Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a depus o cerere de finanţare în valoare de peste 200.000 de euro, pentru un proiect prin care se urmăreşte înfiinţarea unei linii gratuite la care pot fi reclamate abuzurile săvârşite împotriva copiilor şi a unei echipe mobile care să intervină 24 din 24 de ore în cazul acestor abuzuri.
Coordonatorul proiectului ‘Dezvoltarea în judeţul Mureş a Reţelei interinstituţionale de prevenire, intervenţie şi combatere a violenţei asupra copiilor’, Crina Căliman, a declarat luni, pentru AGERPRES, că pe lângă reţeaua judeţeană de prevenire, intervenţie şi combatere a violenţei asupra copiilor se doreşte înfiinţarea în structura DGASPC Mureş a unei noi structuri denumită ‘Telefonul Copilului şi Echipa mobilă’.
Pentru desfăşurarea activităţii acestei noi structuri prin proiect se propune activarea numărului unic 0265/983 ca serviciu gratuit şi non-stop la care pot fi semnalate cazurile de abuz, neglijare şi/sau exploatare a copilului, întrucât până acum aceste abuzuri puteau fi semnalate doar la un număr cu taxă şi doar în timpul orelor de program.
‘E un telefon al copilului, care se poate apela gratuit – acum avem unul cu taxă – la care ni se va putea sesiza orice caz de abuz, neglijare sau exploatare. În privinţa echipei mobile, la fiecare sesizare, în funcţie de gravitatea pe care o stabileşte cel care răspunde la acest telefon gratuit, va fi trimisă echipa mobilă formată dintr-un psiholog sau asistent social, un poliţist şi un reprezentant al primăriei de pe raza localităţii unde s-a semnalat abuzul. Acum după ora 16,00 nu pot fi trimise echipe complete, dar prin acest proiect dorim să asigurăm permanenţă 24 din 24 de ore’, a arătat Crina Căliman, inspector în cadrul DGASPC Mureş, care a precizat că proiectul este în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş.
Crina Căliman a subliniat că prin proiect se urmăreşte angajarea a opt persoane – cinci asistenţi sociali şi trei psihologi – ale căror salarii vor fi suportate prin proiect pe durata de implementare a acestuia, iar în paralel, se mai doreşte elaborarea unui Ghid metodologic de acţiune/intervenţie, achiziţia unui autoturism şi dotarea unui spaţiu cu echipamentele necesare (centrală telefonică, căşti cu microfon, calculator, fişet pentru arhivarea documentaţiei, mobilier).
Cererea a fost depusă spre finanţare în cadrul Programului RO10, finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (Granturile SEE) 2009-2014.(EM)
AGERPRES