În Târgu Mureș cei care au vrut să facă un test rapid la laboratorul unei policlinici private au avut de stat la o coadă lungă, pe când cei care au ales o alta clinica au avut în jur de 10 persoane la coadă, care purtau mască și respectau distanța regulamentară. ”Am intrat, m-a înțepat în deget, două picături de sânge a luat, m-a întrebat dacă am fost în străinătate în ultimele două săptămâni, dacă am boli cronice, simptome, apoi am așteptat rezultatul. O jumătate de oră și 150 de lei. Testul meu e negativ!”, a povestit interlocutoarea mea.
Testele rapide se fac pentru detectarea anticorpilor de tip IgM si IgG anti SARS-CoV-2.
Testele se efectueaza pe bază de programare.
IgM se pozitivează în perioada 2-7 zile de la debutul bolii, apariției semnelor de boală. IgG se pozitivează în a 8-a zi de boală. Rezultatul este negativ în perioada de incubație (de la contact la primele semne de boală). Rezultatul poate fi negativ la primele zile de boală, poate fi negativ la pacienții cu boli care cauzează scăderea imunității.
Dacă rezultatul testului este negativ, dar simptomele persistă este recomandată testarea prin alte metode. Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea prezenței unei infecții cu SARS – CoV-2.
Ca și în cazul tuturor testelor de diagnostic, rezultatul acestui test trebuie evaluat de către medicul clinicean în corelație cu alte informații clinice disponibile.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.709.306 teste. Dintre acestea, 26.718 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.933 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.785 la cerere.