Tocmai am avut parte de o „execuție”, într-o manieră pe care mă abțin să o calific în vreun fel.
După atâta muncă în acești ani, cu atâtea activități în partid și pentru partid, atât în calitate de prim-vicepreședinte al Filialei Mureș, cât și în cea de vicepreședinte al Comisiei Naționale de Educație, am fost exclusă, fără să mi se fi imputat, la modul concret, vreo abatere. Doar opinii și interpretări personale ale câtorva persoane din conducerea PNL Mureș, frustrate de activitatea mea susținută și de perseverența mea în a-mi desfășura și exercita atribuțiile conform poziției ocupate prin candidatură și alegere, aceasta ‒ în ciuda tuturor piedicilor pe care acest grup restrâns s-a străduit constant să mi le aplice, în ultimii ani. Pentru aceste persoane, la care m-am referit atât mai sus cât și în sesizarea formulată recent către conducerea partidului, nu a contat vreodată valoarea activității mele pentru și în interesul partidului. Au contat doar ambițiile și frustrările lor personale și strădania lor de a împiedica, a sabota constant activitatea mea.
În toate formele și formulele posibile, începând cu redistribuirea atribuțiilor revenite statutar funcției mele, către alți membri din BPJ, continuând cu privarea de informații, omiterea mea de la întâlnirile cu primarii, cu organizațiile locale, cu aleșii locali, omiterea mea din agendele publice ale evenimentelor organizate direct de conducerea Filialei Mureș, din conferințele de presă, blocarea accesului meu la baza materială și documentele de partid, blocarea promovării activităților mele pe paginile filialei de pe site-urile de socializare, din materialele de campanie și de promovare ale filialei, sugestii către jurnaliști ca să nu promoveze activitățile mele în mass media, decuparea imaginii mele din fotografiile și materialele reprezentative ale PNL Mureș făcute la evenimente la care am reușit să fiu prezentă, mergând până la distorsionarea imaginii feței mele în fotografia de grup publicată pe pagina Facebook a PNL Mureș, de la evenimentul menționat de mine în sesizare, încercări constante de a mă opri să iau cuvântul și admonestarea celor care mă invitau la cuvânt în adunările publice la care am participat, denigrări repetate, atât în ce privește activitatea mea din zona politicului, cât și din zona personală, toate au avut drept scop împiedicarea exercitării atribuțiilor mele de prim-vicepreședinte, în condițiile în care mandatul meu, dobândit prin alegere cu 182 voturi, ar fi fost normal să decurgă firesc.
De altfel, toate acestea reprezintă abateri disciplinare grave definite de prevederile regulamentare și statutare pentru cei care le întreprind și față de care nu s-a luat vreodată vreo măsură, deși le-am semnalat și sesizat în repetate rânduri în interiorul partidului. Cum să se fi luat măsuri, când cei care le-au instrumentat erau și cei care ar fi trebuit, de fapt, să le sancționeze…
În dovedirea celor declarate mai sus există mai multe documente grăitoare, pe care le pot expune. Cu gândul să protejez imaginea publică a organizației, eu am ales până acum să le sesizez doar în regim intern.
În ciuda atâtor piedici, munca mea a rămas una susţinută şi s-a bazat, de cele mai multe ori, pe onestitatea relațiilor mele cu primarii membri ai PNL, președinții de organizații și membrii de partid (chiar ei intrigați, de multe ori, de ceea ce se întâmplă). În plus, datorită calităţii mele de consilier județean și interesului pe care l-au trezit, numeroasele mele acțiuni pentru partid au beneficiat de participare și pozitivă notorietate. Cu toate acestea, au fost mereu omise din bilanțurile periodice și nu au fost incluse vreodată în acești doi ani, în raportul de activitate al filialei. Ca dovezi mi-au rămas mai ales documentele de organizare, mesajele de apreciere primite de la participanți, fotografiile și comunicatele de presă.
În ideea unei evaluări a activității membrilor, s-a practicat asupra mea un joc murdar de genul „să te împiedicăm să faci, ca apoi să putem scăpa de tine, imputându-ți că n-ai făcut”.
