În multitudinea de atracții turistice pe care le regăsim în România un loc aparte care ar trebui bifat în portofoliul oricărui călător sunt castelele. Piese istorice, cu arhitecturi specifice diverselor perioade, castelele au acel farmec special care te atrage în orice loc al lumii te-ai afla.
Odată pătruns în interiorul castelelor din România, încă mai poți asculta povești cu regi și regine, cu bătălii istorice și comori medievale. Dacă te-ai hotărât să faci o scurtă escapadă, însă nu te-ai gândit la o destinație anume, Travelminit ți-a pregătit 5 propuneri de castele din România pe care ar trebui să le vizitezi măcar o dată-n viață.
Castelul Bran
Cu o istorie de peste 600 de ani, Castelul Bran este unul dintre cele mai renumite castele din România, dar și din lume. Popularitatea castelului se datorează atât evenimentelor istorice la care a fost martor, dar și scriitorului irlandez Bram Stoker, care a scris romanul „Dracula”.
Construit în anul 1377 pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic, Castelul Bran este în prezent unul dintre cele mai importante monumente istorice de la noi din țară. Castelul a fost utilizat ca bază strategică de către Sigismund de Luxemburg, care i l-a oferit vasalului său, Mircea cel Bătrân, în 1407. 20 de ani mai târziu, coroana Ungariei avea să devină proprietarul castelului, hotărând ca în următoarea perioadă să îl extindă și apoi să îl închirieze către scaunul Brașovului.
În 1459, Iancu de Hunedoara avea să îl delege pe Vlad Țepeș să apere trecătoarea către Transilvania prin străjuirea acestei cetăți. În 1920, castelul Bran a fost donat Reginei Maria, ca simbol al recunoștinței pentru aportul adus la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, iar în perioada 1920 – 1929 s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare. Ulterior acesta a fost moștenit de Principesa Ileana, iar în prezent aparține arhiducelui Dominic Habsburg, urmașul acesteia.
Cum ajungi la castelul Bran: Din Bucureşti, mergi spre nord pe DN1/E60, treci prin Ploieşti, continuă să urmezi DN1/E60, după Azuga mergi la stânga pe DN73A, la Raşnov din nou la stânga pe DN73/E574, mai mergi aproximativ 10km şi Castelul Bran va fi pe partea stângă.
Program și tarife:
Programul de vizitare a castelului este:
· Luni: 12 – 16
· Marți–Duminică: 9 – 16
· Ultima intrare: 16
Prețul biletelor:
· Adulţi: 45 lei
· Seniori (65+): 35 lei
· Studenţi: 25 lei
· Elevi: 10 lei
· Grupuri de copii organizate (>20 pax): 5 Lei
Castelul Peleș, Sinaia
Construită ca reședință de vară a regilor României, clădirea ridicată între anii 1873 și 1914 se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.
Castelul Peleș a fost construit la dorința regelui Carol I al României, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
Castelul este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul a mai suferit modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală s-a ajuns abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.
Peleșul are și o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală.
Program și tarife:
· Miercuri: 10:00 – 17:00
· Joi – Duminică: 9:15 – 17:00
· Luni: închis
· Marți: închis
Ultima intrare pentru turul opțional se face la ora 15:30. Casa de bilete se închide la ora 16:10.
Ultima intrare pentru expoziția de bază se face la ora 16:15. Zilnic, în intervalul orar 12:30 – 13:00, se introduce o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale.
Tarif de vizitare:
· Adulţi – 40 lei
· Pensionari – 20 lei
· Elevi, studenţi – 10 lei
· Card Euro <26 – 10 lei
Castelul Huniazilor, Hunedoara
Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.
Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu. Bine conservat, castelul Huniazilor se întinde pe o suprafață de 7000 mp, având 42 de încăperi, două poduri și două terase.
Cum ajungi la Castelul Huniazilor: Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe DN7 (E15) până în dreptul localității Sântuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmând DJ 687 până în orașul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii și Libertății.
Program și tarife:
Castelul Corvinilor e deschis zilnic, luni între orele 12.00 si 17.00 și de marți până duminică între orele 09.00 – 17.00.
Tarife: Adulți – 36 lei, elevi – 7 Lei, studenți – 7 lei, pensionari – 17 lei. )
Castelul Sturdza
Castelul în stil neogotic a fost contruit între anii 1880 și 1904 de George și Maria Sturdza, pe amplasamentul unui vechi conac deținut în 1410 de domnitorul Alexandru cel Bun. Dornic să refacă clădirea conacului, George Sturdza a vândut câteva păduri și a luat un împrumut de 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Român, punând ca gaj moșia Miclăușeni. În timpul Primului Război Mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniții ca infirmiere.
Pentru o lungă perioadă, de administrarea castelului s-a ocupat Ecaterina Cantacuzino, fiica lui George Sturdza și soția lui Șerban Cantacuzino. Rămasă văduvă și neavând copii, Ecaterina Cantacuzino s-a călugărit spre sfârșitul vieții sub numele de maica Macrina. La data de 21 aprilie 1947, ea a donat Episcopiei Romanului castelul Miclăușeni, plus parcul de 30 hectare de pădure care-l înconjoară, biserica ctitorită de părinții săi (Gheorghe Sturdza și Maria Sturdza, fiica lui Ion Ghica) și toate dependințele, cu scopul de a fi amenajată aici o mănăstire de maici.
În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în proprietatea căruia se află și în prezent și a fost redeschis publicului în 2014, după 10 ani de restaurări.
Cum ajungi la Castelul Sturdza
Castelul Sturdza se află în localitatea Miclăușeni, la 67 km de municipiul Iași. Accesul se face pe DN 2/E85.
Program de vizitare: în fiecare zi de marți până vineri, între orele 11.00 – 18.00. Sâmbăta și duminica, între orele 12.00 – 18.00.
Taxa de intrare este 15 lei / persoană, iar elevii, studenții și pensionarii plătesc 10 lei.
Castelul Cantacuzino, Bușteni
Castelul Cantacuzino din Bușteni, de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică, a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899 – 1900, 1904 – 1907.
Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei poartă vizitatorii spre grotă, cascade și fântâni arteziene.
Sala de primire adăpostește o colecție de heraldică unică în România. Edificiul, realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întinde pe o suprafață de 3148 mp.
Program de vizitare:
Luni – joi între orele 10.00 – 18.00
Vineri – duminică între orele 10.00 – 19.00
Tarif de vizitare: adulți – 40 de lei, pensionari și studenți/elevi – 25 lei.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: dreamtime.com
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.