Bălaș către Papuc: „Vă meritați locul în PSD, ceea ce nu spun eu că ar fi bine sau rău”.
Papuc către Bălaș: „Mă uitam la dumneavoastră, de aceea îmi dădeam ochii peste cap. Că sunteți frumos… așa, de centenar”.
Ședințele de Consiliu Local au devenit în ultima vreme interesante nu neapărat din perspectiva proiectelor deosebite care se depun spre aprobare, ci din perspectiva certurilor care apar între consilieri. Chiar și printre ceilalți oameni prezenți în sală vedem adeseori zâmbete, chiar hohote de râs și unii abia așteaptă să vadă ce vorbe își mai aruncă înflăcărații consilieri locali. Iar aleșii uneori abia se abțin să nu-și arunce vorbe și mai grele, mai ales la unele tipuri de subiecte, cum ar fi cele legate de deplasările în străinătate ale consilierilor, cele referitoare la investițiile primăriei în anumite clădiri sau în Clubul Sportiv Municipal.
CSM, din nou motiv de dispute
Pe Ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de săptămâna trecută (28 noiembrie 2018) au fost înscrise 45 de proiecte de hotărâre.
Un prim punct care a agitat spiritele a fost punctul șase de pe Ordinea de zi, când s-a discutat despre accesul cluburilor sportive pe terenurile publice din Tîrgu Mureș. Cluburile sportive vor avea prioritate pe aceste terenuri conform unui punctaj pe care îl vor obține. Însă consilierul Radu Bălaș a atras atenția că CSM (pe care-l numește Clubul Sovietic Municipal) va pune stăpânire pe terenurile publice ale târgumureșenilor, deoarece la punctaj, structurile sportive aparținând municipiului Tîrgu Mureș vor primi 5 puncte în plus: „CSM se va antrena peste tot, restul nimeni nimic. Zero”, a spus Bălaș.
Monument istoric controversat
La numărul 11 pe Ordinea de zi s-a discutat un Proiect de hotărâre privind modificarea art. 1 al Hotărârii Consiliului local nr. 253 din 30 august 2018 referitoare la exercitarea dreptului de preemțiune a Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureș pentru parte din imobilul situat în Tîrgu Mureș, P-ța Trandafirilor, nr. 2, monument istoric, cod LMI: MS-II-m-B-15549, „Casa Görög”. Cei de la POL au considerat că Primăria nu are rost să-și însușească noi monumente istorice deoarece nici până acum nu s-a îngrijit prea bine de cele pe care le-a avut.
În plus, Radu Bălaș a acuzat Primăria că vrea să construiască un nou restaurant: „Primăria vrea să cumpere spațiul în care a fost pizzeria Italia la un moment dat. Nu știu la ce ar putea să-l folosească. Dar eu bănuiesc că fiind acolo în trecut pizzerie, primăria vrea să-și deschidă un restaurant. Iarăși! Primăria trebuie să facă șnițele și mici în loc să administreze orașul. Primăria nu trebuie să se ocupe cu asta pentru că restaurantele trebuie să fie ale privaților”.
Dar, viceprimarul Sergiu Papuc i-a replicat, spunându-i că nu-i vorba de cumpărare: „Domnul coleg. Cred că nu ați citit materialul. Nu este vorba de cumpărare, e vorba de drept de preemțiune. Noi nu cumpărăm nimic. Noi ne exercităm o opțiune”. Proiectul a primit votul majorității consilierilor.
Despre mazilire
Proiectul de hotărâre privind aprobarea Organigramei şi a Statului de funcţii ale Aparatului de specialitate al Primarului Unităţii Administrativ – Teritoriale Tîrgu Mureş ca urmare a reorganizării Direcției poliția locală a stârnit din nou intervenția consilierului Bălaș care a reclamat faptul că se dorește eliminarea funcției de director adjunct al Poliției locale Tîrgu Mureș, o eliminare ilogică și, de fapt, cu scop de răzbunare: „Mi se pare interesant că directorul Poliției Locale spune „domnule, eu sunt așa de competent încât n-am nevoie de directori adjuncți și vreau să se renunțe la acești directori adjuncți”. Domnule, eu am încredere în potențialul domnului Damaschin (directorul Poliției Locale n.r.), dar de unde se poate el autoevalua din punctul de vedere al competenței? În plus, dacă domnul Damaschin se îmbolnăvește și merge în concediu medical cine va fi locțiitorul? Va fi un șef serviciu care-l va înlocui? […] Acum, că noi știm că se dorește mazilirea lui Valentin Bretfelean pentru că nu a mai ascultat de șefi, numai asta poate fi explicația”.
Cu toate acestea, și acest proiect a primit votul favorabil din partea majorității consilierilor.
Tarifele sălilor de sport
Numărul 19 pe ordinea de zi – Proiect de hotărâre privind modificarea art. 1 al Hotărârii Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureş nr. 268 din 20 septembrie 2018 cu privire la aprobarea tarifelor sălilor de sport aflate în administrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Tîrgu Mureş – a stimulat intervenția mai multor consilieri. Totuși a fost un subiect la care consilierii din mai multe formațiuni politice au reușit să meargă cât de cât pe aceeași linie. Ideea de bază a fost să se reducă tariful de acces pentru elevii care doresc să facă sport în sălile de sport ale școlilor.
Observator la Platou
La punctul 25 de pe Ordinea de zi, Consilierii locali din Tîrgu Mureș au adoptat studiul de fezabilitate pentru amenajarea unui Observator astronomic la Platoul Corneşti.
