România este printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor care termină un liceu ori o facultate.
Se întâmplă asta, spun experții, pentru că angajatorii de la noi caută oameni cu experiență și nu oferă suficiente locuri de muncă pentru începători.
Însa, mulți dintre tineri nici nu se străduiesc foarte tare să se angajeze și să-și dobândească independența financiară până nu sunt împinși de la spate. Potrivit Eurostat, în întreagă Uniune, România, Grecia și Italia au cei mai mulți șomeri din rândul celor care au absolvit o formă de învățământ.
Aida Chivu, specialst HR: „Odată e vorba de cultura noastră în care tinerii încă sunt încurajați de părinți să mai stea un pic, să nu își ia un loc de muncă chiar dacă au terminat facultatea. Mai avem și partea angajatorilor care nu sunt foarte pregatiti astăzi în România pentru a lua tineri pe care să îi învețe. Se doresc rezultate rapide, chiar dacă sunt poziții pentru care s-ar potrivi poate cineva la început de drum, apare problema la interior, cine să îi instruiască ,,nu avem timp pentru asta”, fie nevoia e mult mai mare de a lua pe cineva cu minimă experiență măcar. Nu avem o deschidere foarte mare de a lua tineri ieșiți de pe băncile scolii să îi învățam, nu mai există conceputul acela de învățăcel. Sunt puține companii care fac asta”.
Tinerii care fac stagii de practică au șanse mai mari să se angajeze
Au șanse reale să se angajeze cei care fac eforturi suplimentare încă din timpul facultății.
Pe piața muncii sunt disponibile posturi pentru tineri fără studii superioare. Culmea, cei care au absolvit o facultate sunt dezavantajați.
Ana Visian, Best Jobs: „Domeniile unde nu se cere foarte multă experiență sunt în zona de retail, vânzări în magazin, în zona de call center, support, bpo, dacă vorbesc și o limba străină e bonusul mult mai mare decât experiența de munca. Și nu pe ultimul loc, dar rămâne pregnant, HoReCa/ turism, unde se caută oameni fară experiență”.