Nu foarte departe de Lacul Sfânta Ana se află un obiectiv turistic inedit în România, pe care nu mulți turiști îl cunosc. Astfel, dacă ești în căutare de locuri mai puțin cunoscute din România, însă cu adevărat spectaculoase și unice, atunci noi îți recomandăm să vizitezi Tinovul Mohoș, rezervație naturală din județul Harghita, despre care se spune că ar fi unică în Europa.
Tinovul Mohoș reprezintă, de fapt, o turbărie alpină, o mlaștină, a cărei formare a dat naștere unui mediu cu faună și floră bogate. Aici se găsesc și plante unice în țara noastră, otrăvitoare, atât halucinogene, cât și carnivore, trestie de câmp, rachită, în jur de 20 de specii de mușchi de turbă, pinul silvestru, mesteacănul pitic și mesteacănul pufos. Spre exemplu, aici ghidul îți va prezenta rozmarinul de turbă, plantă otrăvitoare ce era folosită în spionaj și provoca infarctul fără a se putea detecta cauza.
Pe lângă varietatea plantelor ce oferă un peisaj extraordinar al mlaștinii, în zonă vă puteți întâlni și cu reptile, diverse specii de păsări, amfibieni sau chiar lupi și urși.
Cum s-a format Tinovul Mohoș?
Masivul Ciomatu Mare are, de fapt, două cratere vulcanice. Într-unul dintre ele s-a format Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, iar în celălalt a apărut Tinovul Mohoș, turbărie aflată la 1050 de metri altitudine și cu o suprafață de patru ori mai mare decât a Lacului Sfânta Ana. Craterul Mohos este, de fapt, craterul geamăn mai bătrân al Lacului Sfânta Ana. Tinovul are o suprafaţă de 80 hectare şi este situat cu 100 metri mai sus faţă de nivelul lacului.
Formarea mlaștinii a fost posibilă în urma unei erupții vulcanice, moment în care s-a format un lac. Apoi, vulcanul a erupt din nou, cenușa a fost aruncată în lac, iar acest fapt a dus la dezvoltarea mușchiului de turbă, mușchi ce atinge, pe alocuri, chiar și 20 de metri adâncime. Turba are o grosime medie de 10 metri şi un volum de circa 3 milioane metri cubi.
De asemenea, se spune că Tinovul are aproximativ 40 000 de ani vechime, fapt ce justifică și varietatea plantelor ce datează din ere diferite – cele mai întâlnite specii din zonă aparțin erei glaciare. În prezent are un diametru de 800 m, o suprafaţă de 80 ha şi o adâncime de 10 m.
În prezent, există doar două ochiuri de apă, singurele rămase neacoperite de vegetație, reminiscenţe ale lacului de crater antic.
Cum se vizitează Tinovul Mohoș?
În primul rând, este esențial de știut că, deși este o zonă foarte interesantă, rezervația este și foarte periculoasă, mai ales atunci când plouă. De aceea, zona se poate vizita doar în prezența unui ghid, toamna și primăvara, între anumite ore ale zilei, iar vizita se desfășoară parcurgând un traseu marcat pe pasarele din lemn. În urmă cu 40 de ani, Mohoșul a fost declarat „zonă de protecţie”, iar în anul 2000, aici a fost construit primul traseu suspendat din ţară, alcătuit din pod și plăci din lemn.
Totodată, la începutul turului, ghidul va explica grupului ce trebuie să faceți în cazul în care, în timpul explorării mlaștinii, vă veți întâlni cu vreun urs curios. Dacă ești atent la explicații, îți iei toate măsurile de siguranță și respecți regulile, atunci nu ai de ce să-ți faci griji.
Tinovul Mohoş poate fi vizitat în perioada 01 aprilie – 31 octombrie între orele 10:15-18:15, iar vizita durează aproximativ 45 min, cu explicaţii pe îndelete din partea ghidului.
Prețul biletelor variază în funcție de categoría în care te încadrezi, astfel:
Biletul de intrare în Tinovul Mohoş este tichetul primit la sistemul de acces în parcare. Parcarea maşinilor, microbuzelor sau autobuzelor se realizează exclusiv în pasul dintre cele două cratere în zonele de parcare prevăzute cu sistem de acces cu bariere, aflate în stânga şi dreapta drumului. Parcarea se află la 1400 m de Lacul Sfânta Ana şi la 300 m de Tinovul Mohoş.
Primele 3 ore au tarif fix. Preţul cuprinde toate serviciile de vizitare şi de întreţinere a zonei.
– AUTOTURISME şi MICROBUZE (până la 15 locuri)
primele 3 ore: 24,00 lei / după care: 2,00 lei fiecare 30 minute începute
– AUTOBUZE şi MICROBUZE (peste 15 locuri)
primele 3 ore: 120,00 lei / după care: 15,00 lei fiecare 30 minute începute
– MOTOCICLETE
primele 3 ore: 12 lei / după care: 1,00 leu fiecare 30 minute începute
Cum se ajunge la Tinovul Mohoș?
Tinul Mohoș este situat la câteva minute de Lacul Sfânta Ana. Accesul în zonă se face pe același traseu pe care mergi și spre Lacul Sfânta Ana. Din București, faci aproximativ 3 ore şi jumătate (255 km) pe ruta: Bucureşti – Braşov(DN1) – Chichiş(DN11) – Sfântu Gheorghe – Comuna Bixad(DN12) – Tinovul Mohoş (DJ113/113A).
Indiferent de preferințele tale în materie de obiective turistice de vizitat, suntem siguri că o astfel de excursie te va impresiona prin frumusețea și spectacolul naturii. Îmbracă-te adecvat, ia-ți câteva rezerve de apă și mâncare (în zonă nu se află restaurante, ci doar câteva buticuri), asigură-te că ai baterie la telefon sau la camera foto și bucură-te de natură.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.