În mai puțin de o lună, pe raza municipiului Târgu Mureș, au avut loc trei accidente rutiere în care au fost loviți cinci pietoni, unul dintre ei pierzându-și, din păcate, viața iar ceilalți suferind răni grave. Două accidente s-au petrecut în Piața Trandafirilor iar unul la intrarea în Târgu Mureș dinspre Corunca. Fie că a fost vorba despre indisciplina pietonilor fie că a fost vorba despre neatenția șoferilor sau viteza mare este o situație alarmantă care ne pune pe gânduri. Astfel, întrebarea “Ce e de făcut?”, este legitimă. Ce face administratorul drumurilor din oraș, adică primăria sau ce face Poliția, pentru a preveni astfel de evenimente?
Supra Iluminarea trecerilor de pietoni
În ultima vreme primăria a supra-iluminat mai multe treceri de pietoni sau a semaforizat unele dintre ele. Conform informațiilor parvenite este vorba despre 20 de treceri de pietoni din zonele aglomerate ale orașului care au fost supra-iluminate nocturn pentru creșterea gradului de siguranță al pietonilor. Străzile Cuza Vodă, Gheorghe Marinescu și Mihai Viteazul, precum și Secuilor Martiri sau Bulevardul 22 Decembrie 1989, beneficiază acum de noul sistem de iluminare, iar pe străzile Budiului, Voinicenilor și Decebal au fost montate semafoare noi. În zonele aglomerate, cu trafic intens, s-au creat noi treceri pentru pietoni. Astfel, se poate traversa în siguranță pe străzile Milcovului, zona Libertății – Albinei, Băneasa, Sântanei, Ciucului și Avram Iancu din oraș. Desigur că nu este suficient și că este nevoie ca aceste investiții să continue. De asemenea, în cazul trecerilor de pietoni din Piața Trandafirilor de la “Ceasul cu flori” este nevoie de sincronizarea semafoarelor astfel încât pietonii să poată traversa ambele treceri fără să mai fie nevoiți să alerge ca să “prindă verde” pe partea opusă. Așteptăm cu interes și darea în funcțiune a sistemului de semaforizare inteligentă din oraș.
Supra-înălțarea trecerilor de pietoni cu limitatoare de viteză, așa zisele “bumpere”
În Târgu Mureș pe trecerile de pietoni care cu ani în urmă au fost înălțate nu au mai fost înregistrate accidente. Chiar dacă la acea vreme mulți șoferi au avut reacții negative se pare că acestea sunt eficiente și ar trebui să se continue cu montarea/construirea lor. De aceeași părere sunt și mai mulți polițiști care cunosc aceste situații.
Suplinirea lipsei polițiștilor cu tehnologie: camere video și radare fixe
Montarea de camere video performante de supraveghere stradală și omologarea acestora ar duce la descurajarea încălcării regulilor de circulație rutieră, De asemenea, instalarea de radare fixe și omologarea lor ar fi binevenită. Acestea, în contextul în care Poliția se confruntă de ani buni de zile cu un deficit, acut, de personal. Din păcate, se pare că această situație nu se va rezolva nici în următorii ani, astfel că tehnica modernă poate veni în ajutorul Poliției și să suplinească deficitul de personal. Asta nu înseamnă că prezența fizică a polițiștilor în stradă, inclusiv pentru descurajare, nu este importantă. Dimpotrivă.
Mai există și altfel de măsuri de prevenție cum ar fi montarea acelor simple cartoane reflectorizante cu autospeciale de poliție sau polițiști care îi determină pe cei mai mulți șoferi să apese frâna.
Situația actuală din Târgu Mureș, din cauza indiscipinei pietonilor și a conducătorilor auto, merită o dezbatere mai amplă, serioasă, aplicată în toate instituțiile care au competențe în acest domeniu. De exemplu, Comisia de Circulație din cadrul primăriei ar trebui să abordeze aceste probelme și să ia măsuri, cu celeritate.
Însă, până autoritățile vor reuși să rezolve toate problemele de infrastructură rutieră, la îndemâna noastră, a tuturor, rămâne respectarea cu strictețe a regulilor fie că suntem pietoni sau conducători auto. Nu costă nimic să traversăm strada doar pe la trecerile de pietoni și, chiar și atunci, să ne asigurăm în prealabil. Nu să traversăm prin locuri nepermise, pe culoarea roșie, în fugă sau vorbind la telefon. Iar conducătorii auto dacă circulă cu 50 de kilometri la oră în localitate sau cu 30 de kilometri la oră în zonele rezidențiale din localitate pot evita tragediile reușind să oprească autoturismul pe distanțe mult mai scurte. D.B. (sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/trecere-de-pietoni-zebr%C4%83-un-pieton-2404427/)