- În perioada sărbătorilor, există câteva meserii la mare căutare, pe fondul creșterii vânzărilor, fie că vorbim de produse alimentare, electrocasnice sau orice altceva ce se poate comanda online.
Curierii/livratorii de marfă, manipulatorii în depozit, dar și patiserii/cofetarii sunt meseriile momentului.
Sezoniere sau nu, aceste meserii aduc venituri însemnate pentru solicitanți. În plus, angajarea se poate face foarte repede, în timp ce doleanțele angajatorilor sunt aproape minime.
Leasing de personal
Sfârșitul de an corespunde, teoretic, cel puțin, cu perioada în care comercianții obțin cele mai mari vânzări din an. Acesta este și intervalul din an în care nevoia de personal crește, mulți angajatori recurgând la suplimentarea personalului pentru o anumită perioadă.
„În această perioadă, Black Friday și sărbătorile de iarnă generează o cerere crescută pentru șoferi livratori, manipulanți de marfă în depozite, dar și pentru personal HoReCa, în special în patiserii, cofetării și restaurante. Este o perioadă de vârf în care flexibilitatea și disponibilitatea sunt esențiale”, a declarat pentru Termene.ro Melania Pop, Business Development Manager International Work Finder (IWF).
International Work Finder este o companie care recrutează muncitori asiatici în România, Serbia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Polonia şi Italia.
„Pentru clienții care nu s-au pregătit din timp și care au nevoie de angajați foarte rapid, noi, grupul International Work Finder, putem furniza muncitori în regim de outsourcing sau leasing de personal pentru a acoperi pozițiile care necesită ocupare urgentă”, mai arată Melania Pop.
Fără CV, doar cu un simplu telefon
În ultima vreme, se poate remarca faptul că în anunțurile de angajare nu se mai cere un CV și nu se face referire la experiență, ci pur și simplu solicitantul trebuie să sune la un număr de telefon, ceea ce spune multe despre cât de mare este deficitul de forță de muncă din piață.
„Această abordare reflectă disperarea din piață. Este un artificiu la care angajatorii recurg pentru a atrage cât mai mulți candidați, dar care, din păcate, are și dezavantaje. Să fii sunat de zeci de ori pe zi pentru întrebări superficiale, precum salariul, fără o discuție structurată despre competențe, poate deveni o provocare logistică pentru departamentele de HR”, afirmă Melania Pop.
În același timp, trebuie remarcat și nivelul de pregătire foarte scăzut în unele cazuri, pentru că angajatorii nu-și permit să aștepte cu lunile găsirea candidaților potriviți pentru jobul respectiv.
„Nivelul scăzut de pregătire cerut reflectă lipsa acută de personal. Companiile preferă să angajeze oameni dispuși să învețe la locul de muncă, mai degrabă decât să aștepte luni de zile un candidat perfect. Totuși, acest lucru vine cu provocări suplimentare, cum ar fi necesitatea unor programe de instruire mai complexe și creșterea investiției în integrarea noilor angajați”, declară Melania Pop.
Curierii/livratori, peste tot
În topul meseriilor cele mai căutate, acum se află curierii/livratorii, a căror prezență a devenit o obișnuință pe străzile Capitalei, dar și în orașele din țară, intrând deja în cotidian aproape. Site-urile de anunțuri abundă în solicitări de curieri/livratori, angajatorii fiind dispuși să ofere salarii cuprinse între 3.000 lei și până la 12.000 lei pe lună și încă în provincie.
Cât despre cerințe, sunt de-a dreptul lejere: este nevoie ca solicitantul să fie serios și implicat, în timp ce experința nici nu contează. Trebuie, însă, să dețină un mijloc de transport: mașină/trotinetă/bicicletă/scooter, un smartphone cu conexiune la internet, să fie onorate comenzile către clientul final și să fie respectați pașii de lucru prezenti in aplicatie, după cum se arată într-un anunț de angajare pentru curier/ Livrator TazzByEMAG.
În alte cazuri, angajatorii pun la dispoziție scuterele, dar și echipamentul necesar pentru a spori nivelul de confort în timpul livrarii – mănuși, cagulă moto, cască. „Pe mai departe, câți bani vei face depinde doar de tine, însă media încasărilor pentru sezonul rece este de 1750 de lei pe săptămână”, se arată într-un anunț de angajare. Per total, câștigul salarial poate ajunge și undeva la 8.000 de lei pe lună, fiind la latitudinea doritorilor opțiunea aleasă: Bolt Food, Tazz by Emag, Glovo sau FAN Delivery.
Manipulant de marfă
O altă meserie căutată la acest moment este și manipulantul de marfă. Venitul acestuia poate ajunge, de exemplu în cazul unui comerciant care are un depozit în apropiere de București, la 3.700-3.800 lei net pe lună (salariu+tichete), cu nouă ore de muncă pe zi. Pincipalele cerințe: studii de 8 clase și să nu existe cazier.
Pentru cei care optează pentru un job în străinătate, cum ar fi în Germania, de exemplu, salariul este de 1800-2.000 euro pe lună, fiind necesară o experiență de doi ani minimum.
Cerere ridicată este și pentru cofetari/patiseri, care primesc un salariu net de până la 4.500 lei/lună, în timp ce oferta pentru străinătate ajunge și la 2.000 euro/lună.