de apă de 25 de metri. Spectacolul pe care îl oferă apa se îmbină perfect cu formaţiunile calcaroase. Nu ai cum să o ratezi, dacă mergi pe drumul spre Muntele Găina.
Şi dacă tot te afli în zonă, poţi vedea Dealul cu melci, din apropierea cascadei. Dealul cu melci este o rezervaţie paleontologică, cu aspect neobişnuit: resturi lemnoase în formă de melci, înfipte în piatră de mai bine de 65 milioane de ani.
Pe o suprafaţă de 4,30 hectare, peste 30 de specii de moluşte şi-au pus amprenta asupra locului, creând această minunăţie de loc.
Cum ajungi la Cascada de la Vidra?
Aceasta se află în partea de sud a Munţilor Bihor, pe cursul Arieşului Mic. De la ieşitra din Câmpeni, virezi la stânga pe DJ 762 şi, după 13 km, vei ajunge în satul Nemeş comuna Vidra, de unde se desprinde un drum în sud, peste Arieşul Mic, care duce la Cascadă.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.