Renumit de frumuseţea multicoloră a florilor ce îl împodobesc, acest „Oraş al Trandafirilor”, municipiul Tîrgu-Mureş a devenit ,,ringul de box” al celor două tabere care se bat, pro şi contra tăierii copacilor. Fluturând legea în mână, unii spun că aşa-zisa toaletare de fapt e un ,,masacru verde”, pe de altă parte susţinătorii toaletării argumentează că arborii uscaţi şi putrezi pun în pericol viaţa trecătorilor.
Lupta se dă între asociaţiile de proprietari şi „verzii”. Asociaţiile de proprietari solicită Primăriei tăierea arborilor bătrâni din jurul blocurilor, iar ONG-urile acuză autorităţile de „distrugerea arborilor”. La o dezbatere publică în toamna lui 2012 la care au participat atât preşedinţi şi administratori de asociaţii de proprietari din municipiu, cât şi ONG-uri, s-a iscat un scandal. Lipsa parcărilor, vegetaţia abundentă în cartierele Mureşeni şi Dâmbul Pietros, copacii plantaţi prea aproape de bloc au fost motivele care au dus la concluzia ca să nu se mai ţină cont de părerea unor ONG-uri. „Sunt ani la mijloc şi încă mulţi vor trece”, ar spune Eminescu, fără să aflăm cine are dreptate!
Primul copac din birocrație
Probabil nimeni nu-şi mai aduce aminte cine şi de ce a tăiat primul copac de pe marginea drumului! Legenda spune că birocraţia e atât de mare încât cu greu poţi tăia un copac din propria ta ogradă, cu toate astea de pe marginea drumului copacii dispar unul câte unul. Toaletarea, un fel de tunsoare de primăvară, s-a transformat într-o ,,mare ciudățenie” în multe cazuri rămânând în urma toaletării un trunchi de copac cu trei crenguţe în vârf, dintre care una dacă va mai înverzi, e bine, dacă nu, la anul va fi bun de tăiat. Astfel, tăierile exagerate au trezit proteste! Nu-ţi mai recunoşti strada copilăriei pentru că peste noapte au fost tăiaţi toţi copacii și cauţi în zadar umbră sub un copac cât o coadă de mătură…
2 meri sau 7 tei
Potrivit planului de tăieri a arborilor de pe domeniu public, supus dezbaterii publice în octombrie 2010, pe strada Bolyai erau prevăzuţi pentru tăiere doi meri. Faptul că în loc de aceşti copaci s-au tăiat şapte tei bătrâni, i-a nemulţumit pe ecologişti, dar şi pe mureşenii care trec prin zonă. „Au tăiat copacii ca să lase maşinile. Nu e normal”, a spus Nagy Geza, de 62 de ani.
Primăria are o explicaţie
„Conform legii pe aliniamente şi scuaruri ce aparţin domeniului public, se pot efectua tăieri de urgenţă la dispoziţia Primăriei. Acolo copacii reprezentau un pericol pentru circulaţie. În zonă s-a făcut un plan de replantare şi din primăvară vor fi plantaţi mesteceni în locul teilor”, a precizat ing. Florica Savu, Şef Birou Amenajare Peisagistică şi Control Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.
Există o problemă!
Anul Internaţional al Pădurilor, 2011, a fost anul în care vicepreşedintele politic al UDMR, Borbély László, pe atunci ministru al Mediului, a avut numeroase întâlniri cu angajaţii Primăriei şi ai reprezentanţilor autorităţilor de Mediu pentru a analiza situaţia provocată de tăierile de copaci. „Ca cetăţean al oraşului Tîrgu-Mureş asist de ani la unele tăieri ilegale de copaci şi am încercat să înţeleg cum se fac aceste tăieri şi pe baza căror decizii pentru că este atributul exclusiv al Primăriei. Este important să avem o atitudine civică şi acest tip de acţiuni trebuie oprite. Legea trebuie respectată. Atunci când în plan ai doi copaci propuşi pentru tăieri şi tai de fapt 8 copaci, înseamnă că există o problemă. Este evident că în acest caz a fost un abuz şi o ilegalitate”, a atras atenţia Borbély László, potrivit unui comunicat de presă.
Amendă de 30.000 de lei
Garda de Mediu Mureş a amendat Primăria Tîrgu-Mureş în februarie 2011 cu 30.000 de lei, după ce ministrul Mediului şi mai multe organizaţii ecologiste au reclamat tăieri ilegale de arbori în oraş.
