Fă-ți un bine și dă o fugă prin locuri mai puțin umblate, mai puțin bătătorite, ca să îți încarci bateriile, după un an complicat! Descoperă țară asta autentică, încărcată de istorie, departe de haosul cotidian. Îți propunem 10 locuri de poveste, unde vă veți simți prinți pentru o zi.
1. CONACUL LUI MALDĂR
Vreți să trăiți măcar pentru câteva zile ca o domniță sau ca un boier? O veche culă oltenească, restaurată în întregime, cu mobilier vechi, autentic, dar și cu accente de modernitate, vă așteaptă la Măldărești, în Vâlcea. Conacul lui Maldăr este locul care vă va duce în acele vremuri “de poveste” și de povestit. Camerele poartă numele unor personaje din vechime, iar conacul este numit după unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazul, Tudor Maldăr. Fiind capturat de tătari, Maldăr s-a îndrăgostit de frumoasă fiică a hanului tătar. Așa a scăpat cu viață, iar cei doi s-au retras în cula Greceanu din Măldărești. Să nu ratați bucatele tipic oltenești și vinul de colecție din crama conacului.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONĂ?
Conacul este aproape de Mănăstirea Polovragi și de Peștera Polovragi, Mănăstirea Hurezu și traseul Transalpina.
CUM AJUNGI?
Este situat la o distanță de 220 kilometri de București și la 10 kilometri de Horezu, în Măldărești, chiar la poalele Măgurei Slătioara.
2. CONACUL POLIZU
Conacul Polizu este, poate, cel mai frumos conac al Moldovei: o clădire maiestuoasă, care îmbină aerul aristocrat cu tradiția și bunul gust. A fost ridicat între 1880-1887, în apropiere de orașul Hârlău, în satul Maxut, din județul Iași de omul politic Constantin Ghika-Deleni. Este un loc încărcat de istorie, unde boierimea vremii obișnuia să se întâlnească. A poposit aici și Regina Maria și principii Ileana și Nicolae. În vremea comuniștilor a fost distrus, fiind folosit drept CAP și fermă pomicolă, iar cele 24.000 de cărți rare au fost arse. Din 2006, a fost renovat complet, cu mare grijă la detalii, pentru ca întreg domeniul și conacul să fie, exact, ca odinioară. Conacul Polizu are 19 camere mobilate și decorate în stil neoclasic. Să nu ratați crama, unde puteți degusta de vinuri de calitate, și nici grădina Conacului cu specii rare de arbori.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONA?
Fiind aproape de Hârlău, puteți da o fugă în oraș să vizitați Muzeul Viei și Vinului. La 16 kilometri distanță de conac este rezervația arheologică de la Cucuteni – una dintre cele mai vechi și misterioase civilizații din Europa. Tot în zonă, ar fi de văzut Rezervația Forestieră Humosu și Pădurea Cotnari-Cătălina. Mănăstirile din Bucovina sunt la 150 kilometri distanță de Conac.
CUM AJUNGI?
Conacul este situat la 1,5 kilometri de Hârlău, la 40 de kilometri de Botoșani și la 70 de kilometri de Iași.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
3. CONACUL MIKES DIN ZABOLA
Conacul Mikes a fost ridicat prin secolul al 15-lea. A trecut și el prin jefuirea anilor din urmă, a fost școală și sanatoriu, că apoi să fie redat urmașilor contelui Mikes: Gregor și Alexander Roy Chowdhury, care au readus moșia la viață. Domeniul cuprinde un castel și patru clădiri anexe – trei dintre ele funcționează ca și hotel – și se întinde pe mai bine de 500 de hectare. Are două lacuri, patru iazuri de pescuit, pădure și pășuni. E locul magic, care, o dată ce i-ai trecut pragul, te duce spre un alt timp. Camerele, cu iz aristocratic, sunt atent decorate și primitoare. Șemineul, lămpile cu lumina caldă, muzică în surdină, mirosul de pâine proaspătă întregesc atmosfera de poveste a locului. Ingredientele sunt naturale, luate de la micii producători locali, iar bucatele sunt simple și delicioase, gătite de femei din zonă. Există și un mic restaurant a la carte, cu mai multe feluri de mâncare.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONĂ?
Puteți face drumeții, călărie, va puteți plimba cu căruța prin sat sau cu barca pe lac, puteți face picnic în pădure și chiar „bear watching” sau puteți da o tură cu bicicleta prin zonă. Lacul Sfântul Ana este la o oră de mers cu mașina.
CUM AJUNGI?
