Alimentele pe care le consumi au o influență majoră asupra stării tale de bine, atât fizice, cât și la nivel psihic. Cu toate acestea, multe persoane nu acordă o importanță prea mare dietei de zi cu zi, ceea ce conduce, în mod inevitabil, la anumite deficiențe de micronutrienți în organism. Bineînțeles, pe lângă sursa alimentară, vitaminele și mineralele pot fi obținute cu ajutorul suplimentelor.
Iată cele mai întâlnite trei deficiențe, simptomele lor și alimentele care te vor ajuta să le previi apariția:
1. Fierul
- Este implicat într-o varietate de procese importante din organism, precum transportul oxigenului către celule, reglarea temperaturii, menținerea nivelului de energie și concentrare pe parcursul zilei.
- Printre principalele simptome ale unei deficiențe se numără: oboseala, slăbirea sistemului imunitar, starea generală de slăbiciune și anemia.
- Câteva alimente sănătoase bogate în fier pe care le poți introduce în dieta zilnică: spanac, broccoli, soia, cereale integrale, ficat (de porc sau vită), piept de pui, ouă (gălbenușul), linte, năut, semințe de dovleac, susan sau in și fasole.
- Pentru a maximiza cantitatea de fier absorbită de organism, este indicat să consumi, de asemenea, fructe și legume care conțin vitamina C.
- Femeile sunt mai sensibile în fața unei carențe, datorită cantității lunare de sânge pierdut în timpul menstruației.
2. Zincul
- Precum fierul, și zincul este implicat într-o varietate de procese vitale. Spre exemplu, ajută în lupta împotriva diverselor infecții și la producția anticorpilor. Așadar, pentru a te asigura că organismul tău are „armele” necesare luptei împotriva infecțiilor, trebuie să îi asiguri cantitatea zilnică de zinc necesară.
- Carența se va manifesta prin următoarele simptome: oboseală, acnee, răceală, căderea părului, apariția petelor albe pe unghii, lipsa apetitului, probleme cu memoria, concentrarea și vederea.
- Alimente bogate în zinc pe care le poți consuma: ficat de vită, spanac, carne de miel, vită sau porc, linte, semințe de dovleac, fasole, năut, brânză, ouă, lapte, ciocolată neagră (ea are multe alte beneficii pentru sănătate) și cereale integrale.
3. Magneziul
- Contribuie la sănătatea sistemului nervos, muscular și osos, îți oferă energie de-a lungul zilei și joacă un rol important în lupta împotriva stresului. Fiind implicat în aceste procese vitale, este recomandat să citești cât mai multe despre deficiența de magneziu pe Magnerot.ro pentru a înțelege cu adevărat cât de gravă este aceasta.
- Principalele simptome ale carenței sunt: oboseala, durerile de cap, hipertensiunea, starea generală de slăbiciune, constipația, senzația de greață și pierderea apetitului.
- Alimente sănătoase pe care să le introduci în dieta zilnică pentru a obține doza necesară de magneziu: ciocolată neagră, cereale integrale, banane, avocado, somon, linte, nuci, năut, spanac, varză, semințe de chia, in și dovleac.
- Dacă nu reușești să incluzi aceste alimente în dietă, ia în considerare suplimentele. Spre exemplu, orotatul de magneziu este absorbit foarte repede în organism, ceea ce înseamnă că nu trebuie să aștepți prea mult până când simptomele carenței vor dispărea.
Așadar, a venit momentul să acorzi o atenție sporită alimentelor pe care le consumi pentru a putea evita deficiența de minerale și a-i oferi organismului tău „combustibilul” necesar funcționării optime. În cazul în care consideri că ai o anumită lipsă de minerale sau vitamine, recomandarea specialiștilor este să îți faci analizele pentru a descoperi severitatea situației.
Sursa foto: shutterstock.com
Referințe: healthline.com