,,Am decis să amendăm Primăria Tîrgu-Mureş pentru nerespectarea prevederilor privind aliniamentele, mai exact din cauza intervenţiilor în aliniamentele arborilor. Amenda se ridică la 30.000 de lei, cu posibilitatea de a se plăti jumătate, în termen de 48 de ore”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Mureş, Laurenţiu Cincea, citat de Mediafax.
Hârleţ de la Florea
Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu-Mureş, a susţinut că nu a tăiat ilegal niciun arbore şi că pomii tăiaţi puneau în pericol circulaţia, gata să se prăbuşească sau să strice trotuarele având rădăcini foarte mari, întinse pe sub bordurile pietonale. Primarul a prezentat public fotografii ale unora dintre arborii tăiaţi şi a spus că îi oferă ministrului Borbély un hârleţ, pentru a planta puieţi. Cu atât mai mult cu cât primarul a decis că pentru fiecare arbore bătrân tăiat va planta în loc trei, mai tineri.
Valea Soarelui, plângere penală
Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu, dar şi simpli cetăţeni ai oraşului sunt nemulţumiţi de modul în care angajaţii Primăriei au tăiat în ultima vreme mai mulţi copaci din diferite zone ale oraşului. „Depunem plângere penală împotriva Primăriei şi sperăm că Parchetul să demareze o anchetă pentru a vedea modul în care s-au efectuat aceste tăieri de copaci. Primăria a încălcat dreptul nostru la un mediu curat, dar şi mai multe hotărâri de Consiliu Local ce priveau tăierea de arbori. De asemenea, Primăria a distrus copacii din oraş pentru că le-au fost tăiate coroanele fără motiv. Nu suntem de acord cu modul în care Primăria efectuează aceste tăieri”, a spus Călin Tocaciu, preşedintele organizaţiei „Valea Soarelui”.
Toaletarea model
Reprezentanţii civili, Szakács László-ecolog şi Szilágyi Zoltán- inginer horticol, au fost reprimiţi în Comisia Municipală de avizare a programelor, proiectelor şi lucrărilor cu impact asupra spaţiilor verzi din municipiul Tîrgu-Mureş, dar lucrurile nu s-au schimbat nici aşa, tăierile fiind continuate sub supravegherea Poliţiei Locale. În şedinţa din 13 martie 2014 a Comisiei Municipale, reprezentanţii societăţii civile au primit asigurări că măsurile propuse de ei vor fi aplicate. Nu numai că aceste ,,toaletări model” nu au mai avut loc, dar au urmat toaletări neconforme legilor în vigoare. Anul trecut în urma sesizărilor şi reclamaţiilor primite de la cetăţeni, Primăria Tîrgu-Mureş a fost amendată de Garda de Mediu, care a interzis orice tăiere a copacilor până la constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, conform Legii 24/2007, art. 1 şi ale art. 16 alin. (1).
Think Green
Văzând că aşa-zisa „toaletare a copacilor” continuă, Mişcarea Ecocivică „Opriţi Masacrul Verde” a lansat un apel către târgumureșeni ca să participe la un protest în acest an, la începutul lunii aprilie. „Vă aşteptăm duminică, 6 aprilie, la 17.00 fix, pentru 5-10 minute, în Parcul central, la un flashmob în care vom îmbrăţişa copacii care mai sunt”, se spunea în apelul campaniei „Think Green”. Cei care au fost în centru la vremea respectivă au putut vedea oameni de toate vârstele, îmbrăţişând câte un copac, în tăcere.
Amendă de 10.000 de lei
Municipalitatea a mai tăiat opt copaci de pe strada Mihai Viteazul din Tîrgu-Mureş, în vederea fluidizării circulaţiei. În urma verificărilor efectuate de comisarii Gărzii de Mediu Mureş s-a constatat că documentaţia necesară în vederea schimbării destinaţiei spaţiului verde nu există. Drept urmare Garda de Mediu Mureş a amendat cu suma de 10.000 de lei Primăria Tîrgu-Mureş pentru tăierea ilegală a copacilor de pe strada „Mihai Viteazu”.
Flori de tei n-or să mai cadă!
O mulţime indignată a protestat în Piaţa Bolyai pentru că opt tei, care asigurau o vrajă aparte şi liniştea în jurul Pseudosferei, monument care evocă pe marele Bolyai János, au fost tăiaţi, din ordinul Primăriei.
