Teascul de la Batoş din 1860, una dintre cele mai spectaculoase instalaţii tehnice tradiţionale aflate la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin şi tehnologia prin care se obţine mustul din struguri le-au fost prezentate luni copiilor din acest municipiu, în cadrul evenimentului „Culesul strugurilor”.
„Suntem la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin şi culegem strugurii, o activitate de sezon. În fiecare an, în octombrie, ne culegem via şi, la fel ca în fiecare an, invităm cadre didactice, elevi, copii, părinţi, bunici, pe toată lumea care iubeşte natura şi alimentaţia sănătoasă. Au venit astăzi elevii din patru clase de la şcolile de aici, avem şi de la grădiniţă, şi am cules strugurii. Astăzi am zdrobit, am stors, am băut must. Noi avem şi teascuri vechi în muzeu şi pentru că viticultura este o ocupaţie tradiţională care s-a desfăşurat aici în zonă la noi, mai ales în satele locuite de saşi. Şi avem foarte multe obiecte vechi pentru că a lăsat aşa urme şi în cultura materială şi spirituală. Avem obiecte vechi, coşuri, prese, teascuri vechi. Avem un teasc de la Batoş din 1860 şi le-am arătat copiilor”, a declarat directorul Muzeului Etnografic „Anton Badea”, Roxana Man.
Pe lângă obiectele de muzeu, majoritatea funcţionale, muzeografii de la Reghin au făcut o demonstraţie despre cum se pregătea vinul.
„Noi am ales să facem must că este sănătos şi se potriveşte oricărei grupe de vârstă. Sunt copii care poate altfel n-ar avea contact cu această activitate. Sunt copii care nu mai au bunici la ţară şi atunci nu mai au unde să vadă şi să cunoască aceste obiceiuri vechi care cumva ne apropie de esenţa noastră, de când era omul în legătură cu natura şi trăia în armonie cu natura. Aceste practici şi obiceiuri erau mai complexe şi erau însoţite de credinţe şi de ritualuri care aveau semnificaţie. Noi acum ne-am îndepărtat de ele, dar cumva ceva din fiinţa noastră ne transmite aşa un sentiment, o impresie, o trăire, că este ceva sănătos, autentic, firesc şi de asta aceste obiceiuri sunt cumva îndrăgite de toată lumea, indiferent de vârstă”, a spus Roxana Man.
Evenimentul de cules strugurii şi făcut must s-a desfăşurat în expoziţia în aer liber pe care o deţine Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin, care se întinde pe aproape un hectar.
„E unul din puţinele muzee din regiune care au o secţie în aer liber. Aici, în judeţ, este singurul muzeu cu secţie în aer liber. Avem căsuţele tradiţionale, obiective amplasate în curtea muzeului într-o suprafaţă de aproape un hectar. Şi facem diverse activităţi în fiecare sezon. Avem o deschidere faţă de tot ce înseamnă natură, armonie, echilibru. Şi cumva asta facem, îi ghidăm pe copii în direcţia asta şi ei se simt bine”, a spus Roxana Man. AGERPRES