Probabil că acest grup din conducerea PNL Mureș și-ar fi dorit un prim-vicepreședinte de formă, o marionetă, dar, constatând contrariul, au considerat această situație drept un pericol în atingerea propriilor interese personale.
Aflu din declarațiile lor apărute deja în presă, că luările mele de atitudine, de când am fost aleasă, vizavi de subminarea a tot ce am întreprins onest, în virtutea atribuțiilor mele, sunt considerate drept „abateri repetate” de câțiva din „vârful” PNL Mureș.
Pentru ei, abuzul a devenit, însă, o obișnuință și s-a manifestat inclusiv în procedura de excludere. Un exemplu ar fi anunțul privind excluderea mea, făcut direct în ședință, fără a fi comunicat clar, oficial, în prealabil, către mine și către membrii filialei și în absența unui astfel de punct distinct pe ordinea de zi. În realitate, la capitolul „Probleme organizatorice” de pe ordinea de zi, era, de fapt, ascuns un „elefant”.
A fost o procedură de excludere la rândul ei abuzivă, cu o propunere de excludere venită tocmai din partea celui a cărui nevastă era menționată în sesizarea mea, președintele de filială, Cristian Chirteş, în cadrul BPJ, iar decizia a fost luată de „plutonul de execuție” (format din apropiații care au concertat toate demersurile împotriva mea de la alegere încoace, în primul rând Ervin Molnar și Mara Togănel), cu mult înainte de începerea ședințelor, la care a fost o prezență sub numărul formulei complete a acestui for de partid. Acuzații nedrepte, de fapt opinii personale, neprobate în vreun fel, cu buletinele de vot frumos pregătite din timp și gata imprimate. Din relatarea colegilor care m-au sunat înainte de ședințe, am aflat că „voi zbura” ‒ sunt exact termenii folosiți de grupul organizat pentru „execuție”.
Desigur, în cadrul Colegiului Director Județean (unul din forurile extinse de conducere la nivelul filialei), care trebuia să valideze propunerea „plutonului de execuție” din cadrul Biroului Politic Județean, lucrurile la acest punct erau setate să fie „pe repede înainte”, ca nu cumva să apară vreun risc neprevăzut, care să le încurce planurile, s-a considerat că nu este necesar să mi se mai dea cuvântul, respectiv să mi se acorde vreun drept la apărare, ci doar să se treacă la vot pentru validarea excluderii. La solicitarea mea expresă, președintele filialei a anunțat că „strict datorită bunăvoinței sale, căci procedura nu prevede”, am la dispoziție 3 minute pentru o scurtă intervenție.
Se pare că în plină campanie a alegerilor prezidenţiale şi a constituirii unui nou guvern în jurul PNL, pentru acest „pluton de execuţie” excluderea mea din partid a reprezentat o prioritate, mai ales că activitatea mea în partid nu s-a rezumat doar la nivel local, ci este manifestată şi la nivelul Comisiei Naţionale de Educaţie, ca vicepreşedinte, ca urmare s-a ţintit blocarea implicării mele ca membru PNL în exercitarea oricăror atribuţii, pe toate nivelele. Din relatările unor colegi am aflat că, la finalul şedinţei, Ervin Molnar ar fi afirmat că, în sfârşit se declară mulţumit.
Ca urmare, consider gravă situația în care am fost pusă și îmi rezerv dreptul de a mă adresa, deocamdată, forurilor de partid naționale, în legătură cu această hotărâre de excludere, abuzivă și nedreaptă.
În 2017, în discursul meu de candidatură la funcția de prim-vicepreședinte al Filialei PNL Mureș, m-am angajat în primul rând la foarte multă muncă, la respect față de oameni, responsabilitate și profesionalism. Cele 182 de voturi primite atunci m-au mobilizat permanent în această perioadă. Sunt un om proactiv, cu conștiința împăcată că m-am străduit să onorez încrederea primită, respectându-mi angajamentele.
prof. dr. Nadia Rață
Prim-vicepreședinte – PNL Filiala Mureș
Vicepreședinte – Comisia Națională de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL
Consilier județean – Consiliul Județean Mureș