Turmalina Rubellit ce ornează Cupa Campionatului Germaniei la fotbal, la expoziția „Mineralia” Tîrgu Mureș

Turmalina Rubellit ce ornează Cupa Campionatului Germaniei la fotbal, la expoziția „Mineralia” Tîrgu Mureș

 

Mineralul ce uimeşte prin multitudinea de culori pe care le prezintă, turmalina, inclusiv turmalina Rubellit ce ornează Cupa Campionatului Germaniei la fotbal, este vedeta primei expoziţii „Mineralia” din acest an, care a debutat marţi, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş.

Bijuteriile confecţionate din turmalină pot fi admirate şi achiziţionate de către doritori, timp de şase zile, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, alături de alte mii de bijuterii şi eşantioane de minerale, prezentate chiar de către geologi.

 

 

„În fiecare ediţie alegem o vedetă…

 

… şi am optat pentru turmalină. Este din clasa silicaţilor, este unul complex, este cele mai special fiindcă este foarte colorat. Este mineralul care apare în cea mai largă gamă de culori, de la incolor, transparent, de la roz la roşu, verde, maro, albastru, negru avem toate varietăţile şi denumirile comerciale, sunt fără număr. (…) Turnalina pepene, spre exemplu, este verde pe interior, în interior e roşu intens. E un mineral care a apărut recent în bijuterii – adică în urmă cu 300 de ani. A fost adus în 1703 de Compania Indiilor de Vest din Sri Lanka în Europa şi înregistrat de Asociaţia Bijutierilor Americani ca piatră fină de podoabă după anul 1900. E o piatră fină, duritatea e de 7-7,5, pietrele preţioase sunt de la 8 în sus. Există variante coloristice care sunt nemaipomenit de scumpe, prelucrate în bijuterii depăşesc la licitaţii zeci de milioane de lei, cele de culoarea albastră”, a declarat presei muzeograful Angela Săplăcan.

Muzeograful, care este şi geolog de profesie, a arătat că despre turmalină se spune că stimulează creativitatea, însă specialiştii şi oamenii de ştiinţă nu prea sunt de acord cu aceste credinţe.

 

„Despre utilizarea pietrei există poveşti foarte frumoase..

 

 

…. . Am citit o legendă că aceste culori foarte variate s-ar datora faptului că un monstru foarte urât şi furios, care trăia în centrul pământului, din deschizătura peşterii sale a văzut, la un moment, dat nişte culori nemaipomenite. A văzut o piatră în culorile curcubeului şi şi-a dorit ca această piatră să îi aparţină şi s-a repezit să o ia. Dar a spart-o în mii de bucăţi şi de aceea apare turmalina în atâtea bucăţi şi culori”, a spus Angela Săplăcan.

Conform acesteia, dacă oamenii de ştiinţă sunt sceptici în privinţa proprietăţilor acestor minerale, vindecătorii spirituali susţin că acest cristal semipreţios de siliciu cu o structura chimică variabilă şi foarte complexă, ce cuprinde atomi de aluminiu şi bor, este recunoscut pentru proprietăţile lui terapeutice şi protectoare, fiind indicat ca „un dar pe care Dumnezeu l-a dăruit oamenilor pentru însănătoşire şi ajutor”.

 

Bijuterii la Mineralia

 

Pe lângă turmalină, la expoziţia „Mineralia” există o mare varietate de bijuterii: coliere cu cristale neşlefuite în forma lor naturală, mărgele rotunde, ovale, aplatizate, mărgele şlefuite alungit, briolet sau picătură, pandante, cercei sau inele cu pietre montate.

Coordonatorii expoziţiei „Mineralia” de la Tîrgu Mureş sunt Angela Săplăcan şi Andrei Gorduza, ambii muzeografi şi geologi.

 

Agerpres