Potrivit expunerii de motive, ca urmare a dezafectării de către Electrica a clădirii vechiului transformator de la Platoul Corneşti a apărut oportunitatea amenajării acesteia atât pentru asigurarea activităţilor cu caracter recreativ şi de sporturi de masă, cât şi construirea unui observator astronomic cu un planetariu pe infrastructura existentă.
Pentru realizarea observatorului s-a propus suma de 641.500 de lei. Consilierul Pápai László a spus că suma este prea mică pentru realizarea acestei investiții, iar în plus, observatorul ar putea duce lipsă de clienți.
O altă clădire stârnește valuri
La punctul 31 a fost înscris Proiectul de hotărâre privind achiziţionarea în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureș a construcţiei C3 situată în Tîrgu Mureș P-ţa Trandafirilor, nr.1, str. Poștei, nr. 1.
Din nou, Radu Bălaș a precizat că el crede că și acolo se va face restaurant: „Această clădire va costa 3,7 milioane de lei, adică circa 10% din parcarea subterană. Facem credit pentru parcare subterană, cheltuim 8 milioane pentru magazin în Belvedere. Și observăm cu aceste cheltuieli care nu sunt o prioritate vom acoperi singuri parcarea subterană, dacă se face. Nu cred că este oportun ca primăria sa investească bani în această clădire”.
În replică, consilierul UDMR Csiki Zsolt a spus ironic că el crede că „pe următorii 200 de ani toate delegațiile ar putea fi suportate din acești bani”, încercând să arate că oricând se pot utiliza banii la altceva, făcând în același timp aluzie la deplasările în străinătate atât de criticate de Bălaș.
Viceprimarul Papuc a spus că „Este vorba despre întregirea patrimoniului și eu cred că o clădire monument istoric merită să fie în patrimoniul municipiului Tîrgu Mureș”. Cu toate acestea, proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesar.
Aer mai curat pentru târgumureșeni
În ședința de joi, consilierii au aprobat și două proiecte cu finanțare europeană care au drept scop reducerea poluării în municipiu. Primul se referă la „Transformarea străzilor cu circulație pietonală intensă-zona Clinicilor în trasee mai prietenoase față de pietoni si bicicliști”, proiect finanțat din funduri europene.
Al doilea se referă la „Achiziționarea de autobuze ecologice care să deservească transportul public de călători al Municipiului Tîrgu Mureș”. Mai exact, este vorba despre achiziționarea a 38 de autobuze ecologice, la o sumă totală de 104 milioane de lei.
Reclamele – subiect de interes
Proiect de hotărâre privind aprobarea introducerii unor norme de bune practici în municipiul Tîrgu Mureş în ceea ce priveşte distribuirea de cataloage, pliante şi flyere publicitare a stimulat printre cele mai largi discuții. Practic s-a propus stabilirea modului în care firmele pot distribui aceste materiale publicitare către târgmureșeni. Consilierului Pápai i se pare o reglementare comunistă, absurdă, deoarece „se vrea stabilirea inclusiv a unei zile din lună când să aibă voie agenții să distribuie. Se dorește ca fiecare cetățean să-și ofere acordul scris pentru a primi materiale publicitare”.
Proiectul a fost adoptat, iar Peti András a replicat celor de la POL: „Cer colegilor de la POL ca această vehemență și energie pe care o au când critică unele proiecte să le folosească pentru lucruri constructive. Criticile sunt bine venie dacă sunt de bună credință și constructive. Orice comunitate din lumea aceasta funcționează bine pentru că are reguli. Și desigur în cazul în care se încalcă aceste reguli se prevăd pedepse. Peste tot în lume așa merg lucrurile”.
Oboseala își spune cuvântul
Spre finalul unei ședințe lungi, de trei ore și jumătate, unii dintre consilierii locali nu mai aveau răbdare. Ironiile și discuțiile aprinse au devenit și mai evidente. De exemplu, când se discuta punctul 44 de pe ordinea de zi, Radu Bălaș îi reproșează lui Papuc că nu-i plac privații și că și-a dat ochii peste cap când s-a vorbit despre firmele private: „Vă meritați locul în PSD, ceea ce nu spun eu că ar fi bine sau rău”, i-a spus Bălaș.
Iar replică lui Papuc către Bălaș nu s-a lăsat așteptată: „Mă uitam la dumneavoastră, de aceea îmi dădeam ochii peste cap. Că sunteți frumos… așa, de centenar”.
În continuare, Radu Bălaș le reproșează colegilor din alte partide că „din martie ați jurat colaborare să respingeți proiectele POL”, deoarece de atunci nu au mai fost aprobate niciunul.
Totodată, Bălaș nu uită să le amintească celor de la UDMR, pe care-i numește „simpatici”, că ei, cei de la POL, au votat proiectele UDMR, dacă au fost bune: „Susținem și cel de-al treilea proiect al colegilor noștri de la UDMR și sperăm în aceeași colaborare eficientă și în aceeași susținere și din partea simpaticilor noștri colegi de la UDMR în momentul în care avem proiecte pe Ordinea de zi”.
Contre numeroase au avut loc și între Pápai și Papuc. La un moment dat, Papuc nu observă că Pápai dorește să ia cuvântul. Replica lui Pápai nu întârzie: „era un singur proiect pe care am vrut să-l laud și nu mi-ați dat cuvântul”. Totodată, Pápai îl apostrofează pe Papuc, spunându-i că nu-i pronunță corect numele „Cred că știți atâta maghiară că mă cheamă Pappai cu a cu accent, da? Știți nu?” Iar Papuc răspunde: „Igen”. Bălaș intră în „joc”: „E ca la Papuc – Pap-uc… Páp-ai”.
Iar comedia continuă… la următoarea ședință.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.