Preşedintele PSD Harghita, Mircea Duşa, a declarat joi pentru AGERPRES că va propune excluderea din partid a consilierului local social-democrat din Consiliul Local Miercurea Ciuc, Traian Chindea, dacă se va dovedi că a votat un memorandum privind autonomia teritorială a judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, iar acesta îşi va pierde mandatul.
Mircea Duşa a precizat că, în ultima perioadă, mai multe consilii locale din Harghita au votat memorandumuri prin care solicită crearea unei regiuni administrative autonome sub denumirea „Ţinutul secuiesc”, lucru pe care îl consideră „anticonstituţional„ şi îndreptat „împotriva suveranităţii statului român”.
„La nivelul celor trei judeţe, UDMR şi organizaţiile minorităţii maghiare au luat iniţiativa de a adresa o scrisoare consiliilor locale prin care să aprobe un memorandum pentru declararea autonomiei ‚Ţinutului secuiesc’. Sigur că, din informaţiile pe care le am, la nivelul fiecărui judeţ prefecţii au atacat în instanţă hotărârile consiliilor locale, fie municipale, orăşeneşti şi comunale şi în continuare consider că un asemenea demers este anticonstituţional, este îndreptat împotriva suveranităţii statului român”, a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.
El a explicat că un astfel de memorandum a fost adoptat şi de Consiliul Local Miercurea Ciuc, iar consilierul local PSD Traian Chindea este acuzat că ar fi fost pentru această hotărâre. Dacă acest lucru se va dovedi a fi real, consilierul va fi exclus din PSD şi, potrivit legii, îşi va pierde mandatul.
„La municipiul Miercurea Ciuc am înţeles că s-a organizat un astfel de vot şi un consilier municipal, Chindea Traian, din partea PSD, ar fi votat pentru acest proiect. Dacă acest lucru este adevărat şi se dovedeşte că domnul Chindea a votat acest proiect vom proceda la excluderea dânsului din PSD şi, în conformitate cu legea 393 privind statutul aleşilor locali, îşi va pierde şi mandatul de consilier”, a afirmat Mircea Duşa.
Acuzații respinse
În presa locală şi pe mai multe site-uri de Internet au apărut informaţii potrivit cărora Traian Chindea a votat respectiva hotărâre prin care se solicită înfiinţarea regiunii autonome „Ţinutul secuiesc”, dar acuzaţiile sunt respinse categoric de consilierul social-democrat. Într-un punct de vedere remis presei, Traian Chindea precizează că s-a abţinut de la vot şi că, din eroare, s-a înţeles că ar fi fost de acord cu această hotărâre, în condiţiile în care nu a fost vorba de un vot electronic, perfect controlabil, ci de un vot prin ridicarea mâinii. Consilierul PSD susţine că este adeptul descentralizării, dar este total „împotriva înfiinţării unei regiuni pe criterii etnice în centrul României şi revenirea la perioada de tristă amintire a Regiunii Autonome Maghiare”.
Nu-mi trădez țara
Traian Chindea a subliniat că a fost un militar activ, iar prevederile constituţionale referitoare la suveranitatea, independenţa sau unitatea statului român sunt sfinte pentru el.
„Am fost militar activ, nu mi-am trădat şi nu-mi voi trăda niciodată ţara şi neamul, sunt mândru că sunt român, iar prevederile Constituţiei referitoare la fundamentul statului român precum suveranitatea, independenţa, unitatea, drapelul şi imnul de stat, pentru mine sunt sfinte, de aceea salut cu satisfacţie poziţia Comisiei Europene de respingere a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene privind protecţia minorităţilor naţionale, „Minority SafePack”, iniţiată de UDMR şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa – FUEN, a cărei vicepreşedinte este domnul Kelemen Hunor, pentru că această iniţiativă ar aduce atingere gravă suveranităţii statului român, ar acorda prerogative suprastatale şi ar deschide calea spre secesiune şi sunt în consens cu poziţia preşedintelui PSD, premierul Victor Ponta, şi a ministrului de Externe, Titus Corlăţean, faţă de această chestiune’, se arată în punctul de vedere remis presei de consilierul local PSD Traian Chindea, care a pledat şi pentru buna înţelegere între românii şi maghiarii din Miercurea Ciuc.
Prefectura Harghita a atacat luna trecută, în instanţa de contencios administrativ, patru memorandumuri adoptate de consiliile locale din Ditrău, Lăzarea, Suseni şi Gheorgheni, prin care se solicită crearea unei regiuni administrative autonome numite Ţinutul secuiesc. Prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a subliniat că aceste hotărâri încalcă flagrant mai multe legi ale ţării, inclusiv Constituţia României. Alte hotărâri adoptate de consiliile locale, inclusiv cea de la Miercurea Ciuc, urmează să fie atacate în instanţă de Prefectura Harghita.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.