Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș va deveni Colegiu. Conducerea unității de învățământ târgumureșene a făcut pași importanți în acest sens, o etapă fiind îndeplinită chiar la sfârșitul săptămânii trecute când Consiliul Local Târgu Mureș a adoptat o hotărâre privind acordarea avizului în vederea obținerii titlului de Colegiu. Liceul a solicitat acordarea acestui aviz consultativ, etapă necesară în vederea depunerii dosarului pentru obținerea acestei titulaturi. Totodată liceul va trebui, în conformitate cu legislația în vigoare, să îndeplinească cumulativ mai multe criterii. Liceul va trebui să arate că și-a adus contribuţia “deosebită” privind dezvoltarea învăţământului, ştiinţei și culturii, la nivel local, regional, naţional sau internaţional.
Activitatea educativă, pedagogică şi ştiinţifică desfăşurată şi performanţele profesionale înregistrate de elevii unităţii de învăţământ trebuie să fie reflectate în rezultatele obţinute la concursurile specifice naţionale şi internaţionale. Un alt criteriu prevede ca activitatea șoclii să se desfășoare de mai bine de 50 de ani. De asemenea există o serie de criterii cu privire la performanțele dascălilor și elevilor, cu privire la activitatea de cercetare științifică, formarea continuă a cadrelor didactice sau publicarea de lucrări științifice. Va fi evaluată calitatea absolvenților liceului care trebuie să fie reflectată prin rata de promovare a bacalaureatului dar și prin numărul de personalități, în domeniul artelor, în acest caz, pe care școala l-a dat societății. Liceul care solicită titlul de Colegiu trebuie să aibă cel puțin două specializări.
Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș are elevi începând cu clasa pregătotpare până la clasa a XII a, cu predare în limba română și maghiară. Elevii din ciclul primar urmează doar specializarea în muzică. Din ciclul gimnazial apare, pe lângă muzică și specializarea în domeniul artelor plastice iar din clasa a IX –a și până în a XII –a, pe lângă cele două specializări mai apar două specializări: arta actorului și arhitectură. Liceul oferă astfel patru specializări în muzică, arte plastice, teatru și arhitectură, în amele limbi de predare.
Directorul Liceului Vocațional de Artă, Prof. Grozav Diana Sabina, a declarat pentru “Punctul” că “obținerea acestui titlu va fi practic o recunoaștere a performanțelor deosebite obținute de colectivul de cadre didactice și de elevii liceului, o recunoaștere a învățământului de calitate de aici.
Dragoș Bardoși