Patru pârtii noi se fac! Patru pârtii noi s-au anulat!
În județul Mureș există o singură pârtie de schi! Iar aceasta este deschisă doar în week-end. În plus, șansele pentru construirea unor noi pârtii de schi în viitorul apropiat sunt aproape nule. Aceasta deși județul nostru are munții cu altitudini de 2.000 de metri și s-ar putea realiza ceva frumos, de exemplu în Călimani sau în zona Lăpușna, spun iubitorii sporturilor de iarnă.
Există un plan pentru realizarea de pârtii noi, dar acestea nu se vor realiza
Totuși, deși există un plan județean care prevedea realizarea a patru noi pârtii de schi în Mureș, acestea nu vor mai fi realizate. Motivele? Vi le prezentăm în rândurile următoare…
Desigur, importanța pârtiilor de schi constă atât în punerea la dispoziția mureșenilor a unor modalități de a practica sporturile de iarnă, dar și în atragerea de turiști în județul Mureș și impulsionarea economiei locale…
Patru propuse, patru anulate
Într-un răspuns primit la începutul lunii februarie de la Consiliul Județean Mureș, se preciza că „în portofoliul de proiecte anexă la Planul de Dezvoltare a Județului Mureș pentru perioada 2014 – 2020 sunt cuprinse următoarele propuneri: realizarea unei pârtii de schi în comuna Ibănești, la Lăpușna; realizarea unei pârtii de schi în comuna Răstolița, la Răstolița; realizarea unei pârtii de schi în comuna Sângeorgiu de Mureș, pe dealul Pițigoiului; realizarea unei pârtii de schi în Pădurea Rotundă din municipiul Reghin”. Ce a rămas din toate aceste propuneri? Nimic! De ce?
„În cazul pârtiei de schi de la Lăpușna nu s-au găsit soluții în ceea ce privește terenul necesar;
În cazul pârtiei de schi de la Răstolița nu s-au găsit soluții în ceea ce privește terenul necesar și nici a finanțării;
Pârtia de schi aflată pe dealul Pițigoiului din comuna Sângeorgiu de Mureș nu se poate realiza deoarece nu sunt condiții climatice prielnice și nici nu este posibilă montare de tunuri de zăpadă din cauza lipsei surselor de apă;
În cazul pârtiei de schi propusă a se realiza în Pădurea Rotundă din municipiul Reghin s-a renunțat din cauza condițiilor climatice neprielnice”, arată CJ Mureș într-un document transmis Punctul la jumătatea lunii februarie 2018.
În plus, se pare că un alt motiv pentru nerealizarea acestor investiții este lipsa fondurilor necesare.
O ultimă speranță
Având în vedere că deși realizarea celor patru pârtii de schi a fost prevăzută în Planul de Dezvoltare a Județului Mureș și că acestea nu s-au construit și nici nu se vor construi (cel puțin nu în perioada următoare), și având în vedere multele promisiuni nerealizate ale autorităților în domeniile turistic, rutier etc., putem fi tot mai sceptici cu posibilitatea realizării unei alte pârtii în județ.
Totuși, speranța moare ultima. De aceea, redăm o altă promisiune a autorităților naționale de a se realiza trei pârtii de schi la Sovata: „În Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism, în cadrul listei cuprinzând proiecte de investiții în turism de importanță locală, a fost cuprinsă investiția Amenajare pârtie de schi în orașul Sovata. Pentru această investiție există un studiu întocmit de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Turistică în vederea realizării a trei pârtii de schi, cu lungimea totală de 12,1 km și urmează să fie elaborat studiul de fezabilitate”, s-a precizat în răspunsul trimis către Punctul de către președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, întocmit de Neag Nadina.
