În România, peste 1.600 de oameni mor anual din cauza accidentelor rutiere. Una dintre principalele cauze este folosirea telefonului în timpul condusului, dar și lipsa implicării autorităților, a declarat fostul pilot Titi Aur.
Sunt foarte multe probleme de rezolvat în România, problema accidentelor nu există. Și când spun asta, o zic justificat, pentru că nu se face nimic în acest sens. Mai puțin câteva măsuri de coerciție și mai puțin câteva acțiuni făcute de Poliția Rutieră. În rest, nu se face nimic. Ministerul Transporturilor răspunde de siguranța rutieră în România, dar în Ministerul Transporturilor nu există acest capitol, nu-i interesează siguranța rutieră. Nu se face nimic pentru îmbunătățirea sistemului de pregătire. Adică, în școala generală, tot ce înseamnă cursuri de pregătire pentru copii, ca să înțeleagă cum să meargă pe stradă, cum să meargă în mașina părinților, cum să fie în siguranță.
Școala de șoferi este în România mult sub nivelul anilor 80 și nu se face nimic. Atestatele profesionale se fac așa cum se fac, cursuri de conducere defensivă nu se doresc, nu se vrea, deși există o lege. Ministerul Transporturilor refuză să facă norme pentru această lege, Protecția muncii nu se face în România cu specific pentru conducătorii auto. Nu se face nicăieri nimic”, a declarat Titi Aur. El spune că nu se fac campanii corecte și coerente pentru transmiterea mesajelor. ”Din păcate, autoritățile nu fac nimic. Oamenii, cei de la volan, mulți greșesc pentru că nu știu, mulți greșesc pentru că nu cred că li se poate întâmpla. Mulți fac greșeli pentru că nu știu nici măcar regulile de circulație corect, că nu se mai învață.
Acum, la școala de șoferi, ca să iei examenul, completezi niște chestionare pe internet până când faci tu peste 22-23 de puncte și, într-adevăr, le înveți mecanic, dar nu înțelegi de ce și cum. Ai luat permisul și lasă, că se descurcă el.
Category: Stirile Punctul