2021 a fost un an atipic pentru jucătorii din industria turismului, o etapă în care aceștia au învățat să se adapteze la schimbările constante impuse de contextul pandemic și să găsească noi oportunități pentru turiști. Dar, platforma hotelieră online Travelminit.ro, parte din Szallas Group, afirmă că incertitudinea va plana în domeniul turistic și în 2022, dar vestea bună este că hotelierii sunt acum pregătiți să se adapteze oricăror condiții.
Foarte important de menționat la acest capitol este schimbarea de comportament a turiștilor, ale căror nevoi s-au adaptat la noile restricții și măsuri sanitare. Astfel, cazările cu o politică de rezervări flexibile, care se pot face fără avans sau care oferă anulare gratuită, au devenit tot mai căutate.
De asemenea, potrivit Travelminit.ro, sejururile promoționale au fost din ce în ce mai căutate, astfel că au apărut nenumărate oferte de pachete atractive și accesibile în toată România. Un alt criteriu pe care turiștii l-au luat în considerare în alegerea cazării a fost reprezentat de siguranța și măsurile de igienizare oferite, astfel că unitățile care au comunicat constant pe această temă au fost preferate de români.
O altă tendință observată în ultimii doi ani este și cea a rezervărilor last minute. Din cauza incertitudinii în ceea ce privește deplasările, decizia de călătorie a turiștilor durează acum mai mult, așa că cei mai mulți dintre ei aleg să facă rezervarea cât mai aproape de data plecării pentru a nu apărea schimbări majore.
În plus, pandemia a reconfigurat opțiunile românilor privind unitățile de cazare alese. Astfel, conform unui raport publicat de Travelminit.ro, anul 2020 a adus o creștere a căutărilor și a rezervărilor de unități care au o capacitate de cazare mai mică: pensiuni (creștere cu 100% față de 2019), case de vacanțe (58%) și apartamente (44%). De asemenea, în contextul pandemic, la mare căutare au fost hotelurile și unitățile de cazare cu standarde mari de igienizare, în creștere cu 207% comparativ cu 2019.
În plus, în 2021 a apărut și un trend nou în ceea ce privește rezervările: numărul căutărilor și al rezervărilor pentru apartamente au crescut cu 65% față de 2020 și cu 138% față de 2019, mai ales în timpul verii, în zona litoralului.
Potrivit raportului emis de Travelminit.ro, încă va exista o doză considerabilă de incertitudine privind planificarea vacanțelor în România, fapt dovedit și de lipsa cererilor de rezervare a cazării din timp. Dacă până acum sejururile erau rezervate cu mult timp înainte, acum ele sunt organizate cu maximum o lună înainte. De asemenea, un trend care se va menține și în 2022 este cel al cazărilor care le oferă flexibilitate călătorilor: anulare gratuită, o politică tot mai căutată de turiști, sau rezervare fără avans.
Mai multe pe economedia.ro
Foto: Primaria Sovata