Filmări cu drona ale tranșeelor din primul război mondial

Filmări cu drona ale tranșeelor din primul război mondial

Mureșenii vor putea urmări, de 1 Decembrie, tranșeele din primul război mondial din Mureș, care au avut ca locație zona Bichiș. Potrivit directorului Muzeului Județean Mureș Soos Zoltan, filmările au fost realizate cu drona de cercetători, în cadrul proiectului “Mureșeni în tranșeele marelui război”, care a demarat în urmă cu mai bine de un an, din fonduri ale Administrației Fondului Cultural Național și ale Consiliului Județean Mureș și care se va finaliza probabil în 2019.

“Pe acest proiect se lucrează de mai bine de un an, mă refer la expoziția Mureșeni în tranșeele marelui război și de curând s-au terminat lucrările de cercetare pe zona frontului, unde se pot vedea tranșeele din primul război mondial. Cu dronă s-au făcut filme pe care o să le vedeți cu ocazia expoziției, evident, primul război fiind foarte zguduitor pentru toată Europa și cu urmări până-n zilele noastre. Dar despre asta o să aflați mai multe în expoziție”, a spus Soos Zoltan.

Directorul Muzeului Județean Mureș a precizat că tranșeele erau localizate în estul județului, în zona Bichiș, între Sovata și Eremitu.

Potrivit șefei Secţiei de Etnografie a muzeului, Angela Pop, în 1 Decembrie, expoziția – care urmărește punerea în valoare a patrimoniului cultural referitor la primul război mondial, din arealul judeţului Mureş, printr-o abordare interdisciplinară – va fi deschisă la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureş, între orele 13 și 18, iar intrarea va fi gratuită.

“Anul trecut am avut o finanțare pentru partea de cercetare, iar în acest an pentru partea de realizare a unui modul expozițional. Expoziția noastră este una de amploare, probabil una dintre cele mai mari expoziții pe care muzeul le-a realizat, de aceea ne-am gândit să o facem pe module expoziționale – primul modul fiind deschis cu această ocazie, de 1 Decembrie. (…) Dorim ca expoziția să reprezinte derularea vieții cotidiene în tranșeele din teritoriul mureșean, acolo unde a fost de fapt teatrul de operațiuni militare, dar și viața cotidiană din spatele frontului, din familiile mobilizaților, dar și efortul material al țăranilor care au trăit în aceste locuri în perioada războiului. Ce vreau să remarc este cercetarea arheologică prin care colegii noștri au reconstituit tranșeele din județul Mureș, prin cercetare de teren, dar și alte tipuri de cercetări. Va continua, anul viitor sperăm să o vernisăm la adevărata sa valoare. Este un proiect de anvergură și foarte modern“, a declarat Angela Pop, potrivit căreia această expoziție valorifică de fapt rezultatele științifice dobândite în ultimii 2 ani.

Un ghidaj tematic în expoziția “Mureșeni în tranșeele marelui război” este programat de la ora 15, iar de la ora 15,30 – prezentarea proiectului “Români mureșeni pe fronturile marelui război”.

În timpul în care expoziția va fi deschisă vor avea loc și câteva ateliere pentru copii, în care aceștia vor confecționa cocarde și steaguri tricolore, pe care le vor putea lua acasă.