Digitalizarea administraţiei publice, implementarea soluţiilor smart city, modul de accesare a fondurilor europene şi nevoile de formare în administraţia publică locală sunt dezbătute, joi, la Târgu Mureş, în cadrul primului Summit al Primăriilor din România.
„Scopul evenimentului este clar, de a atrage şi de a aduce lângă primării experţi din toate domeniile. Noi considerăm la Ghidul Primăriilor că primăriile din ţara noastră duc o lipsă foarte mare de experţi, mai ales primăriile mici. Nu au experţi pe care să se bazeze în momentul în care vor să facă proiecte”, a declarat organizatorul evenimentului, George Turcu, managing partner Ghidul Primăriilor.
La evenimentul de la Târgu Mureş participă reprezentanţi din partea a peste 60 de primării din ţară, specialişti în politici publice şi dezvoltare durabilă, precum şi profesionişti în soluţii smart city, dorinţa organizatorilor Summitului Primăriilor fiind oferirea unui bun prilej pentru găsirea de soluţii la problemele comunităţilor.
„Suntem şi într-o lume unde schimbările sunt rapide, sunt esenţiale şi normal că în calitate de aleşi ai unor reşedinţe de judeţ reprezentăm o comunitate importantă, dar avem şi provocări destul de mari. Dezbatem provocările cu care ne confruntăm pentru a găsi soluţii şi pentru a ne ajuta reciproc să ne îndeplinim responsabilităţile faţă de comunităţile noastre. Avem responsabilitatea să asigurăm o guvernare locală transparentă, să fie transportul dezvoltat, să fie economia, infrastructura şi turismul dezvoltate. (…) Doar în Târgu Mureş, în ultimii trei ani şi jumătate au fost investiţi cam 70 de milioane de euro, fonduri europene, la care se adaugă bugetul local, bugetul naţional şi investiţiile private. Acest elan se resimte, dar trebuie să amintim şi problemele din administraţie. Aşteptăm câte patru-cinci luni pentru un aviz pentru a construi un drum sau trimitem la CNAIR documentaţia finală şi în cinci luni nici nu ne pun pe ordinea de zi să se discute un proiect. Nici măcar nu răspund la telefoane la CNAIR ş.a.m.d. (…) Primăriile reprezintă statul român şi eficienţa undeva dispare”, a afirmat primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan.
Edilul consideră că digitalizarea ar ajuta dacă cineva ar controla cine şi cum lucrează la ministere, fiindcă toţi primarii suferă în urma acestor sincope, indiferent din ce partid fac parte.
Prefectul judeţului Mureş, Ovidiu Butuc, a apreciat că organizarea unui Summit al Primăriilor este o idee extraordinară, mai ales că judeţul Mureş a devenit capitala ideilor constructive în ceea ce priveşte modernizarea comunicaţiilor.
„Judeţul Mureş este astăzi capitala ideilor constructive în ceea ce priveşte modernizarea comunicaţiilor, inovaţia, digitalizarea, pentru că, aşa cum vedem, este subiectul la modă digitalizarea. Cred că primăriile ar trebui să fie primele care să ţină pasul cu vremurile acestea pe care le traversăm. (…) Este greu când e vorba de resursele financiare, este uşor când e vorba de resursele umane, pentru că ne costă atât de puţin să fim mai empatici, să învăţăm să construim echipe, să ştim cum să menţinem aceste echipe. Vă doresc să aveţi discuţii cât mai constructive, schimburi de idei care să se transforme în proiecte, iar proiectele să fie transformate în ceea ce aşteaptă cetăţenii de la noi, în drumuri către dezvoltare”, a declarat Ovidiu Butuc.
În cadrul Summitului Primăriilor urmează să fie prezentat studiul „Pulsul Cetăţeanului”, realizat de Ghidul Primăriilor şi IZI data, care analizează relaţia cetăţenilor cu localitatea de reşedinţă. AGERPRES
Foto: Instituția Prefectului – Județul Mureș