Pe 11 iunie a avut loc la Târgu Mureș competiția de înot Swimathon, organizată de Fundația Comunitară Mureș, cu scopul final de strângere de fonduri pentru cauze caritabile.
Proiectul Telemedicină în Epilepsie, inițiat de medicul neurolog Bogdan Florea și fondat de Asociația Lions Club Transilvania, a reușit să strângă un număr record de donații, de 13.370 lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziția unui echipament EEG (electroencefalograf), aparat necesar pentru un diagnostic corect și complet și pentru monitorizarea evoluției sub tratament a pacienților cu epilepsie. Noul echipament va fi montat în Brașov.
”Din Brașov a venit o aplicație foarte serioasă, din partea unei echipe de medici formată din neurolog pediatru, neurolog de adulți și neurochirug. Alegerea acestei echipe s-a făcut în mod transparent, după anunțuri repetate în revista Viața Medicală. O comisie ai cărei membri nu sunt din România analizează cererile, în baza unor criterii limpezi. Nici măcar eu nu sunt implicat în procesul de selecție”, a declarat dr. Bogdan Florea, în cadrul unui interviu acordat Radio NoRo – Vocea Pacienților.
3 echipe au înotat pentru pacienții cu epilepsie: copii, doctori și persoane care iubesc pe cineva cu epilepsie. În total, 17 înotători au fost coordonați și motivați de ambasadoarea proiectului, Helga Demeny, campion multiplu la înot, prima femeie din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt.
”Le mulțumim tuturor celor care au făcut gestul de a dona, indiferent de sumă. A însemnat foarte mult pentru toți cei implicați în această competiție – mai ales pentru copii – să vedem că eforturile sunt răsplătite și că suntem cu un pas mai aproape de îndeplinirea obiectivului.” – Helga Demeny
Obiectivul principal al inițiativei Telemedicină în Epilepsie este creșterea accesului la diagnostic și tratament modern pentru pacienții cu epilepsie, mai ales pentru cei care locuiesc în zone îndepărtate geografic de centre universitare sau slab deservite medical. Investiția într-un EEG este de 25.000 euro.
Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere expertiza în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.
TELEMEDICINA ÎN EPILEPSIE, donații de 13.370 lei la SWIMATHON MUREȘ
Category: Stirile Punctul