Muzeul Etnografic din Reghin pregătește o expoziție de excepție: „Sașii din Reghin și împrejurimi”, eveniment care face parte din programul expoziţional „BISERICĂ, SCOALĂ ŞI SOCIETATE ÎN REGHIN ŞI ÎMPREJURIMI”. Proiectul a fost inițiat în colaborare cu Asociația ,,Reener Landchen” și este susținut atât de Consiliul Județean, cât și de Primăria și Consiliul Local Reghin. Este vorba despre prezentarea relaţiei dintre instituţiile principale ale fiecărei comunităţi, respectiv biserica şi şcoala cu societatea în cadrul comunităţilor săseşti din Reghin şi în zona oraşului.
Obiectivele…
… principale sunt transmiterea în rândul tinerilor – și nu numai – a unui set de cunoştinţe generale referitoare la tradiţia, istoricul şi specificul fiecărei comunităţi în parte, identificarea aspectelor comune ale vieţii religioase / cotidiene, relaţii inter-culturale şi inter-etnice. Expunerea va urmări redarea unor aspecte ale vieţii ecleziastice (îmbrăcăminte preoţească, obiecte de cult – potire, farfurii, cărţi sfinte, iar ca materiale auxiliare se vor folosi fotografii cu cele mai importante biserici din zonă).
Exponate
Cursul logic al atenţiei se va îndrepta apoi spre şcoală, aceasta fiind strâns legată de biserică, urmând a fi expuse cărţi folosite la şcoală şi alte rechizite. Materialele auxiliare se vor prezenta atât sub forma fotografiilor, cât şi sub forma planşelor, cu texte redactate atât în limba germană, cât şi în limba română. Nu vor fi neglijate elementele ce ţin de domeniul etnografiei, urmând a fi redate circuitului expoziţional şi celui ştiinţific o serie de obiecte (port popular, textile, piese meşteşugăreşti, de uz gospodăresc) care sunt specifice etniei săseşti. Se va face și o trecere în revistă a personalităţilor săseşti pe care le-a dat Reghinul şi zona înconjurătoare, oameni care au jucat, la un moment dat, un rol important în istoria Transilvaniei şi cea a Europei. Expoziţia va fi însoţită de mai multe pliante informative şi de un volum-catalog a cărei prezentare va cuprinde o variantă în limba germană şi una în limba română. Vernisajul se va desfășura în data de 17 august de la ora 18:00, la sediul Muzeului Etnografic Reghin, din strada Vânătorilor.
Emeșe Ardelean