Cofeina este un stimulent care se găsește în mod natural în băuturi precum cafeaua și ceaiul, in mod natural in peste 60 de plante și artificial introdusă în băuturile energizante și soda.Cofeina crește substanțele chimice din creierul nostru, care îmbunătățesc starea de spirit, combatoboseala și sporesc concentrarea.
Din acest motiv, multe persoane apelează la băuturi care conțin cofeină.
Efectele stimulante ale cofeinei apar în 30–60 minute de la consumarea substanței și durează în medie 3-5 ore, în medie
Care sunt efectele cafeinei asupra sănătăţii?
Un consum moderat de cafeină poate avea efecte benefice în timp ce consumul mare poate provoca la anumite persoane anxietate, insomnie, dureri de cap, iritaţie gastrică. Consumul excesiv poate avea efecte dăunătoare asupra oaselor deoarece împiedică absorbţia vitaminelor şi mineralelor, inclusiv a calciului.
Performanța exercițiului. Mai multe studii au demonstrat că cofeina poate îmbunătăți puterea și puterea musculară, precum și întârzie oboseala datorată exercițiilor fizice
Modul in care o persoana reactioneaza dupa consumul de cofeina difera de la caz la caz. De exemplu, exista persoane care pot sa bea un espresso dublu fara sa fie anxiosi sau hiper-energici, in timp ce altii sufera de insomnie dupa ce beau un pahar mic cu cola. De asemenea, gradul de sensibilitate la cafea poate sa fluctueze pe parcursul unei zile.
Exista 3 tipuri de sensibilitate la cofeina:
Hiposensibilitate la cofeina.Conform unui studiu recent, 10% din populatie poarta o gena legata de consumul unei cantitati mai mare de cofeina. Aceste persoane metabolizeaza rapid cofeina si, prin urmare, pot consuma cantitati mari din aceasta substanta, inclusiv seara, fara a manifesta vreun efect secundar.
Sensibilitate normala la cofeina.Majoritatea oamenilor au o sensibilitate normala la cofeina. Persoanele din aceasta categorie pot consuma pana la 400 de miligrame de cofeina zilnic (4 cesti de cafea, 10 doze de cola sau 2 bauturi energizante), fara a se confrunta cu efecte adverse.
Hipersensibilitate la cofeina.Persoanele cu hipersensibilitate sau intoleranta la cofeina metabolizeaza incet aceasta substanta si, prin urmare, nu pot tolera cantitati mici de cofeina, fara sa se confrunta cu efecte secundare negative, precum: anxietate, migrene, ritm cardiac crescut, etc.
Cafeaua la filtru are cea mai ridicată concentraţie de cafeină(115-135 mg pe 120 gr)
Alte surse: cafea expreso 50/80 mg pe ceaşcă, ceai negru 40-60 mg pe 120 gr, băuturi pe bază de cafeină 35-55 pe 250gr, ciocolata 10-30 mg pe 30 gr |
Citiţi cu atenţie etichetele produselor. Cafeina se găseşte în peste 1000 de medicamente comune, fără prescripţie. |
Genetica.
Conform unui studiu din 2012, publicat in PubMed, persoanele cu sensibilitate la cofeina au o reactie amplificata la aceasta substanta cauzata de o variatie a genei ADORA2A. Prin urmare, persoanele cu aceasta variatie genetica resimt mult mai intens si pe perioada mai lungi de timp efectele cofeinei.
Metabolizarea hepatica.
De asemenea, genetica poate juca un rol in modul in care ficatul metabolizeaza cofeina. Persoanele cu sensibilitate la cofeina produc mai putin o enzima hepatica numita CYP1A2. Aceasta enzima joaca un rol in modul in care ficatul metabolizeaza cofeina. Persoanele cu sensibilitate la cofeina proceseaza si elimina mai greu cofeina din organism, ceea ce face ca efectele cofeinei sa fie mai intense si sa dureze mai mult.
Multe persoane consumă băuturi care conțin cofeină precum cafea, ceai și băuturi răcoritoare pentru efectele lor energizante.Consumul regulat al acestor băuturi cresc nivelul receptorilor adenozinei din creier, permițând mai multor molecule de adenozină să se lege. Acest lucru poate reduce toleranța organismului la efectele stimulante ale cofeinei în timp.
Poți reduce toleranța la cofeină prin reducerea aportului zilnic sau consumarea mai puțin frecventă, de exemplu, o dată sau de două ori pe săptămână, în loc de zilnic.
Nutriționist, Carmina Stroia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.