Zabola se află la 40 de kilometri distanță de Sfântu Gheorghe și la 250 de kilometri de București.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
4. DOMENIUL MANASIA
Vă povestim, acum, despre un loc uimitor aflat doar câțiva pași de Capitală, numai bun de descoperit într-o excursie de o zi: Domeniul Manasia și conacul Hagianoff. Locația are un aer boem, din alte vremuri, și un decor în care poți să tragi sufletul și să înveți o lecție de istorie, care vine tocmai din secolul al 17-lea, de pe vremea primei familii nobile Cantacuzino. Conacul este reconstruit cu elemente de Art Nouveau și are un parc impresionant întins de două hectare. Camerele sunt unicat, decorate cu obiecte cumpărate fie de la licitații, fie aduse din străinătate. Clădirea găzduiește evenimente de lux, dar nu aveți posibilitatea să vă cazați aici. Cine vrea să fie surprins culinar poate încerca preparatele pregătite minuțios de chefi de top. Pentru o astfel de experiență, trebuie să faceți rezervare în avans. Meniul este fabulos: foie gras cu mere, coadă de homar, piept de porumbel și multe alte preparate fine propuse de gazde.
CUM AJUNGI?
Domeniul este la 50 de kilometri de București, în localitatea Manasia, din județul Ialomița, și la 4 kilometri de Urziceni.
5. CONACUL ARCHIA DEVA
Ce ați spune de un weekend cu iz boieresc la Deva? Să trăiți, așa cum numai ardelenii știu, pe ritmul încet, să descoperiți viața “slow”. La 5 kilometri de oraș, Conacul Archia reînvie un parfum din epoca demult apusă a marilor boieri. Domeniul se întinde pe mai bine de 10 hectare, într-o zonă liniștită, și este catalogat drept hotel de 4 stele. Cele 15 camere sunt decorate tematic, iar fiecare dintre ele are imprimată o poveste: vă puteți caza în Camera de Vânătoare destinată aventurierilor, în camera Floarea Soarelui sau în Camera Macilor. Această din urmă este cea mai frumoasă din conac. Proprietarii au fost inspirați de dealurile pline de maci din zonă și s-au gândit că: așa cum macii dăinuie pe dealurile din jur, așa va dăinui și Conacul.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONA?
Echitație la conac – o ședință de jumătate de oră costă 50 de lei, o plimbare cu trăsura – 200 de lei ora sau o ieșire cu calul în natură: 110 lei tot pentru o oră. Orașul Deva este aproape. Nu mai bine să dați o fugă până la Dealul Cetății? Nici până în Hunedoara nu faci mult, unde Castelul Huniazilor trebuie văzut, la fel și pădurea de stejari de la Chizid.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
CUM AJUNGI?
Din București sunt 395 de kilometri, din Timișoara faci două ore, iar din Cluj tot două ore.
6. CASA DE OASPEȚI A CONTELUI KALNOKY DIN MICLOȘOARA
V-ați imaginat cum ar fi să trăiți pentru câteva zile fără telefon, fără televizor sau radio? Camerele rustice ale contelui Kalnoky, prietenul Prințului Charles, sunt potrivite pentru turiștii care vor să descopere autenticitatea satului secuiesc. În Micloșoara, în Covasna, contele a readus la viață căsuțe vechi, țărănești, le-a restaurat și le-a mobilat în stilul zonei. El și soția s-au implicat în reconstrucția celor patru case de oaspeți, care arată, exact, ca-n Transilvania de altădată. Sunt 10 camere amenajate cu mobilă tradițională, recuperată de la localnici și restaurată atent. Până și așternuturile sunt tradiționale, lucrate de femeile din zonă. Am fost aici, în vară, și ne-a plăcut mult liniștea satului și mâncarea tradițională, servită în grădină. Este locul special, cum îi place contelui să spună, pentru oamenii care vor să aleagă nobilitatea rustică în locul confortului comercial.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONĂ?
Puteți vizita satul și atelierele meșterilor tradiționali. Puteți, de asemenea, vizita Lacul Sfânta Ana, peșterile și Cheile Vârghișului. Castelul Kalnoky se află la doar câteva minute de mers pe jos de casa de oaspeți, iar aici puteți vizita Muzeul Vieții Transilvănene.
CUM AJUNGI?
Se ajunge din orașul Baraolt, urmând drumul. De la Brașov sunt doar 46 de kilometri.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe AICI!
7. CASA PRINȚULUI CHARLES DIN VALEA ZĂLANULUI
Nu ați fi curioși să vedeți cum arată casa unde moștenitorul coroanei britanice venea să-și petreacă vacanțele în România? Am fost în Valea Zălanului și ne-a plăcut mult pitorescul locului și faptul că este un sătuc destul de izolat, rămas, cumva, neatins de modernitate. Are vreo 100 de locuitori, iar împrejurimile sunt incredibil de frumoase. Domeniul se întinde la marginea satului, unde încep dealurile și pășunile, care îi plac atât de mult Prințului Charles. Am vizitat și casa unde poposește. Poate nu o să vă vină să credeți, dar e o cameră simplă, cu un pat vechi și cu un birou, unde și-a adus câteva cărți. Dacă nu am fi observat o fotografie cu Regina Elisabeta pe un perete, nu am fi crezut că, aici, doarme prințul. Tocmai asta te uimește: simplitatea încăperii. Sunt 10 locuri de cazare, în trei case tradiționale, cu piese de mobilier și tablouri alese chiar de Prințul Charles.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONĂ?
