Cu toții știm că tinerii abandonați sau fără părinți (și rude care să-i protejeze) sunt plasați în sistemul de protecție a copilului. În acest sistem ei sunt crescuți în general până la vârsta de 18 cazuri, iar în unele cazuri, până la finalizarea studiilor superioare. Dar ce se întâmplă după aceea cu acești tineri? E clar că ei sunt vulnerabili, neavând o familie care să-i susțină… De aceea, cei de la DGASPC Mureș au venit cu niște soluții. De exemplu, locuințe de tranzit, iar apoi ajutor pentru găsirea unui loc de muncă. Mai multe detalii citiți din rândurile următoare…
„Adi” și „Ada”
Raportul anual al DGASPC Mureș pentru anul 2016 descrie acest proces de integrare socială a tinerilor care sunt majori și astfel sunt obligați să părăsească sistemul de protecție.
În Tîrgu Mureș există două apartamente, centrele de tranzit „Adi” și „Ada” care găzduiesc tineri cu vârste în general între 17 și 22 de ani. La sfârșitul anului trecut, în aceste apartamente locuiau zece tineri: 4 tinere la Ada și 6 tineri la Adi.
Dar tinerii nu sunt lăsați în voia sorţii în aceste locuințe. Scopul centrului de tranzit este de a-i sprijini pe tinerii beneficiari în vederea integrării lor în societate. În cadrul celor două locații își desfășoară activitatea un instructor de educație și un educator specializat; un post de asistent social și un post de instructor de educație erau vacante la începutul anului curent.
În cadrul celor două centre, educatorii și instructorii îi învață pe tineri deprinderile de viață independentă și activități pentru gestiunea locuinței. Astfel, aceștia sunt îndrumați în pregătirea și prepararea hranei, însușirea deprinderilor de curățenie în casă și igiena personală, gestionarea bugetului personal, păstrarea unui regim de viață care să prevină îmbolnăvirile, dar și folosirea adecvată a timpului liber.
Loc de muncă
„Odată cu intrarea în centru, tinerii sunt sprijiniți în vederea găsirii unui loc de muncă. În acest sens, s-a ținut legătura cu AJOFM Mureș, tinerii participând la bursa locurilor de muncă organizate în oraș și săptămânal erau informați asupra locurilor de muncă vacante existente. Astfel, pe parcursul anului 2016, s-a realizat încadrarea în muncă a 2 tinere și a 4 tineri la diferite firme din Tîrgu Mureș”, se arată în Raportul anual al DGASPC Mureș.
Desigur, găsirea unui loc de muncă nu este întotdeauna ușoară. Adeseori tinerii își depun CV-uri, participă la bursa locurilor de muncă, dar nu obțin un răspuns favorabil.
Titi DÃLÃLÃU