Una dintre prerogativele de bază ale Poliţiei reprezintă prevenirea criminalităţii, cooperarea cu societatea civilă fiind unul dintre instrumentele de bază în derularea acestui gen de activităţi. Având în vedere faptul că, uneori, tinerii manifestă mai multă deschidere faţă de cei apropiaţi de vârsta lor decât faţă de adulţi, s-a considerat oportună informarea copiilor de către studenţi, promovându-se voluntariatul.
Astfel a apărut iniţiativa unui proiect având ca scop informarea elevilor din unităţile de învăţământ târgumureşene. Voluntari ai Centrului de Consiliere şi Orientare Vocaţională, studenţi ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir Tg-Mureş, după o păregătire din noiembrie anul trecut, derulează activităţi cu copii de clasele I-IV din 11 şcoli târgumureşene, până la finalul anului şcolar în curs. În acest context, copiii din cadrul Gimnaziilor „Al. I. Cuza”, „Dacia”, „L. Rebreanu „F. Schiller”, „M. Viteazul”, „N. Bălcescu”, „S. Duicu”, „G. Coşbuc”, „R. Guga” şi Şcolii Gimnaziale Nr. 7, au fost învăţaţi cum să se protejeze împotriva furturilor şi a agresiunilor de orice natură, ce măsuri trebuie să adopte pentru a nu cădea victime ale infracţionalităţii desfăşurate prin intermediul mediului virtual şi care este comportamentul adecvat prevenirii dispariţiilor. De asemenea aceştia au fost informaţi cu privire la drepturile şi responsabilităţile ce le revin. În comunicatul IPJ Mureş se mai spune: „Şi cu această ocazie ţinem să amintim în special părinţilor, şi în general persoanelor adulte care au în supraveghere copii, măsurile pe care trebuie să le adopte în vederea utilizării în siguranţă a internetului de către copii, una dintre temele abordate în activităţile din cadrul proiectului: Fiţi persoana care îl iniţiază pe copil in utilizarea calculatorului şi a telefonului mobil. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice subiect. Aspectele pozitive ale Internetului le depăşesc pe cele negative.
Stabiliţi împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului, tabletei sau telefonului mobil. Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la Internet! Evitaţi pe cât posibil să vă lăsaţi copilul să navigheze nesupravegheat pe Internet, în intimitatea camerei sale. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, Chat sau telefonul mobil. Nu acceptaţi niciodată sa fie singuri la întâlnire. Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, vârsta etc.) sunt deseori false, în scopul de a pătrunde mai uşor intr-un grup de copii sau tineri. Asiguraţi-vă de faptul că ştiţi parolele de acces la e-mail-ul copilului dumneavoastră Nedivulgarea parolei trebuie considerată un act de responsabilitate din partea adolescentului, menit să asigure acestuia un anumit grad de autonomie. Nu uitaţi insă să le reamintiţi că există riscuri la care se pot expune şi că, in orice situaţie dificilă se vor găsi, veţi fi gata să-i ajutaţi. Încercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, aşa cum doriţi să-i ştiţi şi pe cei din lumea reală. Învăţaţi copilul să nu răspundă e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hărţuire cu conţinut jignitor, agresiv sau obscen. Raportaţi orice formă de abuz autoritarilor sau pe site-ul www.sigur.info”. Semnează Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii IPJ Mureş.(EM)