Teodoru (Ministerul Mediului): La Bicapa Târnăveni se tot încearcă tot felul de soluții, unele mai ciudate decât altele
Teodoru (Ministerul Mediului): La Bicapa Târnăveni se tot încearcă tot felul de soluții, unele mai ciudate decât altele

Teodoru (Ministerul Mediului): La Bicapa Târnăveni se tot încearcă tot felul de soluții, unele mai ciudate decât altele

Directorul general al Direcției Generale Deșeuri, Situri contaminate și substanțe periculoase din Ministerul Mediului, Cosmin Teodoru, afirmă că, în ce privește depozitul de deșeuri industriale de la Bicapa Târnăveni “se tot încearcă tot felul de soluții, unele mai ciudate decât altele”, cu rezultat zero în ce privește oblligațiile de mediu, iar statul studiază posibilitatea de a interveni.

“La Bicapa, este un proces pe care  îl știm cred că de vreo 10 ani de zile, se tot încearcă tot felul de soluții, unele mai ciudate decât altele. Din păcate, finalitatea este cea pe care o știți și dumneavoastră, zero. Soluția este, la momentul actual, statul consideră că este singura posibilitate să intre el, statul, în posesia acestor terenuri. Altfel nu se pot finanța. Vorbim de niște operatori privați care, repet, sunt în insolvență, urmează falimentul și oricum statul va rămâne cu acele depozite, care trebuiau închise de ani de zile. Există un grup de lucru inițiat de Ministerul Mediului în care au inclus și Ministerul Justiției, și Ministerul de Finanțe, încercăm să găsim soluții. Nu e ușor, există și un proces care poate duce spre ajutor de stat, Consiliul Concurenței are și el un cuvânt de spus aici, deci lucrurile nu sunt simple”, a declarat Teodoru.

Acesta a explicat că dificultatea constă, în ce privește depozitele de deșeuri industriale, că acestea sunt în proprietate privată, iar finanțare europeană pentru punerea în siguranță a acestor depozite neconforme pot obține doar autoritățile de stat.

“Există o dificultate, și anume că multe din aceste depozite sunt în proprietate privată. Este complicat ca statul să finanțeze un operator privat, care la un moment dat, în cursul timpului, nu și-a îndeplinit obligațiile, unii dintre ei au intrat în insolvență, alții, mai nou, vor falimentul, dizolvarea și așa mai departe. Deci nu e ușor, dar noi am găsit soluții de finanțare, va trebui să găsim posibilitatea legală ca statul să intre în proprietatea acestor depozite, pentru a le putea finanța”, a spus acesta.

El a precizat că, la nivelul județului Mureș, vorbim de 3 depozite de deșeuri industriale neconforme – cele de la Azomureș, Carbid Fox și Bicapa, arătând că, în ce privește depozitul de pe platforma Carbid Fox – tot din Târnăveni, din apropiere de Bicapa – e cam aceeași situație ca și la aceasta.

“La Azomureș de exemplu este un proiect care durează de câțiva ani de zile, este aproape de finalizare. Vor trebui să se conformeze și celelalte. (…) Azomureș este singurul care a primit finanțare, este singura primărie care și-a arătat disponibilitatea să preia terenul, pentru că altfel nu se putea, UE a acordat finanțare, într-adevăr, dar pentru proprietăți ale statului, nu ale unor operatori economici. De aceea vă explicam că proprietatea este foarte importantă aici, altfel intrăm pe scheme de ajutor de stat, e un proces care durează ani de zile”, a spus Teodoru.

Acesta a precizat că, la nivel național, au mai rămas în jur de 30 de astfel de depozite  neconforme și că Mureșul “stă prost, ca peste tot”, având în vedere că are un număr de 3 probleme și “nu s-a rezolvat niciuna”.

Cosmin Teodoru este prezent, miercuri, la Palatul Administrativ din Târgu Mureș, la o conferință regională de instruire și diseminare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, a ghidurilor de bune practici și a legislației în domeniul gestionării deșeurilor, organizată de Ministerul Mediului cu reprezentanții autorităților locale.