Admis”: un cuvânt pe care orice candidat la statutul de șofer dorește să-l audă cu ardoare. A avea permis de conducere reprezintă o responsabilitate enormă, nu doar pentru propria ta siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic. Dacă totul a decurs bine la examenul pentru permisul auto și ți-ai cumpărat prima ta mașină, cu siguranță te simți un învingător. De acord cu tine, doar că este esențial să ții cont de anumite aspecte, mai ales acum când ești un novice în arta condusului auto și ești la prima mașină. Așadar, iată:
Patru lucruri de care orice șofer mureșan la început de drum trebuie să țină cont
- Familiarizează-te cu mașina personală
Odată ce ți-ai achiziționat prima mașină, adrenalina este la putere și vrei cât mai curând să o conduci. Este normal, doar că trebuie să îți oferi puțină răbdare până te familiarizezi corect cu toate comenzile și cu particularitățile mașinii. Mai ales, dacă mașina pe care ai făcut școală este diferită de cea actuală, ai nevoie de timp să te obișnuiești cu ea. Reglează totul așa cum îți place și personalizeaz-o cât poți de mult, pentru confort sporit și drumuri fără probleme.
- Actele la control, te rog!
Cand circuli cu mașina trebuie să ai la tine mereu actele necesare pentru a nu fi surprins pe picior greșit de către poliție. De asemenea, este esențială asigurarea CASCO pentru mașina ta in caz de avarii, furt sau vandalism. De altfel, asigurarea RCA este mai mult decât necesară în cazul producerii unui accident, așa că ocupă-te rapid de procurarea ei. Iată de ce acte ai nevoie pentru a le prezenta în cazul în care Poliția Rutieră ți le solicită:
- permisul de conducere
- buletinul/cartea de identitate
- inspecția tehnică periodică (ITP)
- certificatul de înmatriculare al mașinii
- asigurarea de răspundere civilă auto (RCA)
- rovigneta (dacă ieși cu mașina în afara localității)
- Atenție!
Statisticile arată că în 2021 au avut loc 2586 de accidente soldate cu decesul a 932 de persoane și deși, trendul față de ceilalți ani este descendent, cauza principală rămâne neatenția șoferilor. Dacă nu conduci de mult timp, orice factor perturbator trebuie eliminat. Multe persoane nici nu pot conduce pe muzică, așa că evită pe cât posibil astfel de distrageri la care tu ești sensibil. Mai mult, nu îți căuta prin geantă sau nu te apleca să iei ceva de pe podeaua mașinii atunci când ești în mers. Nu butona telefonul în timp ce conduci, nici măcar aplicația de GPS. Concentrează-te pe drum și încearcă mental să-ți schițezi harta înainte de a pleca de acasă, pentru a știi deja care este traseul de urmat și a nu mai avea emoții.
- Nu-ți fie teamă să conduci pe zăpadă sau ploaie
Exercițiul face diferența! Ai observat că instructorul tău îți recomanda să exersezi indiferent că plouă sau e ceață afară? Ei bine, nu lăsa mașina acasă dacă plouă deoarece trebuie să te obișnuiești să conduci indiferent de vremea de afară. În situații atmosferice dificile ar trebui să-ți dublezi atenția, iar cu timpul vei observa că nu vei avea nicio teamă să te pui la volan chiar dacă, de exemplu, e polei afară.
În concluzie, precauția este literă de lege pentru orice șofer, indiferent că e la început de drum, fie că are experiență serioasă în spate. Nu ai cum să faci ceva greșit dacă ești o persoană responsabilă, inclusiv la volan.
Sursă foto: Pexels.com