Teodoru (Ministerul Mediului): Sistemul de gestionare a deșeurilor la nivel local are multe lacune și trebuie resetat
Teodoru (Ministerul Mediului): Sistemul de gestionare a deșeurilor la nivel local are multe lacune și trebuie resetat

Teodoru (Ministerul Mediului): Sistemul de gestionare a deșeurilor la nivel local are multe lacune și trebuie resetat

Directorul general al Direcției Generale Deșeuri, Situri contaminate și substanțe periculoase din Ministerul Mediului, Cosmin Teodoru, afirmă că în foarte multe localități din țară sistemul de gestionare a deșeurilor “are multe lacune și trebuie resetat”, în caz contrar riscându-se “sume considerabile” ca penalități, din partea Comisiei Europene.

Cosmin Teodoru este prezent, miercuri, la Palatul Administrativ din Târgu Mureș, la o conferință regională de instruire și diseminare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, a ghidurilor de bune practici și a legislației în domeniul gestionării deșeurilor, organizată de Ministerul Mediului cu reprezentanții autorităților locale.

El a declarat că aceasta este a doua sesiune de conștientizare organizată de Ministerul Mediului în vederea implementării Planului Național de Gestionare a Deșeurilor – prima a avut loc la Suceava – în cadrul acesteia fiind invitate autoritățile locale, de la nivel de Consiliu Județean și din primăriile din 3 județe.

“Important este ca astăzi să stabilim prioritățile fiecărei autorități publice locale, să înțeleagă ce au de făcut, pentru că sistemul de gestionare a deșeurilor la nivel local are multe lacune și trebuie resetat. Intenția Ministerului Mediului este foarte clară, avem niște ținte de atins până în 2020, suntem destul de întârziați, dar am rămas optimiști, totuși. S-a aprobat un Plan Național de Gestionare a Deșeurilor, așteptăm acum implicarea autorităților locale. CJ va trebui să aibă grijă, ca planul lor județean să cuprindă măsurile legislative care au apărut la începutul acestui an, vorbim de Ordonanța 74, unde s-au stabilit mult mai clar decât până acum responsabilitățile fiecărui actor de pe lanțul de gestionare a deșeurilor”, a spus Teodoru.

Acesta a arătat că, la modul concret, fiecare Consiliu Județean trebuie să-și revizuiască  Planul Județean de Gestionare a deșeurilor și că există norme metodologice, pe care trebuie doar să le pună în aplicare. El a precizat că CJ Mureș este destul de avansat în ce privește Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.

“Fiecare județ în parte a primit o finanțare de la UE, pe celebrele SMID-uri, Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor. Județul Mureș este un exemplu bun, sunt destul de avansați, singura problemă care se întrevede și aici și în alte locuri este că, datorită întârzierilor apărute de-a lungul timpului, sistemele tehnologice par să nu mai fie adaptate la momentul actual și vor trebui să găsească soluții. Noi ne-am arătat disponibilitatea să-i ajutăm să le finanțăm. Suntem rămași în urmă cu atingerea țintelor la nivel local, municipal – ținte pentru colectarea și valorificarea, reciclarea deșeurilor municipale”, a declarat el.  

Teodoru a adăugat că trebuie să se înțeleagă că cetățeanul este primul din lanțul de gestionare a deșeurilor și că acesta are obligația de a separa deșeurile, pentru ca astfel să le predea mai departe serviciului public, pentru a fi transportate, sortate mai departe și  valorificate, reciclate.

La observația că sistemul nu e pus la punct în acest sens, Teodoru a spus că această situație nu este doar la Mureș, dar că, în urma intensificării acțiunilor de conștientizare, autoritățile publice locale au înțeles și au avut discuții cu reprezentanții serviciilor publice, astfel că “se pare că salubriștii (operatorii sistemelor de salubritate, n.r.) încet-încet intră în normalitate”.

“Vor trebui să facă lucrul acesta. Să nu ne gândim ce poate să urmeze. Adică, nu suntem foarte departe de 50%, dar trebuie un pic impulsionat și grăbit procesul. Riscăm niște penalități, de la nivelul Comisiei Europene, pe care probabil le-ați auzit din mai multe surse, sumele sunt considerabile. Cred că cea mai mică e undeva la 200.000 de euro”, a precizat Teodoru.