Vă puteți bucura, în primul rând, de liniște. Puteți face drumeții în zonă și puteți învăța de la oamenii locului cum se face celebrul colac secuiesc.
CUM AJUNGI?
Valea Zălanului este în județul Covasna, la 49 de kilometri de Sfântu Gheorghe. Ultimii 6 kilometri sunt destul de anevoioși, drumul este plin de gropi.
8. CASTELUL DANIEL DE LA TĂLIȘOARA
Am nimerit, din întâmplare, în Covasna, la Castelul Daniel, construit, pe la 1600, de familia nobiliară cu același nume din satul vecin, Vârghiș. Clădirea impunătoare și arhitectura ne-au atras atenția, de la stradă, și am zis: hai să-l vizităm! Am fost uimiți să vedem fresce vechi de sute de ani, bine conservate și restaurate, care descriu evenimentele acelor vremuri: un turnir, o nuntă, etc. Castelul a rezistat până în anii 1945, când nobilii au fost nevoiți să fugă din țară și l-au vândut pe nimic unor vecini. A urmat, apoi, distrugerea din vremea comuniștilor. În 2008, un cuplu de bucureșteni a avut inspirația să-l cumpere și l-au transformat în hotel-conac. Camerele sunt fabuloase, cu mobilier și decorațiuni făcute din lemn vechi. Mâncarea este pregătită atent, pentru gusturi nobile.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONĂ?
Ținutul Conacelor merită să-l descoperiți pe îndelete. Vă puteți plimba prin sate, puteți vizita Cheile Vârghișului, și Castelul Daniel din Vârghiș, care nu este renovat, dar merită să-i treceți pragul.
CUM AJUNGI?
Satul Tălișoara este situat la 60 de kilometri de Brașov. Se ajunge cam într-o oră, iar drumul este foarte bun.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe AICI!
9. CONACUL BOIERESC
Ce spuneți de o călătorie în copilărie? Cu miros de brad și zăpezi cât gardul, așa, ca-n anii din urmă. Te poți retrage la o margine de pădure, în Șimon, unul din satele izolate din Bran, sus, la munte. Conacul Boieresc este locul unde să-ți dai un răgaz, mai ales că este situat departe de ochii lumii, pe o coamă de deal și are un aer rustic, iar peisajul de poveste este întocmai pentru călătorii sătui de prea mult urban. Ce ne-a plăcut aici? Mâncarea și locația. Vă recomandăm să încercați musai ciorbă de fasole cu ciolan afumat și ceapă, înmuiată în pâine.
CUM AJUNGI?
Conacul Boieresc este un situat la 25 kilometri de orașul Brașov. Nu este chiar la stradă, dar accesul se face ușor cu orice mașină.
CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?
Relaxare și somn! Sună bine, nu? În plus, cine vrea să se răsfețe, hotelul are un centru spa, cu saună, jacuzzi și sală de fitness. Plimbareții pot face drumeții în munți sau pot da o tură cu bicicleta sau cu ATV-ul. Gazdele vă pun la dispoziție și un poligon pentru tir cu arcul, dar și o zonă pentru paintball.
10. CASTELUL HALLER
Chiar în inima Transilvaniei, din Ogra, Mureș, se află pensiunea Castel Haller – o clădire în stil post baroc, ridicată în secolul al XVII-lea, renovată recent. Ca și alte conace ale vremii, a avut de pătimit din cauza comuniștilor. Clădirea a fost naționalizată, în anul 1949, și transformată în școală, internat și sfat popular. Castelul a fost restituit familiei Haller și, apoi, vândut familiei Foriș din Târgu Mureș. Din 2011, castelul funcționeaza ca pensiune, restaurant și cramă. În plus, are și un centru de recreere cu apă termală sărată obținută chiar din curtea castelului. Vă puteți relaxa în jaccuzi, în sauna finlandeză sau în camera de salină. Are și bazin pentru copii și ciubăr exterior cu apă sărată. În incinta castelului, sunt 14 camere toate amenajate cu mobilier în stil vechi. Camerele au fost reconstruite cu atenție, păstrându-se pereții boltiți, care redau, întocmai, tabloul vieții nobilimii acelor vremuri.
CE PUTEȚI FACE ÎN ZONA?
Puteți vizită Târgu Mureș, cu platoul Cornești, de unde puteți admira întreg orașul, și cetatea Sighișoara aflată la 69 de kilometri distanță.
CUM AJUNGI?
Este situat la 22 de kilometri de orașul Târgu Mureș, pe malul răului Mureș, aproape de drumul european E60 și la 9 km de Aeroportul Internațional Târgu Mureș.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.