Varga István preşedintele organizaţiei „Civitas Nostra” a iniţiat un protest paşnic, nemulţumit de faptul că Primăria decide de ani buni în chestiuni de zone verzi fără consultarea cetăţenilor. „Trebuie să punem în practică un mecanism, prin care cetăţenii, organizaţiile civile să aibă un cuvânt de spus în administrarea spaţiilor verzi ale oraşului. Să fie oprite tăierile de copaci până în momentul în care va intra în vigoare o reglementare cu care şi noi organizaţiile să fim de acord, şi să avem garanţii că ea se va respecta.”
Răspunsul Primarului nu a întârziat să apară şi în stilul său caracteristic a explicat că teii erau bătrâni şi uscaţi şi riscau să cadă peste sfera lui Csegzi (pe atunci viceprimar).
„Dacă pica copacul acela şi pica pe sfera lui Csegzi, că a lui Bolyai nu pot spune că era a lui Bolyai, dacă pica copacul pe sfera aia, vă dau în scris că era un circ în Primărie, de nu se auzea om cu persoană.”
Cadeeee copacul!
În urmă cu aproximativ o lună de zile, în curtea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş, în spatele clădirii unde funcţionează Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice, un copac s-a prăbuşit peste copertina foişorului. Studenta care stătea pe o bancă sub copertină a reuşit să fugă la timp, scăpând cu nişte zgârieturi uşoare şi o sperietură zdravănă!
,,Studenta este în afara oricărui pericol, are o contuzie de coloană lombară şi o excoriație la nivelul gâtului”, a precizat Vlad Necula, medic primar medicină de urgenţă.
Administratorul se plânge de birocraţie
,,În ultimii trei ani, pot să vă spun că universitatea a tăiat peste 180 de arbori din curtea instituţiei. Birocraţia fiind foarte greoaie, având nevoie de avize de la Primăria Tîrgu-Mureş, de la Ocolul Silvic, discuţii foarte ample cu instituţii de mediu, cu ONG-uri care întreabă de ce tăiem arborii că sunt arbori seculari”, a explicat Şerban Pop, director administrativ UMF Tîrgu Mureş.
Petiţie adresată Primăriei în 2013
Noi, subsemnaţii locuitori ai municipiului Tîrgu-Mureş declarăm prin prezenta petiţie că suntem categoric împotriva tăierii sistematice şi distrugerii iresponsabile a copacilor şi spaţiilor verzi pe teritoriul municipiului Tîrgu-Mureş. Acest procedeu s-a intensificat enorm în ultimii ani. Procedura de masacrare a copacilor aprobată şi exercitată de conducerea municipiului Tîrgu-Mureş este în totală contradicţie cu:
Legea Nr. 24/2007 Privind Reglementarea şi Administrarea Spaţiilor Verzi din Intravilanul Localităţilor – actualizată şi republicată în Monitorul Oficial nr. 764 din 10.11.2009, care prevede printre altele:
(3) Transplantarea arborilor şi arbuştilor se va face numai cu acordul administraţiei publice locale şi al autorităţilor teritoriale pentru protecţia mediului.
Art. 12
(5) În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.
Art. 20
Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă, contravenţională şi penală, după caz”. Semnează: Merza Attila
Sub plopul fără soţ
În spatele complexului Junior din centrul oraşului, un plop bătrân a cedat sub greutatea ploii căzute în după-masa zilei de joi, 5 iunie 2014 şi s-a prăbuşit peste un autoturism Audi. Norocul proprietarului care parcase regulamentar cu doar câteva clipe înainte, că nu erau în maşină soţia cu copilul mic, iar el a reuşit să coboare la timp! Maşina în schimb e distrusă! ,,Am sesizat Poliţia pentru întocmirea unui proces verbal şi pe baza acestui act voi depune plângere penală împotriva celor care se fac vinovaţi de neglijenţă sau rea-voinţă, fapte care au dus la acest incident în urma căruia maşina mi-a fost avariată, iar dauna este totală”, a declarat Iacob Costel Dorel, proprietarul maşinii, citat de tîrgumureşeanul.ro.
Epilog
Potrivit raportului Greenpeace România, pe anul 2013, judeţul Prahova ocupă primul loc cu 2.067 cazuri de tăieri ilegale de copaci, urmat de judeţul Mureş cu 1.532 cazuri în acest clasament.
Erika MÃRGINEAN