Medicii de familie din Transilvania sunt asteptati la atelierele de lucru de screening in oncologie ce au loc in luna septembrie in Targu-Mures (12-13 septembrie) si Bistrita (19-20 septembrie). Organizate sub egida Asociatiei Medisprof, seminariile aduc in discutie problematica tehnicilor de screening in cancer, subliniind importanta colaborarii intre oncologi si medicii de familie, acestia din urma fiind primele si poate cele mai importante cadre medicale in depistarea cancerului.
Screeningul in oncologie se refera la totalitatea procedurilor si examinarilor prin care se poate depista boala inaintea aparitiei simptomelor, aspect ce ajuta la descoperirea in faza incipenta a cancerului si creste sansa unui prognostic favorabil. „Medicii de familie sunt cei ce pot indruma pacientii catre screening si este esential ca acestia sa inteleaga ce presupune si cum se desfasoara fiecare procedura, dar si sa fie la curent cu noile metode de investigatii in acest scop” afirma dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.
Manifestarile vor fi creditate de Colegiul Medicilor cu puncte EMC si se adreseaza atat cadrelor specializate in medicina de familie/medicina generala, cat si medicilor rezidenti. Prelegerile vor fi tinute de medici specializati in oncologie, membrii ai Asociatiei Medisprof, personal cu experienta, instruit in tara si strainatate.„Atelierele se desfasoara pe parcursul a 2 zile, timp in care medicii de familie se vor familiariza cu principiile generale de screening in domeniul oncologiei si vor aprofunda tehnicile unor astfel de investigatii in cazul celor mai frecvente tumori, cum sunt cele localizate la nivelul sanului, colonului, prostatei sau colului uterin” adauga dr. Andrei Ungureanu, medic specialist oncolog.
Atelierele de lucru fac parte dintr-un proiect mai amplu al Asociatiei Medisprof prin care aceasta si-a propus sa pregateasca medicii de familie din intreaga tara cu privire la metodele de screening in oncologie, urmand ca anul viitor astfel de seminarii sa se organizeze si in alte orase din Romania. Procedura de inscriere este foarte simpla, cadrele medicale interesate trebuind doar sa achite taxa aferenta si sa trimita organizatorilor prin e-mail sau fax formularul de inscriere ce se regaseste pe pagina web a asociatiei: www.medisprof.ro/asociatie.
Asociatia Medisprof a fost infiintata in anul 2011 in Cluj Napoca, principalele sale obiective pe parcursul dezvoltarii fiind: sprijinirea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania, promovarea si sustinerea unor politici de depistare precoce a cancerului si de reducere a factorilor de risc la care este expusa populatia, dar si sustinerea unor activitati educative profesionale la nivelul cadrelor medicale specializate.
Sursa: Medisprof