Târgu Mureş, pe harta spitalelor româneşti unde se intervine imediat în cazul unui infarct care necesită stent

Târgu Mureş, pe harta spitalelor româneşti unde se intervine imediat în cazul unui infarct care necesită stent

Cazul lui Florin Busuioc s-ar putea repeta oricând la multe spitale din ţară, unde nu se asigură linie de gardă pentru pacienţii care au nevoie urgentă de un stent care să le salveze viaţa. Acolo unde nu sunt medici, pacienţii sunt resuscitaţi şi trimişi către centrele mari.

O mare parte a cazurilor de infarct miocardic din Transilvania merg spre Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca, unde sunt medici mereu pregătiţi să intervină de urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenta Târgu-Mureş, Mariana Moldovan Negoiţă, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pacienţii cu infarct miocardic sunt preluaţi de UPU SMURD şi pot intra imediat în sala de intervenţie, având în vedere că există o linie de gardă permanentă, iar medicii cu astfel de competenţe se rotesc.

”Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Târgu- Mureş are în structură Secţia Clinica Cardiologie, care este Centru de formare în Cardiologie Intervenţională. În cazul pacientului cu infarct miocardic acut, acesta este preluat de UPU SMURD şi, în funcţie de gravitatea situaţiei, dacă starea pacientului necesită, în aproximativ 15-20 de minute acesta poate intra în sala de intervenţie, întrucât este asigurată o linie de gardă permanentă în specialitatea cardiologie, 24/24 ore, 7 zile pe săptămână. De asemenea, medicii cu competenţă în cardiologie intervenţională prin rotaţie asigură rezolvarea acestor cazuri”, a spus Mariana Moldovan Negoiţă.

La Târgu-Mureş ajung cei mai mulţi pacienţi din Harghita şi Sibiu, unde nu se asigură linie de gardă pentru astfel de cazuri.

În cazul Sibiului, în cadrul Spitalului de Urgenţă funcţionează un centru de cercetare, unde un medic poate face astfel de intervenţii, de montare a unui stent. Nu există, însă linie de gardă, astfel că pacienţii sunt trimişi la Târgu -Mureş.

Reprezentanţii spitalului spun, însă, că încearcă, de anul viitor, să mărească numărul doctorilor, astfel încât să poată fi realizate astfel de intervenţii la Sibiu.