Solicitare de la cititori
Ideea de a scrie o analiză pe tema pârtiilor de schi în județul Mureș ne-a venit din partea unor cititori. Într-adevăr, doar o mică parte a județului Mureș este dominată de munți. Cu toate acestea, pasionații sporturilor de iarnă ar dori ca și la noi în județ să aibă posibilități mai diversificate de practicare a acestor tipuri de sport. De exemplu, un cititor numit Nicu ne-a trimis un mesaj precizând că singura pârtie de schi din Mureș, cea de la Sovata, funcționează doar în week-end. „Noi, pasionații de sporturi de iarnă din județ care vrem ca bani noștri să rămână aici trebuie să mergem până la Poiana Brașov 175 km sau Păltiniș 150 km. În zonă nu este nimic, în Harghita ar fi niște pârtii scurte. Județul nostru are munți cu altitudine de 2.000 de m în Călimani sau zona Lăpușna. De ce nu se face ceva? Avem munți și peisaje frumoase, dar degeaba…”, constata consternat Nicu.
Pârtia de la Sovata
Cititorul Nicu menționa că nici pârtia de la Sovata nu ar fi una mulțumitoare deoarece instalația de telescaun ar fi veche. Totuși, pe internet am găsit și opinia unor vizitatori mulțumiți de excursia la pârtia de la Sovata și care menționau chiar de o modernizare a pârtiei cu fonduri europene (o opinie redăm mai jos).
Așteptăm răspunsul de la Primăria Sovata
De aceea, la sfârșitul lunii ianuarie 2018 am solicitat informații de la Primăria Sovata în legătură cu această pârtie. Până acum nu am primit nici un răspuns. Probabil săptămâna viitoare vom putea veni cu detalii suplimentare despre pârtia aceasta.
Deocamdată am aflat că pârtia din Sovata, singura pârtie de schi din județul Mureș, este gestionată de o societate privată și se află la 8 kilometri de stațiunea balneară. Există două pârtii, una de nivel mediu (1.100 metri) și alta pentru copii sau începători (350 metri). Pârtia de schi se află în administrarea proprietarului Cabanei Repas și este dotată cu tunuri de zăpadă, cu o instalație de telescaun pe o distanță de 500 de m și cu o instalație schi lift pe 200 de m la partea de începători.
Apoi, pe site-ul de păreri turistice amfostacolo.ro, o cititoare descria experiența ei la pârtia de la Sovata, de la sfârșitul anului trecut. Aceasta spunea că pârtia a fost modernizată.
Într-adevăr o problemă rămâne faptul că la singura pârtie din județ se poate schia doar în week-end, iar în restul zilelor săptămânii doar în perioada vacanțelor de iarnă.
Tarifele afișate la casierie sunt următoarele, conform celor precizate de turist: 6 lei urcarea/adult, 4 lei urcarea/pentru copii, 70 lei – abonamentul/zi pentru adulți și copii, 10 lei dus-întors vizitatori.
„Pârtia este la altitudinea de 1.252 m, la o distanta de 8 km față de stațiunea Sovata. Aceasta fost modernizată cu fonduri europene, e lată (lățimea minimă este de 70 m, am văzut că scria undeva, dar între ultimele două pante este un culoar îngust), lungă (1.200 m, cu o diferență de nivel de 262 m, în trei trepte abrupte), dotată cu multe tunuri pentru zăpadă artificială. Starea pârtiei este foarte bună la deschidere. Drumul de acces este acoperit cu zăpadă, dar este practicabil, ușor înclinat, nu este în pantă mare.
Telescaunul este sub forma scaunelor individuale, tapițate atât la șezut, cât și la spătar, cu un material impermeabil de felul mușamalei, pe care personalul de la bază, le ștergeau cu o cârpă pentru a înlătura apa de pe ele, de fiecare dată când urma să ia loc o persoană.
La instalația de urcare erau două persoane la bază și două la sosire care asigurau securitatea schiorilor.
Toalete nu sunt decât în vârful pârtiei. Tot acolo este o cabană de unde se poate închiria echipament de schi. Am întrebat și mi-a răspuns că pentru întreaga zi, echipamentul complet costă 30 de lei. Afișul cu tarifele lipsea, dar mi-a spus că face altul, dar eu nu m-am mai întors ca să-l fotografiez pentru că trebuia să îmi dau jos schiurile”, a precizat Dana pe amfostacolo.ro, în luna decembrie 2017.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.