România accelerează către un viitor sustenabil: M100 dezvăluie cele 10 orașe selectate pentru atingerea neutralității climatice până în 2035, în cadrul unui eveniment internațional de anvergură
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100, desfășurat între 29 – 30 octombrie, la Mina Museum, anunță numele celor 10 orașe selectate dintr-un număr de 16 municipii înscrise pentru a se alătura inițiativei Mirror Mission Cities Hub Romania – Misiunea Oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre climatic”.
Evenimentul este o inițiativă unică în România care reunește pentru prima dată orașe, ministere, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Net Zero Cities, Dark Matter Lab, alături de reprezentanți ai sectorului asociativ, academic și privat, precum și experți independenți sub o temă comună: susținerea orașelor românești în tranziția către neutralitate climatică.
Țara noastră are acum trei orașe certificate cu EU Mission Labels pentru orașe inteligente și neutre climatic: Cluj-Napoca, București – Sectorul 2 și Municipiului Suceava, care au primit recunoașterea din partea Uniunii Europene a eforturilor depuse în elaborarea contractelor Climate City pentru măsuri de reducere a amprentei de carbon și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Misiunea Oglindă a Misiunii UE – M100 susține și finanțează deja proiecte propuse de cele trei orașe pe drumul lor către neutralitate climatică și selectează încă 10 orașe românești pentru a le urma exemplul.
În acest context, Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 oferă, timp de două zile, o platformă de dialog pentru identificarea de soluții și oportunități de finanțare, deschide dezbateri și prezintă exemple de bune practici prin studii de caz din orașele românești dar și cele partenere: Stavanger, Trondheim și Reykjavik.
Pe parcursul evenimentului, cei prezenți vor participa la ateliere facilitate de partenerii NetZeroCity, Dark Matter Lab și Ordinul Arhitecților din România pe teme precum mobilitatea urbană, dezvoltarea mediului construit și parteneriate public-private, toate axate pe îmbunătățirea politicilor publice.
Experți din țară, dar și din străinătate, vor dezbate proiecte inspiraționale și vor face schimburi de experiență în cadrul Forumului M100 pentru un viitor mai puțin poluant, mai verde și mai prietenos în orașele din România.
Participanții vor avea oportunitatea să descopere conceptul de „oraș de 15 minute” de la invitatul special al evenimentului, Carlos Moreno, autorul cărții 15-Minute City, expert internațional în urbanism sustenabil. Prof. Moreno va vorbi la Forumul M100 despre conceptul său inovator – „orașul de 15 minute”, prin care propune o viziune revoluționară asupra orașelor în care locuim prin care le putem transforma în spații mai incluzive, reziliente și prietenoase cu mediul, cu servicii esențiale la îndemână și un impact ecologic redus.
Forumului pentru Neutralitate Climatică M100 invită toți actorii implicați în parcursul orașelor spre un viitor verde, sustenabil și rezilient să colaboreze și să discute despre rolul platformelor naționale în facilitarea colaborărilor și guvernanței multi-nivel. Evenimentul va aborda, de asemenea, planurile europene legate de Misiunea 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic și va prezenta exemple de proiecte locale care au avut un impact pozitiv, transformând orașele în locuri mai prietenoase pentru cetățeni. Evenimentul va fi, de asemenea, o ocazie pentru noi parteneri de a se alătura M100 Hub, contribuind astfel la acest efort comun.
Cele 16 orașe din România care au aplicat, până la termenul limită 15 septembrie, la proiectul M100, sunt: Alba Iulia, Bistrița, Bârlad, Brașov, București, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Reșița, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Târgoviște și Târgu Mureș.
Procesul de evaluare și selecție a fost unul complex și a urmat etapele definite de Comisia Europeană pentru desemnarea orașelor participante. Selecția orașelor a fost coordonată de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante pentru neutralitatea climatică: arhitectură și urbanism, dezvoltare durabilă, mobilitate urbană, energie verde și soluții „smart” pentru dezvoltare urbană: Chrysses Nicolaides, Strategic Consultant, Member Mission Board of European Commission for Climate Neutral and Smart Cities, Johanna Leissner, Scientific Representative Fraunhofer-Gesellschaft, Coordonator EIT Culture & Creativity, Julio Lumbreras, Tenured Associate Professor at Universidad Politécnica de Madrid, Maria Vassilakou, Urbanist, Urban Advisor & Consultant – Vienna Solutions, Olga Kordas, Director Viable Cities & Associate Professor @KTH, Oliver Weigel, Head of the Urban Policy Division in the Federal Ministry of Housing, Urban Development and Building, Germany, Teofil Gherca, Director URBACT Programme, Thomas Osdoba, Managing Director NetZeroCities, Xavier Tiana Casablancas, Coordinator of the General Manager Bureau at Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Membrii juriului prezenți la eveniment vor participa într-un panel dedicat și vor împărtăși cunoștințele și expertiza lor valoroasă în domeniu, vor dezbate idei și vor propune soluții concrete pentru un viitor sustenabil pentru orașele din România.
Participarea la eveniment se face pe bază de înscriere, completând formularul disponibil aici: https://www.brainmap.ro/registration-m100-forum-2024
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 este organizat sub egida Hub-ului Național M100, coordonat la nivel interministerial, și face parte din proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building,” finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale, și implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology(NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research.