In zilele noastre, tinerii nu mai sunt interesati la fel de mult de traditii, precum parintii si bunicii lor. De aceea, tot mai multe obiceiuri sunt pe cale sa dispara din cultura noastra, iar aici le includem si pe cele care privesc pregatirile si desfasurarea unei nunti.
Se pare ca numai 20% dintre tineri sunt interesati de respectarea traditiilor, iar acestia locuiesc, in mare parte, in mediul rural. Cei care se casatoresc in mediul urban se axeaza tot mai mult pe organizarea petrecerii, astfel incat invitatii sa se simta excelent in restaurantul ales.
Ce a ramas si ce s-a schimbat?
- Invitatiile
Traditia spune ca rudele si prietenii trebuie sa fie anuntati fie direct de catre viitorii miri, fie prin intermediul invitatiilor. Cu toate ca ideea in sine inca se pastreaza, invitatiile s-au schimbat mult. Tot mai multi miri vor ca acestea sa fie reprezentative pentru ei, sa fie personalizate, astfel incat sa impresioneze din prima clipa. Le recomandam celor care cauta invitatii inedite sa intre pe Taramul iubirii, site dedicat celor care vor calitate si preturi bune.
- Domnisoarele de onoare
Un alt obicei spune ca inainte de a deveni mireasa, o femeie trebuie sa fi fost domnisoara de onoare de 3 ori. Astazi, nu se mai tine cont de acest lucru. De asemenea, daca pana acum cativa ani o mireasa avea una, maximum doua domnisoare de onoare, moda zilelor noastre spune ca aceasta trebuie sa fie inconjurata de cel putin 6, iar ele sa aiba aceeasi culoare la rochii, eventual si modele apropiate. De exemplu, pentru a se orienta, viitoarea mireasa poate intra sa vada rochii elegante pe www.atmospherefashion.ro si sigur va gasi ceva sa ii placa si sa fie pe gustul tuturor.
- Locatia
Nuntele traditionale se desfasurau in locul natal al unuia dintre miri. Astazi, foarte putini dintre cei care locuiesc la tara vor sa petreaca la caminul cultural din sat si opteaza pentru restaurante care sa fie cat mai aproape. Tocmai de aceea nu mai merg atat de multe persoane la o nunta, iar acest eveniment pare a se fi transformat mai mult intr-unul care se axeaza pe castigul financiar, nu pe sarbatorirea iubirii dintre doua persoane prin casatorie.
- Meniul
In timp ce la nuntile traditionale inca se pune accent pe gatirea bucatelor acasa sau chiar unde are loc petrecerea, meniurile de la restaurante sunt din ce in ce mai sofisticate. Astazi, tot mai multi miri apeleaza la platourile deja pregatite si la prajiturile de cumparat in cazul in care planuiesc sa cheme persoane si acasa, nu sa mearga direct la restaurant, mai ales daca ceremonia religioasa este dimineata.
- Ziua
Se pare ca cele mai multe nunti se organizau duminica. In zilele noastre, daca mirii aleg sa stabileasca aceasta zi din saptamana pentru petrecerea nuntii lor risca sa nu le vina foarte multi invitati. Intr-adevar, sambata este mult mai potrivita, pentru ca majoritatea invitatilor lucreaza, iar nu toti isi pot lua concediu oricand.
- Furatul miresei
Acesta este un obicei care inca se pastreaza, cu toate ca foarte multe mirese nu isi doresc sa lipseasca zeci de minute de la propria nunta. Furatul miresei are, de fapt, origini barbare, insa nuntasii il vad ca un joc, ca o gluma menita sa inveseleasca si mai mult atmosfera.
- Buchetul
Traditia aruncarii buchetului se baza pe faptul ca florile care il alcatuiau erau norocoase. Daca inainte buchetul era oferit de catre mireasa unei invitate la sfarsitul petrecerii, fie ea prietena apropiata, fie simpla cunostinta, in cadrul nuntilor actuale toate domnisoarele se inghesuie pentru a-l prinde. Aruncarea buchetului reprezinta un moment de suspans, iar dupa acesta urmeaza clipe emotionante pentru mireasa. Astfel, celei care l-a prins, mireasa ii cedeaza si voalul, pe care i-l asaza frumos. Se spune ca persoana respectiva este urmatoarea care se va casatori.
- Zestrea
Daca in trecut parintii de fete erau foarte ingrijorati cu privire la zestre si faceau tot ce le statea in putinta pentru a strange cat mai multe lucruri pe care sa le dea acestora cand se mutau din casa parinteasca, in zilele noastre acest lucru a devenit nesemnificativ. Acum, toti parintii cauta sa ii ajute pe tinerii care pornesc la drum impreuna cu bani, iar acestia sa isi cumpere exact ce le place si ceea ce au nevoie.
- Bradul
Impodobirea bradului cu dulciuri, fructe si alte merinde este un obicei de care putini mai stiu. La acest ritual participau tinerii necasatoriti si acestia se puneau in portile mirelui. Conceptia generala era ca acesta aduce belsug si prosperitate viitorilor miri. Acest obicei se practica tot mai putin, chiar si in mediul rural.
- Muzica
In mod cer, muzica la nunti nu mai este aceeasi. In trecut, oamenii dansau foarte mult pe muzica de petrecere, fie ea lautareasca, fie populara, iar nuntile reprezentau pentru ei cele mai bune oportunitati de a se distra si de a-si pune in evidenta calitatile de dansatori. In schimb, tot mai multi tineri apeleaza la DJ si, eventual, stabilesc dinainte cu acesta sa puna si cateva melodii populare pentru cei mai in varsta aflati la petrecere. De asemenea, in trecut oamenii se ridicau imediat de la mese si incepeau sa danseze, iar astazi lumea asteapta ca mirii sa dea startul.
Prin urmare, nuntile au cunoscut schimbari importante de-a lungul timpului, iar traditiile par a se pierde de la an la an. Din pacate, numai o parte dintre cei din mediul rural le mai pastreaza, insa si acestia doar partial, iar la oras totul se concentreaza pe organizarea petrecerii intr-un mod cat mai sofisticat cu putinta.