Consilierii locali târgumureșeni, convocați joi, 8 decembrie, la ședința de îndată, au dezbătut și aprobat proiectul de hotărâre privind participarea Municipiului Târgu Mureș la implementarea proiectului ”Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național” finanțat din PNRR. Potrivit Ministerului Dezvoltării, bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice, în vederea creșterii accesibilității zonelor turistice.
Traseul de pelerinaj ”Via Maria” va tranzita și județul Mureș
Astfel, Consiliul Județean Mureș intenționează să depună, în parteneriat cu municipalitatea dar și alături de județele Harghita și Covasna, un proiect în cadrul acestui apel. Traseul identificat în județul Mureș va avea o lungime de circa 95-100 km, se va suprapune preponderent pe traseul de pelerinaj ”Via Maria”* și traversează 13 unități administrativ-teritoriale din județul Mureș și anume: Sărmașu, Sânpetru de Câmpie, Pogăceaua, Band, Mădăraș, Pănet, Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Miercurea Nirajului, Vărgata, Bereni, Măgherani și Sărățeni.
La nivelul Municipiului Târgu Mureș traseul va avea următoarele puncte principale: – intrare dinspre Pănet prin cartierul Unirii cu trecerea prin cartierul Aleea Carpați și ieșirea spre Sângeorgiu de Mureș.
În cadrul acestei etape, participarea tuturor localităților identificate pe ruta propusă este obligatorie, existând totodată, obligativitatea realizării unui traseu neîntrerupt pe teritoriul celor trei județe: Mureș, Harghita, Covasna. Traseul cicloturistic propus urmează să fie definitivat în termen de 2 luni.
Proiectul va fi depus împreună cu județele Harghita și Covasna pentru a putea fi respectate cerințele Ghidului de finanțare și trebuie să conțină Acordul de parteneriat, precum și Hotărârile forurilor de conducere ale partenerilor.
Primarul Soós Zoltán va fi mandatat să semneze Acordul de parteneriat la cererea de finanțare a proiectului, care va pune și municipiul Târgu Mureș pe harta traseelor turistice ale Europei.
*(Via Maria face legătura în direcția est-vest între Mariazell din Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje. Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale ( Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino.)