Topul cartierelor târgumureșene în funcție de accesul la educație, costul general al vieții, sănătate, curățenie, transport public etc. 
Topul cartierelor târgumureșene în funcție de accesul la educație, costul general al vieții, sănătate, curățenie, transport public etc. 

Topul cartierelor târgumureșene în funcție de accesul la educație, costul general al vieții, sănătate, curățenie, transport public etc. 

 

 

 

Tîrgu Mureș este pe locul 4 în țară în privința percepției locuitorilor despre accesul la facilitățile educaționale, conform studiului intitulat „Raport de cercetare privind facilitățile educaționale din orașele și cartierele din România”,  făcut de D&D Research pentru Storia.ro. Mai multe detalii, inclusiv topul cartierelor în care târgumureșenii consideră că sunt cele mai avantajate din punct de vedere educațional, puteți afla din rândurile următoare… 

 

Cu nota 6,42 pe locul IV. Niciun 10 

 

În studiu au fost incluse 41 de orașe din țară. Pentru Tîrgu Mureș au răspuns 6.107 persoane, iar punctajul mediu obținut de orașul nostru în privința educației este de 60,42 – ceea ce clasează municipiul pe locul 4 în țară, după Oradea (64,14 puncte), Brașov și Pitești. Punctajul putea fi acordat de la 0 la 100, ceea ce înseamnă că în România niciun oraș nu mulțumește prea bine așteptările educaționale ale românilor. În privința regiunilor, Transilvania a obținut cel mai mare punctaj (59,33), apoi Crișana, Banat, București, Oltenia etc. 

 

Topul cartierelor târgumureșene 

 

Cartierul pe care târgumureșenii îl consideră ca fiind zona cea mai propice pentru educație este Cornișa (81,25 de puncte), situat la mare distanță (peste 10 puncte) de zona situată pe poziția a doua, și anume zona semicentrală. Pe ultimul loc s-a clasat cartierul Belvedere, cu doar 25 de puncte din 100. 

 

 

 

 

Locul 10 în clasamentul general 

 

Storia.ro a realizat și un clasament general al orașelor românești, având printre criteriile de evaluare:  costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la instituțiile educaționale.  

În acest clasament general orașul nostru se clasează pe locul 10, după Brașov, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Slobozia și Timișoara. Târgumureșenii apreciază cel mai mult la orașul nostru siguranța, accesul la magazine și restaurante, precum și transportul (deși adeseori târgumureșenii se plâng că trebuie să aștepte zeci de minute să vină autobuzul, precum și de condițiile mizere din unele autobuze și mai ales din autovehiculele de tip maxi taxi). Cel mai puțin, târgumureșenii apreciază calitatea aerului din oraș, costul general al vieții și facilitățile medicale. 

Totuși, la nivel național ocupăm trei poziții fruntașe: locul 2 în privința accesului la magazine și restaurante; locul 3 în privința facilităților medicale; locul 4 în privința facilităților educaționale. 

 

Clasamentul general al cartierelor din Tîrgu Mureș… 

 

…după percepția târgumureșenilor, arată în felul următor

 

 

 

Titi Dălălău