Deputatul UDMR, Kerekes Karoly, trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că este o soluţie exagerată, că nu se simte vinovat şi că această ‘nedreptate’ ar porni de la Agenţia Naţională de Integritate. ‘Este o soluţie exagerată, este nejustă, pentru că se interpretează greşit, în cazul nostru, conflictul de interese şi această nedreptate porneşte de la ANI. Şi, din păcate, şi parchetul s-a aşezat pe aceeaşi poziţie. M-am documentat, există şi documentaţie în Parlamentul României, în nicio ţară angajarea de către deputaţi a membrilor de familie nu este considerată o faptă ilegală, nu constituie infracţiune (…) Nu mă simt bine, dar nu mă simt vinovat de absolut nimic. Aici e vorba de politică şi în politică angajezi numai persoane de încredere. Şi cine poate să fie cel mai de încredere, cei care sunt aproape de tine. În cazul meu, din ’94, soţia mea lucrează în biroul parlamentar şi nimeni, până acum, nu a făcut nicio problemă din aceasta. E o interpretare greşită, probabil există presiuni, pot fi şi presiuni’, a declarat Kerekes Karoly.
Parlamentarul mureşean a spus că numai în România angajarea unui membru al familiei în cabinetul parlamentar se cataloghează ca infracţiune, în alte ţări acest lucru fiind permis. ‘Numai la noi se interpretează aşa. În alte ţări sunt permise aceste angajări, în altele nu sunt recomandate, iar în puţine ţări se spune că nu ai voie să angajezi, dar există o singură sancţiune. Fiind considerată abatere disciplinară este sancţionată disciplinar. În Franţa, din 577 de parlamentari, 50 şi-au angajat soţiile, iar alţi 50 şi-au angajat alţi membri ai familiei. Care este sancţiunea? Este plafonat venitul salariul care se acordă acestor angajaţi, atât, iar la noi se consideră infracţiune. Nu e exagerare?’, a susţinut deputatul. Kerekes Karoly a spus că se va apăra în instanţă şi va arăta cum se interpretează în alte ţări această faptă. ‘Totuşi, dacă mă retrag din activitate, trebuie să o fac cu capul sus’, a concluzionat el.
Kerekes Karoly este parlamentar din 1990, este la al şaptelea mandat, are peste 100 de iniţiative legislative, numai în acest mandat având 18 proiecte de legi, majoritatea adoptate, şi este considerat cel mai eficient ales din judeţul Mureş. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că inculpatul, în perioada 3 octombrie 2006 — 18 mai 2009, în calitate de deputat, a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a fiului său, a avizat cele două contracte individuale de muncă încheiate cu acesta şi a încheiat trei contracte civile de prestări servicii cu soţia sa şi cu fiul său. Potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis vineri AGERPRES, în baza acestor contracte s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceştia în cuantum total de 56.663 lei, sume plătite din bugetul Camerei Deputaţilor.
AGERPRES