La nivelul municipiului Tîrnăveni, numărul infracțiunilor din anul 2011 a scăzut semnificativ față de anul 2010. Informația reiese din statistica Poliției municipiului , prezentată în fața administrației locale. Analiza dinamicii criminalităţii constatate în anul 2011, în mediul urban evidenţiază scăderi la infracţiunile sesizate cu -260.
Infracţiunile de mare gravitate cum sunt omorurile, loviturile cauzatoare de moarte, violurile s-au reduc, dar au fost reclamate infracţiuni pe linia micii criminalităţi, care, în ciuda gravităţii scăzute, afectează semnificativ sentimentul de siguranţă al cetăţenilor .
În anul 2011 au fost sesizate 609 infracțiuni, cu 260 mai puține față de perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o scădere de aproape 30%.
Situația se prezintă în felul următor: infracțiuni economice au fost cu 54% mai puține ca în 2010, infracțiuni judiciare cu aproape 30% mai puține, iar infracțiuni de altă natură cu 24% mai puține.
Un municipiu fără probleme
„Atât indicatorii statistici care reflectă nivelul criminalităţii, cât şi nivelul de siguranţă perceput de cetăţeni ne arată că municipiul Tîrnăveni este fără probleme deosebite în ceea ce priveşte siguranţa cetăţeanului, fenomenul infracţional încadrându-se în parametrii cu valori sub medii, raportat la ceea ce se înregistrează la nivel judeţean. Cu toate acestea, gândindu-ne la viitor este necesar să anticipăm schimbările şi să ne adaptăm la acestea, în aşa fel încât printr-o folosire eficientă a resurselor să asigurăm atingerea obiectivelor organizaţionale ”, a declarat comandantul Poliției din Tîrnăveni, comisarul Marcel Grama.
Și numărul accidentelor a scăzut
Biroul Rutier din Tîrnăveni se află sub media pe județ la capitolul accidente grave soldate cu morți şi răniți grav. Pe raza de competență a Poliției Rutiere din Tîrnăveni, în anul 2011 s-au înregistrat cu 45% mai puține accidente grave față de anul de referință 2010. La numărul persoanelor decedate în urma accidentelor s-a înregistrat o scădere cu 83% față de anul trecut, iar răniții grav au fost cu 28% mai puțini decât în același an de referință.
În anul 2011, principalele cauze de producere ale accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor, viteza excesivă sau neadaptată și neacordarea de prioritate pietonilor, se mai arată în informarea Poliției.
,,Această informare vizează crearea şi întărirea unui parteneriat bazat pe încredere şi transparenţă între Poliţie şi comunitatea reprezentată prin administraţia publică locală, în scopul îmbunătăţirii nivelului de siguranţă publică de pe teritoriul municipiului şi localităţile suburbane Bobohalma şi Cuştelnic. Chiar dacă rezultatele obţinute în cursul anului 2011 sunt preponderent pozitive, efectivele noastre de poliţie vor depune în continuare eforturi susţinute conform menirii sale”, a mai declarat comandantul Poliției.
Cooperarea care există la nivelul municipiului între forţele de ordine şi autorităţile locale a avut un rol important în catalogarea municipiului ca fiind fără probleme deosebite.
Mircea Barbu